Elektromos-akkumulátoros nehéz tehervonatot mutattak be, ami dízelmozdonnyal együtt fog működni

2023 / 11 / 02 / Bobák Zsófia
Elektromos-akkumulátoros nehéz tehervonatot mutattak be, ami dízelmozdonnyal együtt fog működni
A Wabtec rózsaszín FLXdrive Heavy Haul mozdonya 100%-ban elektromos és egy vasércet bányászó cégnek fog dolgozni.

A Wabtec cég FLXdrive Heavy Haul nehéz tehermozdonya a gyártó elmondása szerint kategóriájának első teljes mértékben elektromos-akkumulátoros példánya, ami hamarosan munkába áll Ausztráliában. A jármű meghajtását egy olyan moduláris akkumulátorcsomag biztosítja, ami igény szerint módosítható a használat módjától függően, így a személyszállítókban, a rövidebb távon működő regionális járatokban vagy éppen nagy rakományokat fuvarozó tehervonatokban is alkalmazható.

Az újonnan bemutatott jármű 7 MWh kapacitású és regeneratív fékezéssel, azaz fékeneregia-visszanyeréssel is tudja tölteni az akkumulátorát, ezért a vonatot alkalmazó Roy Hill bányászcég vasúti pályájának egy hosszú, több száz kilométeres lejtős szakaszán képes lesz majd olyan mértékben feltölteni az akkumulátorát, ami elegendő energiát biztosít a visszafelé vezető úton. A vállalat Ausztráliában, a Pilbara régió vasérc bányájában fogja szolgálatba állítani a járművet a pilot időszak végeztével, ami után a vonatnak egy 17 000 kilométeres utat kell majd megtennie leendő otthonáig.

Az elektromos járművet nem önmagában használják majd, hanem dízelüzemű mozdonnyal együtt, mivel a bányában rendkívüli terheket kell mozgatnia a vonatoknak: a 2700 méter hosszú szerelvények 33 000 tonna vasércet szállítanak a kikötőig és vissza. A hibrid meghajtással azonban a kizárólag dízelmozdonyokkal végzett szállításnál jóval környezetbarátabb módon lehet megoldani a munkát, jelentősen csökkentve a kibocsátást és az üzemanyagköltségeket is.

A Roy Hill FLXdrive Heavy Haul különlegességét nem csak akkumulátoros működése adja, hanem messziről felismerhető, rózsaszín külseje is, de a látványos szín választásának jó oka van: a vállalatnak a rák elleni küzdelem iránti elköteleződését szimbolizálja.

(Fotó: Wabtec)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.