Amíg van mit enniük, addig elektromosság nélkül is végzik a munkájukat a különleges automaták

2022 / 01 / 07 / Bobák Zsófia
Amíg van mit enniük, addig elektromosság nélkül is végzik a munkájukat a különleges automaták
A jövő orvosi és technológiai újításainak egyik legérdekesebb, legsci-fibb iránya a nanorobotok fejlesztése, amelyek akár az emberi testben, akár a környezetbe, vizekbe kiengedve hasznos munkát végezhetnek. A legújabb miniatűr robotok kémiai anyagokat szállítanak a felszínre megállás nélkül, amíg ellátják őket sókkal.

Számos miniatűr robotot fejlesztettek már a laboratóriumokban a kutatók azzal a céllal, hogy megalkossanak egy újfajta orvosi kezelésekre lehetőséget adó struktúrát, amely jóformán észrevétlenül tudná az emberi testben végezni a munkáját és külső beavatkozás nélkül is lehetővé tenné a gyógyítást. Ezek a mikroszkopikus méretű nanobotok a rajtuk kialakított kis zsebekben vagy a "szájukban" elhelyezett hatóanyagokat valamilyen módszerrel a célhelyszínre viszik, majd kiengedik magukból, hogy a gyógyszer pontosan ott és akkor fejthesse ki a hatását, ahol és amikor a legnagyobb szükség van rá.

A precíz és célzott szállítás azonban akkor lenne a leghatékonyabb, ha a robotok automatikusan tudnának mozogni, minél kevesebb energiafelhasználással, akár külső irányítás nélkül. A mini-robotok képesek például mágnesesség hatására is irányt változtatni, de a többségük elektromosságot igényel a folyamatos, hosszan tartó működéshez, ami miatt komplexebb kialakításra van szükség, ez pedig megnöveli a méretüket és bonyolultabbá teszi az gyártásukat.

A Berkeley Lab (Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium) és a UMass Amherst (Amherst Massachusettsi Egyetem) kutatóinak sikerült elhárítani ezt az akadályt az útból és olyan robotokat hoztak létre, amelyek elektomosság nélkül végzik a feladatukat, egészen addig, amíg találnak a környezetükben olyan elfogyasztani való anyagokat, amelyek biztosítják az aktivitásukat. A kis eszközök az úgynevezett liquibotok közé tartoznak, amely összefoglaló neve a folyadékba helyezett robotoknak (az angol liquid-folyadék és a bot szó összetételéből), ezek a parányi eszközök az adott folyadékban hajtják magukat előre, miközben adott esetben hatóanyagokat is szállítanak. A liquibotok előnye, hogy az emberi testben, a véráramban is tudnak közlekedni, esetleg más munkákat is rájuk lehet bízni, például megtisztíthatják a káros anyagoktól, mikroműanyagoktól a vizeket.

A Berkeley robotja is ezeket a tevékenységeket végzi, amennyiben rendelkezésére állnak azok a sók, amelyeket "elfogyasztva" beindul a mozgása: mivel a sóktól nehezebbé válik az őt körülvevő folyadék részecskéinél, ezért, társaival együtt, automatikusan a folyadék közepére csoprtosulnak, ahol a jelenlevő kémiai anyagok a belsejükbe kerülnek a nyitott "szájukon" keresztül. A mindössze két milliméteres robotokat ezután a felszínre lökik a kémiai reakciók során kialakuló oxigénbuborékok, amelyek apró lufikként húzzák fel a hozzájuk kapcsolódó botokat, majd a felszínen újabb reakciók a tárolóedény szélére irányítják őket, ahol végül kiengedik magukból a szállítmányukat.

"A liquibotok előre-hátra járnak, mint egy óra ingája, amíg található "tápanyag" a rendszerben."

- írják a UMass beszámolójában.

A robotok lehetséges jövőbeli karrierje igen színesnek ígérkezik: nemcsak gyógyszerkutatásokkal kapcsolatos feladatokat bízhatnak rájuk, hanem orvosi alkalmazásokhoz való kémiai mintákat tesztelhetnek, a környezetben lévő összetevőkkel reakcióba lépve segíthetnek azok monitorozásában vagy éppen különböző gázokat detektálhatnak. A következő lépés a mini-robotok fejlesztésében egy bonyolultabb és nagyobb méretű rendszer létrehozása a segítségükkel, valamint annak vizsgálata, hogy hogyan tudnak szilárd felületen is működni.

(Fotó: UMass)

Alakváltó mikrobotok szállítják a gyógyszert a rákos sejtekhez A kemoterápia mellékhatásait igyekeznek redukálni a kutatók a mikroszkopikus robotokkal, amelyek célzottan szállítják a gyógyszert a rákos sejtekhez, ahol a környezettől eltérő pH-érték hatására engedik ki magukból a hatóanyagot.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.