Elektronikus szem segíthet a vakság kezelésében

2023 / 01 / 10 / Bobák Áron
Elektronikus szem segíthet a vakság kezelésében
Statisztikák szerint a világon csaknem 40 millió olyan ember él, aki egyáltalán nem lát, számos előrejelzés szerint pedig ez a szám a következő évtizedekben drasztikusan emelkedni fog. Nem véletlen, hogy világszerte egyre több cég és kutatóintézet dolgozik a látás visszaállítását célzó megoldásokon, például olyan mesterséges retinák fejlesztésével, amelyek pótolják a fény érzékeléséért felelős, elhalt idegeket.

Közéjük tartozik a dél-koreai Cellico is, akik nagyon jó úton haladnak afelé, hogy embereken is elkezdhessék tesztelni a találmányukat. A céget 2019-ben alapította meg Kim Jeong-Seok, a koreai Gachon Egyetem orvosbiológiai mérnöke, aki szerint az általa kifejlesztett eszközzel a közeljövőben olyan súlyos, milliókat érintő betegségek válhatnak kezelhetővé, mint a makuladegeneráció vagy a retinitis pigmentosa.

Ezek a betegségek a fényérzékelésért felelős ideghártya elsorvadásával járnak, így a fény hiába érkezik be a szembe, az nem tud elektromos impulzusként eljutni a látásért felelős agyterületre. Mivel azonban ezek a betegségek az agy vizuális központjára nincsenek hatással, így van rá lehetőség, hogy a sérült retinát mesterséges receptorral pótolják, amit a megfelelő agyterülettel összekapcsolva helyreállítható a látás. "Az eljárás hasonlít ahhoz, mint amikor két papírpoharat összekötünk egy zsineggel, hogy hangot továbbítsunk" - magyarázza Kim Jeong-Seok. "Ha a zsineg elszakad, akkor a hangot nem lehet továbbítani, ha viszont a pohár megy tönkre, azt ki lehet cserélni".

Kim találmánya egy a digitális fényképezőgépekhez hasonló szenzort használ, amely mindössze 5x4 milliméteres nagyságú, így "kompatibilis" az emberi szemmel. Ezeket a szenzorokat a világ harmadik legnagyobb félvezetőgyártója, az SK Hynix szállítja a Cellicónak, akiknek a szenzoraik alkalmasak arra, hogy az emberi testben megfelelően funkcionáljanak.

A bionikus szem egy apró kábellel kapcsolódik egy adóvevőhöz, amely vezeték nélkül képes adatokat és energiát fogadni, így biztosítva az eszköz működését. Az adóvevő az energiát egy indukciós mágnestekercs segítségével kapja a páciens által viselt szemüvegből, amely a bionikus szem másik elengedhetetlen egysége. A speciális szemüveg ugyanis nem csak az energiaellátásért felel, de tartalmaz egy kamerát is, amely az írisz funkcióját tölti be, vagyis ez közvetíti a képeket a szenzornak.

Az eszköz feltalálója eddig két prototípust fejlesztett ki a mesterséges szemből, előbb 2017-ben egy 64 pixeles felbontásút, majd 2019-ben egy 256 pixeles felbontású változatot. Utóbbit állatokon már sikerrel tesztelték, ugyanis az elektronikus szemet egy sertésbe beültetve megfigyelték, hogy a fény válaszreakciót vált ki az állat agyában, azaz a bionikus szem segítségével képes volt érzékelni a fényt. Innen természetesen még hosszú út vezet odáig, hogy az eszköz emberek számára is használható legyen, de a Cellico reményei szerint már 2024-re megkaphatják a klinikai tesztekhez szükséges engedélyeket. Kim elmondása szerint a végső céljuk egy 2000 pixeles elektronikus szem kifejlesztése, ami már megfelelően nagy felbontású lehet ahhoz, hogy a páciensek olvasni is tudjanak a segítségével.


A Cellico munaktársai a Las Vegas-i Consumer Electronics Shown, az általuk kifejlesztett kiterjesztettvalóság-szemüveggel. A kép jobb oldalán a cég alapítója, Kim Jeong-Seok (Fotó: Samsung)

A Cellico másik fontos célja, hogy a technológiát megpróbálják megfizethető szinten tartani, hiszen ahogy arra Kim is rámutat, a már létező, hasonló eljárások rendkívül drágák. A német Alpha AMS és az amerikai Second Sight megoldásai 160-200 millió dél-koreai wonba kerülnek, ami nagyjából 47-60 millió forintnak felel meg, így a Cellico azt a reális célt tűzte ki maga elé, hogy az általuk fejlesztett elektronikus szem ne kerüljön többe 100 millió wonnál, azaz 30 millió forintnál. Ebben segítségükre lehet, hogy a Cellico mögé mostanra számos befektető sorakozott fel, többek között a Samsung is, akik tavaly a C-Lab néven futó inkubációs programjukba is bevették a céget.

A Cellicónak nem ez az egyetlen ígéretes projektje, hiszen a bionikus szem mellett egy önálló kiterjesztettvalóság-szemüveget is fejlesztenek kifejezetten makuladegenerációban szenvedők számára, amivel a napokban a világ legnagyobb technológiai kiállításának, a Consumer Electronics Show-nak az innovációs díját is elnyerték, és az ET News értesülései szerint már az év elején megkezdődhet a tömeggyártása.

(Borítókép: Yuichiro Chino/Getty Images)

Mesterséges szemmel nyerték vissza a látásukat, de a cég döntése miatt bármelyik pillanatban el is veszíthetik azt A Second Sight technológiája több száz embernek adta meg a lehetőséget, hogy képesek legyenek újra érzékelni a környezetüket, ugyanakkor az eszköz piaci kivezetése után a pácienseiket most az a veszély fenyegeti, hogy bármelyik pillanatban újra elveszíthetik a látásukat.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
A Project Astra megmosolyogtatóan ügyetlen rajzokról is gond nélkül megmondja, hogy mit ábrázolnak, ha pedig egymásután több képet mutatnak neki, akkor utólag is képes mindegyiket helyesen megnevezni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.