Elfogadták a Stonehenge-et érintő ellentmondásos projekt terveit

2023 / 07 / 21 / Bobák Zsófia
Elfogadták a Stonehenge-et érintő ellentmondásos projekt terveit
Hamarosan megépülhet az út, ami végleg megváltoztatja a hely látképét.

Az Anglia délnyugati részén található Wiltshire-ben lévő Stonehenge a környék legjobban látogatott látványossága, amelyet évente közel egymillióan keresnek fel. A titokzatos, ősi kőoszlopok melletti területen egy mindkét irányban mindössze egy-egy sávval rendelkező út, az A303-as vezet el, ami az eredeti tervek szerint csak a jelenlegi forgalom körülbelül felének ellátására lett tervezve, ezért a brit útinfrastruktúráért felelős National Highways tervet dolgozott ki a bővítésére.

Az elképzelések szerint az utat a Stonehenge környékén, az Amesbury és Berwick Down közötti 13 kilométeres szakaszon egy két-két sávos úttá alakítják és egy 3,2 kilométeres részen a föld alá vezetik. Az alagút a világörökségi helyszín alatt vezet el, de úgy alakítják ki, hogy amennyire lehet, illeszkedjen a tájba a bevezető és kivezető szakaszon is. Az út felett zöld, növénnyel borított átkelőket építenek, amelyeken át az emberek mellett az állatok is keresztüljuthatnak a forgalmas út másik oldalára. A National Highways a változtatásokat bemutató promóciós videókban és leírásokban nagy hangsúlyt helyez a projekt pozitív oldalára, például arra, hogy az új út 50 méterrel arrébb kerül az eredetihez képest - emiatt és az alagút beiktatása révén, nagyobb szabad teret hagy a Stonehenge körül, de a tervnek mégis sok ellenzője akad.

A projekt az első engedélyeket már 2020-ban megkapta és az akkori híradások szerint több, a világörökségi helyszínt védő szervezet is aktívan tiltakozott a változtatások ellen. A Guardiannek nyilatkozó David Jacques archeológus professzor elmondása alapján a környéken nem csak a Stonehenge híres kőoszlopai, hanem sok más, kevésbé látványos, de éppen annyira fontos őskori lelet is értéket képvisel. Régészeti szempontból például pótolhatatlan fontosságúak azok a lenyomatok, amelyeket még az itt élő őstulkok hagytak maguk után és amelyek az útépítési munkák miatt végleg elveszének. Szintén a Guardian beszámolója szerint Mike Parker Pearson professzor úgy becsülte meg, hogy a talajmunkák során félmillió tárgyi lelet pusztulna el és a kivitelezők valószínűleg csak a talált régészeti emlékek körülbelül 4%-át őriznék meg.

Az útépítésre a DCO (Development Consent Order (DCO) engedélyt július 14-én adták meg és az építési folyamat legalább öt éven át tart majd. A helyszínen a munkák kezdete előtt régészeti felmérést végeznek, amelyeket a Wessex Archaeology vezet: a szervezet már az A303-as projekt kezdete óta együtt dolgozik a National Highwayszel és jelenleg a föld alatti objektumok után kutatnak részben ásatások, részben radaros megfigyelés segítségével. Az eddigi felfedezések között ősi temetkezési helyszíneket és kőeszközök készítésére utaló nyomokat is találtak az építési területen.

(Fotó: National Highway, Matt Card/Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hogyan fedezték fel a kutatók az isteni részecskét?
Hogyan fedezték fel a kutatók az isteni részecskét?
Egy-egy új részecske detektálása nem könnyű feladat és nem mindig egyértelmű, mit is mutatnak az adatok, amelyek a részecskeütköztetőkben zajló kísérletek során születnek. Mit láttak a kutatók 2012-ben az ábrákon, ami meggyőzte őket arról, hogy a régóta keresett Higgs-bozont találták meg? A CERN fizikusa elmagyarázza.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.