Elfogultsági alapon közölhettek tudományos cikkeket orvosi lapok

2021 / 11 / 25 / Felkai Ádám
Elfogultsági alapon közölhettek tudományos cikkeket orvosi lapok
Legalábbis ilyen kép rajzolódik ki egy a témában végzett, rendkívül kiterjedt kutatásból.

A tudomány a tárgyilagosság jéghideg világa, ahol előítéletmentesen méretnek meg érvek és ellenérvek, sarjadnak vagy vetélnek el hipotézisek. Mindez nagyon szépen hangzik, de sajnos nem minden esetben ez a helyzet, és az elfogultság, protekcionizmus sajnos itt is utat tör magának. Mivel pedig tudományos hírnevek, valamint pénzben is elég jól kifejezhető támogatások megszerzése is a cél egy-egy publikáció megjelenésekor, így nem mindegy, hogy kinek jut hely az asztalnál.

Egy november 23-án közölt tanulmány arra jutott, hogy az orvosbiológiai lapok egy része esetén komolyan felmerül, hogy bizonyos szerzők inkább a kapcsolataik miatt jutottak publikációs felülethez. A kutatók a vizsgálathoz közel 5 millió 2015 és 2019 között publikált cikket vizsgáltak meg, melyeket összesen 5468 orvosbiológiai lap hozott le. Ezek a lapok egyébként mind szerepelnek az Amerikai Egyesült Államok Orvostudományi Nemzeti Könyvtárának az indexében – tehát hivatalos tudományos újságokról van szó. A kutatók a tanulmányok szerzői közötti egyenlőtlenséget két figyelmeztető jel segítségével értékelték: az első az egy bizonyos folyóiratban az adott folyóirat legtermékenyebb szerzője által írt cikkek százalékos aránya, a második pedig a folyóirat Gini-indexe, amely a közgazdászok által széles körben használt statisztikai mérőszám a jövedelmi vagy vagyoni egyenlőtlenségek (és úgy általában a statisztikai egyenlőtlenségek) leírására.

Az eredmények az esetek legnagyobb részében megfelelnek nem csak a várakozásoknak, de a reményeknek is, így a legtöbb cikk nagyon sok szerző között oszlik meg. Ugyanakkor akad az orvosi lapoknak egy olyan részhalmaza, melyek esetében bizonyos írások szerzői jócskán felül voltak reprezentálva. Ezekben az esetekben ráadásul a szóban forgó tudósok sokszor a lap szerkesztőségének is a tagjai. Mindez kiegészül azzal is, hogy ezeket az anyagokat az adott lapok sokszor három héten belül (tehát szokatlanul gyorsan) elfogadták közlésre, ami tovább erősíti a protekcionizmus gyanúját.

A rendelkezésre álló nagy adatbázis alapján a mostani tanulmány nem tudott részletes kvalitatív elemzést végezni az ilyen folyóiratokban megjelent, elfogult szerkesztői döntéshozatal gyanújával közölt cikkekkel kapcsolatban, és ezzel kapcsolatban még tehát további munkára lesz szükség. Ez a szerkesztőségi nepotizmus a fentebb már röviden említett okokból kifolyólag hátrányosan érinti az egész tudományos világot – tehát mind az előléptetések, mind a kutatási finanszírozások érdemtelen helyekre kerülhetnek. A bizalom növelése érdekében a most szóban forgó vizsgálat kutatói szerint a folyóiratoknak átláthatóbbá kell tenniük szerkesztői és szakértői értékelési gyakorlataikat, és be kell tartaniuk a Publikációs Etikai Bizottság (COPE) irányelveit.

(Fotó: Pixabay/ds_30)

További cikkek a témában:

Magyarországon indít képzési programot a világ egyik legrangosabb egyeteme Az MIT három európai egyetemen indítja el az USA-ban már sikerrel alkalmazott Catalyst programját, ezek közül a Debreceni Egyetem az egyik.

Mesterséges tüdőt fejlesztettek koraszülött csecsemőknek A kutatók azt remélik, hogy az eszköz segíti a koraszülöttek kezelését, jelentősen javítva túlélési esélyeiket. Kismalacokon végzett vizsgálatokkal már sikerült reprodukálniuk az anyaméhben lévő környezetet és a méhlepény funkcióit, ami lehetővé teszi a tüdő és más szervek kifejlődését.

Életfunkciókat mutatnak az első, őssejtekből növesztett emberi miniszívek A Michigan Állami Egyetem kutatói a világon elsőként állították elő az emberi szív kicsinyített mását laboratóriumi körülmények között. A szervben egyaránt megtalálhatók a szívsejtek, a kamrák, na és persze az érrendszer.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.