Magyarországon indít képzési programot a világ egyik legrangosabb egyeteme

2020 / 03 / 07 / Bobák Áron
Magyarországon indít képzési programot a világ egyik legrangosabb egyeteme
Az MIT három európai egyetemen indítja el az USA-ban már sikerrel alkalmazott Catalyst programját, ezek közül a Debreceni Egyetem az egyik.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) a világ egyik legelismertebb egyeteme, ami a világ egyetemeit osztályozó Times Higher Education 2020-as rangsorában az ötödik helyen szerepel. Ezért is nagy szó, hogy az amerikai egyetem a madridi Universidad Politécnica de Madrid és az erlangeni Friedrich-Alexander-Universität mellett a Debreceni Egyetemet választotta ki a Catalyst programjuk európai központjaként, amivel a piacképes orvosbiológiai kutatási projekteket igyekeznek támogatni.


A Debreceni Egyetem főépülete

A hangsúly a piacképesen van, hiszen a Catalyst program lényege, hogy gyakorlatiasan, a klinikai ellátás igényeit figyelembe véve közelítse meg a fejlesztéseket. "Az MIT Catalyst program célja, hogy a kutatás végső eredménye nagyobb valószínűséggel hasznosuljon az akadémián kívül, és valós hatást fejtsen ki a világunkra" - mondta el a Portfoliónak Martha Grey, az egyetem professzora, amikor tavaly októberben több munkatársával együtt Magyarországon járt. Ennek érdekében a program mentorai a kutatási folyamat legelejétől becsatlakoznak a munkába, és segítik a fiatal kutatókat a kutatási lehetőségekről szóló döntésekben. "Feltesszük a megfelelő kérdéseket, hogy a jó irányba induljon el a kutató" - foglalata össze Grey.

A módszer Amerikában már bevált, hiszen a kifejezetten PhD hallgatókat célzó ösztöndíjprogram 2012-es indulása óta a 16 projektből 8 kapott piaci finanszírozást, ami rendkívül magas arányt jelent, az átlagos érték 15% körül szokott lenni. Ernest Lara, a Catalyst Europe egyik vezetője szerint a Debreceni Egyetem vezető szerepet fog betölteni az MIT Catalyst módszertanának európai meghonosításában és alkalmazásában, ami a kutatók, a mentorok és a piaci szereplők szoros együttműködésére épül, így garantálva, hogy piacképes, üzletileg is sikeres projektek szülessenek.

A február 28-án lezárult jelentkezés és a kiválasztási folyamat lezárása után a képzés május 5-én veszi majd kezdetét a három egyetemen, és november 13-ig tart. Első körben minden egyetemen három hallgatónak (fellow) biztosítanak lehetőséget a részvételre, akik hetente egy, háromórás képzés keretében kezdik el kidolgozni az ötleteiket, és a program részeként ellátogatnak a másik két európai egyetemre, valamint az MIT bostoni központjába is.

(Fotó: MIT, Wikimedia Commons, Catalyst Europe)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.