Elindult a Luna-25, közel 50 év után landolhat orosz leszállóegység a Holdon 2023 / 08 / 12 / Bodnár Barna

Sikeresen útnak indították pénteken azt a Szojuz-2 Fregat hordozórakétát, amely a Luna-25 nevű orosz leszállóegységet a Holdra juttatja, így az Oroszország reményei szerint közel 50 év után az első sikeres orosz holdraszállási küldetés lesz. Az ezt megelőző Luna 24 nevű szovjet robotszondát ugyanis 1976. augusztus 9-én lőtték fel, 9 nappal később landolt a Holdon, majd augusztus 22-én tért vissza a Földre, 170 grammnyi talajmintával a fedélzetén. A jelenlegi, Luna-25 űrszonda a Roszkozmosz űrügynökség tervei szerint öt nap alatt ér majd a Holdra, és további öt-hét napot tölt holdkörüli pályán, mielőtt leereszkedik az égitest déli pólusa közelében lévő három lehetséges leszállóhely egyikére. Ezt a menetrendet tartva a Luna-25 a Hold felszínére érve akár a július 14-én indított, Chandrayaan-3 nevű indiai riválisát is megelőzhetné, amely a hét elején állt Hold körüli pályára, és szintén a déli pólus közelében lévő, jégben gazdag területet fogja vizsgálni. (Borítókép: Roscosmos)
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Először térképezték fel egy exobolygó belsejét és a kutatás közben kiderült, hogy a nagy méretük ellenére rendkívül kis tömegű “puffadt bolygók”, azaz a vattacukorbolygók hogyan szerezhették furcsa formájukat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.