Elindult a Luna-25, közel 50 év után landolhat orosz leszállóegység a Holdon 2023 / 08 / 12 / Bodnár Barna

Sikeresen útnak indították pénteken azt a Szojuz-2 Fregat hordozórakétát, amely a Luna-25 nevű orosz leszállóegységet a Holdra juttatja, így az Oroszország reményei szerint közel 50 év után az első sikeres orosz holdraszállási küldetés lesz. Az ezt megelőző Luna 24 nevű szovjet robotszondát ugyanis 1976. augusztus 9-én lőtték fel, 9 nappal később landolt a Holdon, majd augusztus 22-én tért vissza a Földre, 170 grammnyi talajmintával a fedélzetén. A jelenlegi, Luna-25 űrszonda a Roszkozmosz űrügynökség tervei szerint öt nap alatt ér majd a Holdra, és további öt-hét napot tölt holdkörüli pályán, mielőtt leereszkedik az égitest déli pólusa közelében lévő három lehetséges leszállóhely egyikére. Ezt a menetrendet tartva a Luna-25 a Hold felszínére érve akár a július 14-én indított, Chandrayaan-3 nevű indiai riválisát is megelőzhetné, amely a hét elején állt Hold körüli pályára, és szintén a déli pólus közelében lévő, jégben gazdag területet fogja vizsgálni. (Borítókép: Roscosmos)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Működött egy
Működött egy "gyógyszergyár" az űrben – az USA most nem engedi visszatérni a Földre
A történelem első űrgyárában a HIV kezelésére szolgáló gyógyszert hoztak létre – az amerikai hatóságok azonban nem engedélyezik a landolást.
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
A Bennu aszteroida relatíve esélyesen becsapódhat a Földbe – ha ez megtörténne, az 22 atombomba robbanásával érne fel. A NASA nem kockáztat, így az is felmerült, hogy letérítik az égitestet a jelenlegi, ütközésveszélyes pályáról.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.