Elismerte az orosz védelmi minisztérium: az orosz drónok nem túl jók

2022 / 09 / 29 / Felkai Ádám
Elismerte az orosz védelmi minisztérium: az orosz drónok nem túl jók
Az orosz gyártmányú drónok nem felelnek meg a „taktikai és technológiai” követelményeknek, közben viszont az iráni drónok nagyon beváltak az oroszoknak Odessza térségében.

Az Orosz Föderáció hivatalosan is elismerte, hogy az Oroszországban gyártott drónok nem felelnek meg a védelmi minisztérium „taktikai és technológiai” követelményeinek – számol be róla a Bulgarian Military. Igor Iscsuk ezredes, az orosz védelmi minisztérium magas rangú tisztviselője, ezt egy kerekasztal-beszélgetésen jelentette ki „A pilóta nélküli járművek technológiai fejlesztésének kilátásai az Orosz Föderációban” című beszéde során. Iscsuk ezredes a meglehetősen kritikus véleményét az ukrajnai háború eredményei alapján fogalmazta meg, és szerinte a fő probléma jelenleg, hogy a védelmi minisztérium kénytelen leegyszerűsíteni az orosz pilóta nélküli légi járművek dizájnját.

Iscsuk úgy vélte, hogy Oroszországnak elsősorban elektronikus hírszerzési feladatok miatt lenne szüksége drónokra, ám jelenleg Oroszországnak nincsenek zavarásgátló navigációs vevővel ellátott drónjai, amikre azonban nagy szükség lenne. Mint az ezredes elmondta:

„Ezeket a repülőgépeket természetesen sugárzásjelző rendszerekkel, barát- vagy ellenség-felismerő rendszerekkel kell felszerelni, emellett pedig könnyen irányíthatónak kell lenniük.”

A kerekasztal-beszélgetés során megerősítették azt a felvetést, hogy Ukrajna „hamis célpontokat” vagy „álrendszereket” használ arra, hogy előcsalogassák az orosz drónokat, aminek köszönhetően az orosz állások lelepleződnek az ellenség előtt. Mindezek alapján úgy tűnhet, hogy az országban zajló „drónháborúban” jelenleg Ukrajna áll nyerésre, mivel a védekezésre kényszerült ország nem csak több célra, így támadási feladatokra is használja ezeket az eszközöket a felderítés mellett, de ráadásul leleményesen alakítanak át polgári szerkezeteket is katonai célokra.

Ami nem megy önerőből, azt viszont még mindig meg lehet vásárolni, és a Bloomberg arról ír, hogy az oroszok által vásárolt olcsó, iráni drónok azonban már komoly gondokat okoznak az ukránoknak Odessza térségében. Ezek a drónok ugyanis olcsók és rengeteg akad belőlük. A lap úgy tudja, hogy az Egyesült Államok információi szerint Oroszország 1000 darab Shahed–136 drónt vásárolt Irántól augusztus végén, amelyet nagy számban is vetnek be – és Ukrajna védelme ezekkel szemben jelenleg mindössze a körülbelül 20 ezer dolláros drónhoz képest nagyon drága légelhárító lövedék. Több katonai szakértő szerint ugyanakkor a Shahed drónok önmagukban nem fogják az oroszok javára fordítani a jelenleg zajló küzdelmet, de komoly fejfájást okozhatnak az ukrán hadseregnek.

A Shahed–136 egyébként relatíve lassú, alacsonyan repülő szerkezet, amely egyébként a nyolcvanas évek óta jelen van valamilyen formában, de a legkomolyabb újítást ezzel kapcsolatban az jelenti, hogy Irán az eszközt felszerelte az Alibabán is elérhető GPS-rendszerekkel. Ezek a drónok mostanra pedig naponta mérnek csapást Odesszára. Az olcsó és egyszerű eszköz sikerét pedig jelzi, hogy az oroszok eltalálták az egymilliós város kikötőjét, valamint az ukrán sereg Déli Főparancsnokságát is mélyen a város szívében. De Shahed drónok robbantottak fel lőszerraktárakat és más célpontokat is a városon kívül.

Mindez egyébként újabb csapást jelent az amúgy is küszködő város kereskedelmének, mivel most már a dokkmunkások is állandó rettegésben dolgoznak. Egyébként ez az a kikötő, ahonnét az oroszok engedélyezték, hogy élelmiszerszállítmányok induljanak, igaz: erősen limitált mennyiségben – a folyamatos támadás azonban erre is kihatással lehet. A drónokra visszatérve: mint látható tehát, ezek sem épp agyonkomplikált csúcstechnológiájú szerkezetek, de nehéz őket lelőni, emellett pedig komolyabb mennyiségű robbanószer szállítására is alkalmasak, vagy is a találatuk egy lövedék találatának felel meg.

A drónok sikerét a régióban több oroszpárti katonai blogger a HIMARS-rendszerekhez hasonlítja – ezek azok a nyugatról érkezett rakétarendszerek, melyek lényegében megfordították a háború menetét, és amiknek köszönhetően megvalósulhatott az ukrán ellentámadás. A beszámolók szerint pedig a Shahed drónok ukrán páncélosokat is megsemmisítettek már a mozdulatlan célpontok mellett. Az oroszbarát vélemények már odáig is elmentek, hogy ezeket a drónokat rajokban alkalmazva talán az ukrán légvédelem is kiiktatható, aminek köszönhetően megvalósulhat az az orosz légi fölény, amire az inváziós hadsereg már február óta vágyik. A nyugati elemzők szerint azonban ez utóbbira vajmi kevés az esély, ám ettől független Odessza térségében a drónok valóban problémát jelentenek.

Mik az ukrán védelem lehetőségei? Egyrészt az ország saját védelmei szakemberei is dolgoznak a problémán, másrészt lehet elhárító rendszert kérni Izraeltől is, mivel a közel-keleti országnak komoly tapasztalata van az iráni drónok elhárításával kapcsolatban. A drónok ellen a költésges légvedelmi megoldások mellett elektromos zavarás is bevethető, valamint kifejezetten jól jöhet a mobil Gepard rendszer, amiből a németek eddig 26-ot adták át Ukrajnának (és további példányok leszállítása is folyamatban van). Az igazi probléma azonban Ukrajna mérete – ekkora területen nehéz elhelyezni a limitált légvédelmi rendszereket, miközben a Shahedek a gyártó szerint akár 2000 km-t is képesek megtenni, és órákon át „lézenghetnek”, mielőtt lecsapnának egy célpontra. Többek szerint ezért arra van szükség, hogy a Nyugat több rövid és közepes hatótávolságú védelmi rendszert küldjön Ukrajnának.

Kép: orosz Orlan–10 drón Ukrajna déli részén, amit elektromos zavarással szállítottak le a földre, forrás: Twitter/Ukraine Weapons Tracker


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.