Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt

2023 / 12 / 08 / Felkai Ádám
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Ízlelgessük: 22,9 pebit/s adatátviteli sebesség – ennyit értek el ugyanis japán mérnökök egy új optikai szállal.

Japán mérnökök döntötték meg a korábbi rekordot azzal, hogy egyetlen optikai szálon keresztül elképesztő, 22,9 pebit/s adatátviteli sebességet értek el. A hihetetlen teljesítmény mögött a Nemzeti Információs és Kommunikációs Technológiai Intézet (NICT) áll, és most a saját világrekordjukat döntötték meg – a másodpercenkénti 10,66 petabitet – számol be róla az Interesting Engineering. Hogy kontextusba helyezzük: a most elért sebesség több mint 20-szorosa a másodpercenkénti teljes globális internetes forgalomnak. A korábbi rekordról lentebb írtunk:

Másodpercenként 1 petabit adatot továbbítottak optikai kábelen A japán kutatók szerint ez elegendő lenne ahhoz, hogy egyszerre tízmillió csatornát streameljünk 8K-s felbontásban.

A NICT-kutatói mindez úgy érték el, hogy olyan multiplexelési technológiákat vetettek be, amelyek kihasználják a teret és a hullámhosszt az optikai szálas kommunikációban, lényegében kiterjesztve az internet “útjait” a gyorsabb adatfeldolgozás érdekében. A kutatás során a csapat felfedezte, hogy az üvegszálas kábel minden magja figyelemre méltó, másodpercenként 0,3 és 0,7 petabit közötti sebességgel képes továbbítani az adatokat. Ha tehát mind a 38 magot összesítjük, amelyek mindegyike ráadásul három üzemmódban képes adatátvitelre, akkor a teljes átviteli sebesség eléri a példátlan 22,9 petabit/sec-et.

A legmodernebb technológiák alkalmazásának köszönhető, hogy a kábel egyetlen adatátviteli mag helyett tehát 38 magot tartalmaz, és – ahogy arról fentebb szó volt – ezek mindegyike három üzemmódban képes adatátvitelre, így összesen 114 térbeli csatorna jön létre. Ez a diverzifikált megközelítés növeli az átviteli kapacitást azáltal, hogy különféle független adatcsatornákat használ a különböző hullámhossz-sávokon.

A NICT kutatói szerint ráadásul a hibák javításával olyan optimalizálás érhető el, amely potenciálisan elképesztő 24,7 pebit/s-ra emelheti a rendszer sebességét, ami több mint 1000-szeresével haladja meg a jelenlegi optikai szálas kommunikációs rendszereket.

A mostani eredményt a jövőbeli ultranagy kapacitású optikai kommunikációs hálózatok megvalósítása felé tett jelentős lépésnek tekintik, és a 49. Európai Optikai Kommunikációs Konferencián (ECOC 2023) mutatták be októberben – ez egyébként jelentősen meghaladta a NASA internetsebességét is.

(Kép: Pixabay/madartzgraphics)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Kedvező árú, mégis nagytudású telefonokkal sorozza meg a magyar piacot a Honor
Kedvező árú, mégis nagytudású telefonokkal sorozza meg a magyar piacot a Honor
A Honor június 12-én, Párizsban tartotta a meg a Honor 200-széria európai premierjét, amellyel a felső-középkategóriában állít komoly kihívókat a konkurenciának.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.