Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt

2023 / 12 / 08 / Felkai Ádám
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Ízlelgessük: 22,9 pebit/s adatátviteli sebesség – ennyit értek el ugyanis japán mérnökök egy új optikai szállal.

Japán mérnökök döntötték meg a korábbi rekordot azzal, hogy egyetlen optikai szálon keresztül elképesztő, 22,9 pebit/s adatátviteli sebességet értek el. A hihetetlen teljesítmény mögött a Nemzeti Információs és Kommunikációs Technológiai Intézet (NICT) áll, és most a saját világrekordjukat döntötték meg – a másodpercenkénti 10,66 petabitet – számol be róla az Interesting Engineering. Hogy kontextusba helyezzük: a most elért sebesség több mint 20-szorosa a másodpercenkénti teljes globális internetes forgalomnak. A korábbi rekordról lentebb írtunk:

Másodpercenként 1 petabit adatot továbbítottak optikai kábelen A japán kutatók szerint ez elegendő lenne ahhoz, hogy egyszerre tízmillió csatornát streameljünk 8K-s felbontásban.

A NICT-kutatói mindez úgy érték el, hogy olyan multiplexelési technológiákat vetettek be, amelyek kihasználják a teret és a hullámhosszt az optikai szálas kommunikációban, lényegében kiterjesztve az internet “útjait” a gyorsabb adatfeldolgozás érdekében. A kutatás során a csapat felfedezte, hogy az üvegszálas kábel minden magja figyelemre méltó, másodpercenként 0,3 és 0,7 petabit közötti sebességgel képes továbbítani az adatokat. Ha tehát mind a 38 magot összesítjük, amelyek mindegyike ráadásul három üzemmódban képes adatátvitelre, akkor a teljes átviteli sebesség eléri a példátlan 22,9 petabit/sec-et.

A legmodernebb technológiák alkalmazásának köszönhető, hogy a kábel egyetlen adatátviteli mag helyett tehát 38 magot tartalmaz, és – ahogy arról fentebb szó volt – ezek mindegyike három üzemmódban képes adatátvitelre, így összesen 114 térbeli csatorna jön létre. Ez a diverzifikált megközelítés növeli az átviteli kapacitást azáltal, hogy különféle független adatcsatornákat használ a különböző hullámhossz-sávokon.

A NICT kutatói szerint ráadásul a hibák javításával olyan optimalizálás érhető el, amely potenciálisan elképesztő 24,7 pebit/s-ra emelheti a rendszer sebességét, ami több mint 1000-szeresével haladja meg a jelenlegi optikai szálas kommunikációs rendszereket.

A mostani eredményt a jövőbeli ultranagy kapacitású optikai kommunikációs hálózatok megvalósítása felé tett jelentős lépésnek tekintik, és a 49. Európai Optikai Kommunikációs Konferencián (ECOC 2023) mutatták be októberben – ez egyébként jelentősen meghaladta a NASA internetsebességét is.

(Kép: Pixabay/madartzgraphics)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Idén is próbára tehetik a programozói-, és koncentrálóképességüket a hazai IT-tehetségek az ArubaCloud versenyén, ahol a nyertesek a saját startupjuk beindításához kapnak támogatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.