Másodpercenként 1 petabit adatot továbbítottak optikai kábelen

2022 / 06 / 03 / Bobák Áron
Másodpercenként 1 petabit adatot továbbítottak optikai kábelen
A japán Nemzeti Információs és Kommunikációs Technológiai Intézet (NICT) kutatói nem először döntik meg a saját rekordjukat, de a legfrissebb eredményeikben még csak nem is az őrületes sebesség a legkülönlegesebb.

Az intézet kutatói nemrég azt közölték, hogy 1,02 Pb/s adatátviteli sebességet sikerült elérniük hagyományos optikai kábelen, amelyen 51,7 kilométeres távolságra továbbítottak adatokat.

Egy petabit nagyjából egymillió gigabitnek felel meg, így az új rekord közel százezerszer gyorsabb adatátviteli sebességet jelent, mint amire a világon jelenleg elérhető leggyorsabb otthoni internetszolgáltatás képes - magyarázza a hírről beszámoló New Atlas. A hazai viszonyokhoz hasonlítva, az Ookla legfrissebb, áprilisi statisztikái szerint a magyarországi vezetékes internet átlagos adatátviteli sebessége 98,37 Mbps volt, ami nagyjából a tízmilliomod része a most felállított rekordnak.

Nem csoda, hogy maguk a kutatók is kicsit gondban voltak, hogy kézzelfogható példát találjanak arra, hogy mit jelent a gyakorlatban az egy terabites adatátviteli sebesség, a közleményükben úgy fogalmaznak, hogy ilyen adatátviteli sebességgel elméletben tízmillió csatorna műsorát streamelhetnénk 8K-s felbontásban.

A NICT kutatói a hagyományos, egy magot tartalmazó optikai kábel helyett olyan kábelen érték el a rekordot, amelyben négy mag található, a sávszélességet pedig az úgynevezett hullámhossz-osztásos multiplexelés (WDM) technológiával sikerült 20 terahertzre növelniük. A sávszélesség összesen 801 különböző hullámhosszú csatornából áll össze, amelyek a szokásos C és L sávok mellett a kísérleti S sávot is lefedik.

Bár az intézet kutatóinak hasonló, 1 Pbps feletti sebességet már 2020 decemberében is sikerült elérniük, a jelenlegi rekord különlegessége, hogy olyan technológiával érték el, ami közel áll a jelenleg elterjedt, szabványos optikai hálózathoz, így a várakozások szerint könnyen lehet bővíteni vele a már meglévő infrastruktúrát.

(Borítókép: Jens Büttner/picture alliance via Getty Images)

Ismét megdőlt az internetes adatátviteli sebességrekord, nem is kevéssel Japán kutatóknak másodpercenként 319 terabit adatot sikerült továbbítaniuk háromezer kilométeres távolságra.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Az elpusztíthatatlan persze csak a hétköznapi használat közbeni strapabírásra vonatkozik, nem a szélsőségesen extrém körülményekre, de kalapáccsal például lehet ütni a robotkezet, amit a Google DeepMindnak fejlesztettek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.