Elkészült a robot, ami úgy jár, mint egy ember, és úgy repül, mint egy drón 2021 / 10 / 08 / Bobák Áron

Vannak dolgok, amik az emberek számára teljesen magától értetődőek, egy robotnak viszont hatalmas kihívást jelentenek. Ilyen például az, ha le kell menniük a lépcsőn, át kell ugraniuk valamit vagy egyensúlyozniuk kell. A Kaliforniai Műszaki Egyetem, azaz a Caltech mérnökei ezt úgy oldották meg, hogy a Leonardo nevű robot karjai helyére két-két propellert szereltek, így a 70 centis robot bármilyen akadályon könnyen átverekszi magát - még egy kifeszített kötélen is képes egyensúlyozni, pont úgy, mint a madarak a villanypóznák vezetékein. A lábizületekkel ellátott robot az emberekhez hasonlóan sétál, de a propellereknek ilyenkor is hasznát veszi, hiszen kissé bizonytalannak tűnő járása ellenére állítólag szinte lehetetlen felborítani. Készítői szerint a robotból a repülő eszközök profitálhatnak majd sokat, ha például az Ingenuityhez hasonló Mars-helikoptereket ilyen lábakkal szerelnék fel, akkor kevésbé fenyegetné őket az a veszély, hogy egyenetlen talajra érkezve felborulnak és használhatatlanná válnak. (Borítókép: Caltech)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
A Microsoft bepillantást nyújtott azokba az új funkcióba, amelyek jövőre várják a felhasználókat
A Microsoft bepillantást nyújtott azokba az új funkcióba, amelyek jövőre várják a felhasználókat
A Microsoft nagy újításokat tervez, többek között érkezik a Deep Search is a Bing keresőbe, ami alapvetően más élményt nyújt majd a keresések során.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.