Elkészült a “tökéletes” motor

2023 / 09 / 10 / Felkai Ádám
Elkészült a “tökéletes” motor
A Mahle elkészítette állítása szerint a tökéletes, elektromos gépjárművekbe szánt villanymotort. És hogy mitől tökéletes? A Mahle motorja nem használ ritkaföldfémeket igénylő mágneseket, de érintkezés nélkül továbbítja az erőt, és jelentős terhelés mellett képes futni anélkül, hogy túlmelegedne.

A Mahle (egyelőre névnélküli) motorja két korábbi találmányt kombinál egybe: amelyeket a gyártó 2021-ben és 2022-ben fejlesztett ki. Az első az olcsó, rendkívül hatékony MCT (Magnet-free Contactless Transmitter) motor volt, amely a rotorban a tipikusan fellelhető ritkaföldfém mágneseket egy sor tekercsre cserélte, amiket érintkezésmentés indukcióval működtetett.

A második az SCT (Superior Continuous Torque) motor volt, amely egy úttörő új hűtőrendszert mutatott be. A legtöbb villanymotornál jelentős különbség van a csúcsteljesítmény és a folyamatos teljesítmény között, mivel a túlmelegedés komoly károkat okozhat. Ezért a gyártók hőkezelési üzemmódba kapcsolják a járműveket, és csökkentik a teljesítményt, amíg a hőmérséklet le nem csökken. A Mahle ezt küszöböli ki tehát.

Az MCT nagy előnye, hogy csökkentette az anyagok árát, és egyben már arra sincs így szükség, hogy az ellátási láncokat Kínán keresztül futtassák, amely a világ ritkaföldfémeinek mintegy 97%-át finomítja. Ez a megoldás energiatakarékosságot is jelent, mivel több mint 95%-os hatékonysággal működött – a Mahle szerint ekkoriban ezt a szintet csak a Formula E versenyautók érték el.

Az SCT motor egy központi szívónyílást használ, hogy hűtőolajat küldjön a forgórész közepébe, és a forgó rotor centrifugális erejével pumpálja kifelé az állórész körül, majd át a radiátorba, vagy más rendszerbe, hogy a keletkezett hőt a járműben máshol használják fel. Az SCT olyan hatékonyan hűti a motort, hogy az egész nap a csúcsteljesítmény 93-100%-án üzemelhet. Ez nem csak a teljesítmény miatt fontos, de azt is jelenti, hogy a gyártóknak nem kell túlméretezett motorokat használniuk, hogy magasabb hőmérsékleten is garantálják a teljesítményt – így aztán helyet és súlyt takaríthatnak meg a kompakt SCT kialakítással – számol be róla a New Atlas a vállalat sajtóközleménye alapján.

A Mahle pedig már 2022-ben utalt arra, hogy a két koncepciót kombinálni fogja – most tehát éppen ez történt meg.

Az új "tökéletes motor" egyelőre nem kapott nevet, de tehát az SCT hűtési koncepcióját kombinálja az MCT mágnesmentes, indukciós hajtású kialakításával, és Mahle szerint ez a változat megőrzi mindkét rendszer előnyeit, és így rendkívüli hatékonyságot és tartós nagy teljesítményt kínál túlmelegedés nélkül, kivételesen hosszú élettartam és hasznosítható hő mellett. Mivel pedig a motor nem igényel ritkaföldfémet sem, így a gyártás sem lesz valószínűleg túl drága.

A vállalat amúgy maga is – mint a New Atlas cikke írja – “szarkasztikusnak tűnő idézőjelek” közé helyezi a tökéletes motor jelzős szerkezetet, de ettől független úgy tűnik, hogy a Mahle nagyon hisz abban, hogy valami igazán különlegeset hoztak létre.

És hogy ez a csoda motor mikor kerül sorozatgyártásba, és onnan a járművekbe? Erről nincs hír, de ez az autógyártókon múlik.

(Kép: Mahle)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.