Elkészült a világon az első, kizárólag hidrogénnel működő gázturbina

2022 / 06 / 12 / Felkai Ádám
Elkészült a világon az első, kizárólag hidrogénnel működő gázturbina
Az áttörést a norvég egyetemen idén májusban érték el: a gázturbina száz százalékban hidrogénnel működött, immár teljesen emissziómentesen. Ezzel bebizonyították, hogy a hidrogén használható a már meglévő gáz-infrastrukturában is.

Gázturbinák szinte mindenhol akadnak, de ha a cél a kibocsájtás lefaragása vagy a teljes emissziómentesség, akkor ezeket vagy el kell felejtenünk, vagy adaptálnunk kell őket az új viszonyokra. A kérdés tehát, hogy a meglévő infrastruktúra mennyire állítható át az emissziómentességet lehetővé tevő (erre azért még visszatérünk később) hidrogéngáz fogadására. A választ pedig idén májusban egy norvég egyetem adta meg – derül ki a sajtóközleményből.

A Stavangeri Egyetem Délnyugat-Norvégiában működtet egy mikrogázüzemet – a gázturbina hőt és villamos energiát is termel, valamint a közvetlen közelben lévő laboratóriumi épületek fűtéséhez meleg vizet szolgáltat. Ezenkívül a megtermelt többletenergiát a Lyse áramszolgáltató távfűtési és villamosenergia-hálózatába szállítják. A kutatók már régóta azzal próbálkoznak, hogy a gázturbinát kizárólag hidrogénnel működtessék, mivel a végső a cél tiszta, CO2-mentes áramtermelés. Májusban pedig megtörtént az áttörés: a turbina immár kizárólag, száz százalékban hidrogénnel működött – a kutatók elmondása alapján a világon először sikerült ilyen eredményt elérniük egy mikrogázturbinával.

A kutatók elmondása szerint egyébként a hidrogén azért alacsonyabb hatékonyságot jelent, de cél úgy is az volt, hogy bemutassák: már meglévő infrastruktúra is átállítható a hidrogén fogadására, és így az áramellátás nem feltétlen kell, hogy szén-dioxid kibocsájtással járjon. A kutatócsoport a következő lépésben közelebbről megvizsgálja a gázüzem korlátait, és kideríti, hogyan növelhetik a kapacitást a lehető legtöbb tiszta energia előállítására.

Az ötlet tehát remek, korlátot, mint minden hidrogénre épülő megoldás esetén, a hidrogén származása jelenthet. A termelés 99 százaléka jelenleg ugyanis úgynevezett szürke hidrogén, magyarán földgáz és kőszén felhasználásával és szén-dioxid kibocsátásával gyártott anyag – írja a G7 portál. Mint pedig azt a mostani hír kapcsán az Interesting Engineering megjegyzi, az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma jelentéséből kiderül az is, hogy az országban megtermelt hidrogén 95 százalékát ennek megfelelően földgázüzemek adták. Mindennek jelenleg anyagi okai vannak, de a helyzet változhat méghozzá a környezetbarát módon előállított zöld hidrogén javára az olcsóbb megújuló energia és a jobb hatékonyságú elektrolízis segítségével, ami miatt akár 30 százalékkal is csökkenhet a zöld hidrogén gyártásának a költsége. A G7 azt is hozzáteszi, hogy a jelenlegi és a 2050-ben előállított hidrogén mennyisége között akár hatszoros is lehet a különbség egyes szakértők szerint. Az IE cikke pedig említ alternatív, fejlesztés alatt álló technológiákat, például a University of Strathclyde fejlesztését, aminek köszönhetően napenergia is felhasználható hidrogéntermeléshez.

Az persze kérdés, hogy akár 2050-re előállítható lesz-e zöld hidrogén olyan mennyiségben, ami áramtermelésre is felhasználható jelentősebb mértékben.

(Kép: Pixabay/jplenio)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Egyáltalán nem biztos, hogy a szén-dioxid-leválasztás jó megoldás a globális felmelegedés problémájára
Egyáltalán nem biztos, hogy a szén-dioxid-leválasztás jó megoldás a globális felmelegedés problémájára
Bár a szén-dioxid forrásnál történő leválasztása vagy a légkörből való eltávolítása jó ötletnek tűnhet a kibocsátás csökkentése szempontjából, a magas költségek, illetve a szén-dioxid tárolásával kapcsolatos kihívások gátat szabhatnak a technológia terjedésének.
Elkezdett sodródni a világ legnagyobb jéghegye
Elkezdett sodródni a világ legnagyobb jéghegye
Az egykor az Antarktisz részét képező jéghegy az elmúlt hónapokban a szél és az áramlatok hatására lendületet vett, mostanra pedig már az Antarktiszi-félsziget északi csücskénél tart.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.