Elkészült az autó, ami kivonja a szén-dioxidot a légkörből menet közben

2022 / 07 / 22 / Bobák Zsófia
Elkészült az autó, ami kivonja a szén-dioxidot a légkörből menet közben
Az elektromos Zem filterekkel tisztítja a levegőt és napelemekkel biztosított energia növeli a hatótávját.

A Zem a világ első majdnem teljesen karbonsemleges autója az építői szerint, ami a lehető legtöbb olyan megoldás integrálásával készült el, amelyek külön-külön is környezetbarát technológiát képviselnek, együttes alkalmazásuk pedig annyira közel viszi a járművet a karbonsemleges működéshez, amennyire lehetséges.

A TU Eindhoven diákjai által épített autó elektromos meghajtással működik, így eleve nem bocsát ki üvegházhatású gázokat menet közben, de a hatás fokozása érdekében légtisztító filterekkel is ellátták, így minimális mennyiségű szén-dioxid megkötésére és raktározására is képes. Az egyetem leírása szerint évi 32 ezer kilométer megtétele esetén ez 2 kilogrammnyit CO2 megkötését jelenti, vagyis a becslések alapján 10 autó annyi szén-dioxidot tud megkötni évente, mint egy átlagos nagyságú fa. A speciális filterekkel csak egy gond van: egyelőre 320 kilométerenként megtelnek, így a mérnököknek megoldást kell találnia a hosszabb távú raktározásra - a tervek szerint a jövőben akár a töltési pontokon, miközben az akkumulátorokat újratölti a jármű tulajdonosa, a filterek által megkötött anyagok leadására is lehetőség lenne.

Az autó karbonsemlegességét emellett a gyártási módszerekkel érték el: olyan anyagokat használtak a berendezések és alkatrészek alapanyagául, amelyek környezetbarátak és újrahasznosíthatóak. A karosszéria nagyrészét újrafelhasználható műanyagból készítették 3D nyomtatással, így a gyártás során egészen kevés hulladék keletkezett csak, emellett, az Interesting Engineering leírása szerint, a belső térben ananászból készült biobőr huzat és üvegablakok helyett polikarbonát lemezek képviselik a zöld irányvonalat. Az autó 22 kW-os motorral működik, de az építése során a karbonsemlegesség elérése játszotta a főszerepet, nem a nagy teljesítmény, a hatótávot pedig az autó napelemei is növelik. A jármű később további fejlesztéseknek néz elébe, a diákok ugyanis, többek között a Lightyear 0 által is inspirálva, tovább dolgoznak a fenntartható módon előállított és működtetett járművek kialakításán.

"Szeretnénk megpiszkálni az ipari szereplőket azzal, hogy bemutatjuk, mi az, ami már most is lehetséges.

Ha 35 diák képes megtervezni, kifejleszteni és legyártani egy majdnem karbonsemleges autót egy év alatt, akkor léteznek lehetőségek az ipar számára is." - mondta el Nikki Okkels, a TU/ecomotive munkatársa a projekttel kapcsolatban.

(Fotó: Bart van Overbeeke/TU Eindhoven, TU Ecomotive)

Bemutatták az autót, amit hónapokig nem kell tölteni A Lightyear 0 az első napelemes autó, amit sorozatgyártásban fognak gyártani, az első példányokat pedig már novemberben ki is szállítják a megrendelőknek.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
Ha bejön, akkor pickup-nagyhatalom lehet a cégből, ami Amerikában egyenlő a sikerrel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.