Elkészült az autó, ami kivonja a szén-dioxidot a légkörből menet közben

2022 / 07 / 22 / Bobák Zsófia
Elkészült az autó, ami kivonja a szén-dioxidot a légkörből menet közben
Az elektromos Zem filterekkel tisztítja a levegőt és napelemekkel biztosított energia növeli a hatótávját.

A Zem a világ első majdnem teljesen karbonsemleges autója az építői szerint, ami a lehető legtöbb olyan megoldás integrálásával készült el, amelyek külön-külön is környezetbarát technológiát képviselnek, együttes alkalmazásuk pedig annyira közel viszi a járművet a karbonsemleges működéshez, amennyire lehetséges.

A TU Eindhoven diákjai által épített autó elektromos meghajtással működik, így eleve nem bocsát ki üvegházhatású gázokat menet közben, de a hatás fokozása érdekében légtisztító filterekkel is ellátták, így minimális mennyiségű szén-dioxid megkötésére és raktározására is képes. Az egyetem leírása szerint évi 32 ezer kilométer megtétele esetén ez 2 kilogrammnyit CO2 megkötését jelenti, vagyis a becslések alapján 10 autó annyi szén-dioxidot tud megkötni évente, mint egy átlagos nagyságú fa. A speciális filterekkel csak egy gond van: egyelőre 320 kilométerenként megtelnek, így a mérnököknek megoldást kell találnia a hosszabb távú raktározásra - a tervek szerint a jövőben akár a töltési pontokon, miközben az akkumulátorokat újratölti a jármű tulajdonosa, a filterek által megkötött anyagok leadására is lehetőség lenne.

Az autó karbonsemlegességét emellett a gyártási módszerekkel érték el: olyan anyagokat használtak a berendezések és alkatrészek alapanyagául, amelyek környezetbarátak és újrahasznosíthatóak. A karosszéria nagyrészét újrafelhasználható műanyagból készítették 3D nyomtatással, így a gyártás során egészen kevés hulladék keletkezett csak, emellett, az Interesting Engineering leírása szerint, a belső térben ananászból készült biobőr huzat és üvegablakok helyett polikarbonát lemezek képviselik a zöld irányvonalat. Az autó 22 kW-os motorral működik, de az építése során a karbonsemlegesség elérése játszotta a főszerepet, nem a nagy teljesítmény, a hatótávot pedig az autó napelemei is növelik. A jármű később további fejlesztéseknek néz elébe, a diákok ugyanis, többek között a Lightyear 0 által is inspirálva, tovább dolgoznak a fenntartható módon előállított és működtetett járművek kialakításán.

"Szeretnénk megpiszkálni az ipari szereplőket azzal, hogy bemutatjuk, mi az, ami már most is lehetséges.

Ha 35 diák képes megtervezni, kifejleszteni és legyártani egy majdnem karbonsemleges autót egy év alatt, akkor léteznek lehetőségek az ipar számára is." - mondta el Nikki Okkels, a TU/ecomotive munkatársa a projekttel kapcsolatban.

(Fotó: Bart van Overbeeke/TU Eindhoven, TU Ecomotive)

Bemutatták az autót, amit hónapokig nem kell tölteni A Lightyear 0 az első napelemes autó, amit sorozatgyártásban fognak gyártani, az első példányokat pedig már novemberben ki is szállítják a megrendelőknek.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.