Elkészült az első, 400 mérföld feletti hatótávú elektromos autó. Naná, hogy egy Tesla

2020 / 06 / 16 / Rácz Tamás
Elkészült az első, 400 mérföld feletti hatótávú elektromos autó. Naná, hogy egy Tesla
A Tesla Model S az amerikai EPA szabvány szerinti álomhatárt döntötte meg, új specifikációja szerint 402 mérföld, 647 kilométeres megtehető úttal, egy feltöltéssel.

A Tesla bravúrja, hogy az akkumulátoron nem változtattak, hanem a Model S Long Range Plus nevű változatán eszközölt kisebb fejlesztésekkel, tömegcsökkentésekkel, aerodinamikai javításokkal érték el a rekord-hatótávot. A 4883 fontos (2215 kg) saját tömeget egyebek közt az ülések szerkezetének könnyítésével sikerült 58 fonttal, 26 kilogrammal csökkenteni a Performance kivitelhez képest, a Tempest fantázianevű felnik áttervezésével és alacsonyabb gördülési ellenállású gumik használatával pedig két százalékot nyertek a hatótávon.

A kocsi műszaki alapjaihoz nem nyúltak, de néhány apró finomítás történt a vezérlésben. Az új Hold funkcióval például ha a sofőr lelép a gázpedálról - vagy inkább gyorsítópedálról, ha már egy elektromos autóról van szó -, a Model S képes akár teljes megállásig úgy lassítani, hogy végig optimális szinten tartja a mozgási energia visszanyerését, visszatöltését az akkumulátorba.

Az autó a Tesla 100 kWh kapacitású akkumulátorával a februári minősítés szerint még 390 mérföldes, 628 kilométeres hatótávolságra volt képes az EPA, az amerikai kormány Környezetvédelmi Ügynökség nevű szervezetének szabványa szerint mérve. A rekord hatótáv továbbra is lélegzetelállító menetteljesítmények mellett jár a Model S-hez: a kocsi négy másodpercnél is kevesebb idő alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, végsebessége 250 km/h. Persze ezeket a számokat lepróbálva nemigen érhető el a csaknem 630 kilométeres hatótávolság.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.