Elkészült az első programozható, fénnyel működő chip

2024 / 04 / 18 / Felkai Ádám
Elkészült az első programozható, fénnyel működő chip
A chip az adatok feldolgozásához nem elektronokat használ, hanem fényt – mindez nem csak gyorsabb chipek gyártását teszi lehetővé, de ezek ráadásul kevesebb hőt is termelnek.

Az Universitat Politècnica de València (UPV) Fotonikai Kutatólaboratóriuma (PRL)-iTEAM és az iPronics kereskedelmi szervezet közös erőfeszítésének a gyümölcse az első univerzális, programozható és sokoldalú fotonikus chip – számol be róla az Interesting Engineering. Az áttörés a telekommunikáció, az adatközpontok és a mesterséges intelligencia (AI) technológiák szempontjából egyaránt fontos lehet.

Az AI korunk sláger technológiája, de a pörgő fejlesztések meg is növelték a mind robusztusabb szilícium chipek iránti keresletet, amelyek képes futtatni a közeljövő AI-modelljeit:

WSE-3: a világ leggigászibb chipe nyolcszor gyorsabb AI szuperszámítógépet hajt a jelenlegieknél Ha valaki kedveli a szédítő számokat, annak mindenképp ajánljuk ezt a cikket! A WSE-3 egy olyan szuperszámítógépet hajt majd egyébként, amely konkrétan új korszakot hoz a mesterséges intelligencia történetében.

Habár nem kevés ígéretes fejlesztés akad, amelyek célja kisebb és gyorsabb chipek létrehozása, de mindezek ellenére a hagyományos elektronikus számítástechnika korlátai idővel valószínűleg megkerülhetetlenekké válnak. Ennek legfőbb oka, hogy a tradicionális elektronikus chipek az elektronok áramlásának a segítségével működnek, ami az ellenállások és a tranzisztorok segítségével valósul meg – ez az eljárás azonban jelentős hőt termel. Mindez pedig különösen problémás az AI-alkalmazások és az adatközpontok esetében, ahol a rengeteg chip már kifejezetten nagy mennyiségű hőt ad le, amit csak komplex hűtőrendszerekkel lehet kezelni.

A hagyományos szilícium chipekkel ellentétben a fotonikus chip viszont elektronok helyett fotonokat (fényrészecskéket) használ az adatfeldolgozáshoz, és tranzisztorok és ellenállások helyett optikai alkotórészekre, például hullámvezetőkre és lézerekre épül. Ez a módszer további miniatürizálást, gyorsabb adatfeldolgozást és minimális hőtermelést tesz lehetővé. Ráadásul ez a technológia skálázható, és zökkenőmentesen integrálható a meglévő adatfeldolgozási módszerekbe.

A világ első többfunkciós fotonikus chipjének mostani bemutatása mindezek miatt komoly technológiai áttörést jelent. A chipet tehát az UPV (Universitat Politècnica de València) és az iPronics csapatai fejlesztették ki, de a munkát az Európai Kutatási Tanács is támogatta.

A chip többfunkciós, ami azt jelenti, hogy képes különböző típusú feladatok elvégzésére anélkül, hogy fizikailag át kellene alakítani vagy le kellene cserélni ezt a chipet. Programozhatósága miatt pedig a felhasználók szabályozhatják, hogy milyen műveleteket hajtson végre, hasonlóan ahogy a számítógépekben a szoftverek irányítják a hardvert. Az integrált vezeték nélküli és fotonikus rendszerek révén a chip hatékonyabban kommunikálhat, csökkentve az úgynevezett a teljesítménnyel kapcsolatos szűk keresztmetszeteket, amik gyakran lassítják a rendszerek működését. Mindez pedig növeli a chip kapacitását és a sávszélességet, ami gyorsabb és hatékonyabb adatfeldolgozást tesz lehetővé.

Mint azt José Capmany professzor (UPV) elmondta:

“Ez az első chip a világon, amely megfelel ezen rendszerek mind a tizenkét alapvető funkciójának, és szükség szerint programozható, növelve az áramkör hatékonyságát.”

A chip különösen fontos az olyan magas frekvenciákat igénylő alkalmazások számára, mint az 5G hálózatok és az önvezető autók, ahol a gyors és pontos adatátvitel kritikus. A chip tervezése során különös figyelmet fordítottak a kisebb méretű antennák és áramkörök kialakítására, amelyek elengedhetetlenek a kompaktabb, hatékonyabb eszközök fejlesztéséhez. Capmany csoportja a chipet úgy alkotta meg, hogy az képes legyen alkalmazkodni a jelenlegi és a jövőbeni frekvenciasávokhoz is, biztosítva ezzel a chip hosszú távú relevanciáját és alkalmazhatóságát a technológia gyorsan fejlődő világában.

Korábban egyébként már mi is írtunk egy fotonikus chipről. A Pennsylvaniai Egyetem (PE) és a most bemutatásra kerülő, az UPV által fejlesztett fotonikus chipek közötti különbség lényege, hogy a PE chipje kifejezetten az AI és gépi tanulással kapcsolatos alkalmazásokra fókuszál. A chip előnyei között szerepel ennek megfelelően, hogy képes nagyon gyors adatfeldolgozásra, ami esszenciális az AI modellek hatékony működéséhez. A cél ebben az esetben ugyanis az, hogy támogassa a mesterséges intelligencia fejlődését éppen a gyorsabb és hatékonyabb adatfeldolgozással.

Az UPV chipje a fentihez képest szélesebb körű alkalmazást céloz meg, beleértve a telekommunikációt, adatközpontokat és igen, az AI rendszereket is. Ez a chip viszont épp ezért multifunkcionális, azaz többféle feladatra használható, és programozható a felhasználók igényei szerint. Az UPV chipje így nemcsak az AI-re terjed ki, hanem integrálható a már meglévő technológiai infrastruktúrákba is.

Fénysebességgel zajló számítás fotonikus chippel A szilícium-fotonikus chip fénnyel működik elektromosság helyett és az MI rendszerek fejlesztésében kap szerepet.

A chipet beépítették az iPronics Smartlight processzorába is, amit jelenleg a Vodafone tesztel.

Daniel Pérez-López, az iPronics műszaki igazgatója minderről így nyilatkozott:

“Ennek a chipnek a kifejlesztése létfontosságú volt, mivel megerősíti az AI-vezérelt adatközpontok és hálózatok adatkezelését javító megoldásaink hatékonyságát. Következő célunk, hogy ezt a technológiát a piaci igények kielégítésére méretezzük.”

(A cikkhez használt kép illusztráció, a DALL-E generálta)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Csúcstelefonok gyilkosa lett a Honor 200 Pro
Csúcstelefonok gyilkosa lett a Honor 200 Pro
A Honor visszatér ahhoz, amihez a legjobban ért: a Magyarországon július 1-től kapható Honor 200 Pro árát hajszálpontosan úgy lőtték be a mai csúcstelefonok alá, hogy az már bárki számára vonzó ajánlat legyen, miközben az okos kompromisszumoknak köszönhetően semmi olyasmiről nem kell lemondanunk, ami egy átlagos felhasználónak hiányozna.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.