Elkezdett sodródni a világ legnagyobb jéghegye

2023 / 11 / 27 / Bodnár Barna
Elkezdett sodródni a világ legnagyobb jéghegye
Az A23a elnevezésű jéghegy, amely 400 méter vastag, területe pedig több mint hétszerese Budapestének, 1986-ban vált le az Antarktiszról. Ezután megfeneklett, gyakorlatilag egy sziget lett belőle, az elmúlt években azonban sodródni kezdett.

Az A23a az Antarktisz Filchner-selfjég táblájáról szakadt le más jégyhegyekkel együtt, 1986-ban, amikor még egy szovjet kutatóbázis működött ezen a területen. Moszkva egy expedíció keretén belül gyorsan eltávolította a Druzsnaja 1 bázis minden felszerelését az elszabadult jéghegyről, attól tartva, hogy elveszíti az eszközöket. Ez a félelem ekkor még azonban alaptalan volt, az A23a ugyanis nem messze a parttól megfeneklett a Weddell-tengerben.

Hogy mi az oka annak, hogy épp most indult el a jéghegy, Dr. Andrew Fleming, a brit sarkkutató intézet, a British Antarctic Survey szakértője azt mondta, valószínűleg mostanra csökkent annyit az A23a mérete, hogy elveszítette a tengerfenékhez való tapadását. Fleming hozzátette, hogy a jéghegy első mozgását még 2020-ban észlelte, az elmúlt hónapokban a szél és az áramlatok hatására azonban az A23a lendületet vett, mostanra pedig már az Antarktiszi-félsziget északi csücskénél tart.

A Weddell-szektorból származó jéghegyek többségéhez hasonlóan az A23a szinte biztosan az antarktiszi cirkumpoláris áramlatba kerül majd, amely ezután az Atlanti-óceán déli része felé sodorja a "jéghegyek átjárójaként" ismert útvonalon. Ez annak a vízmozgásnak, illetve nyugati szélnek köszönhető, amely a híres felfedezőt, Sir Ernest Shackletont is segítette 1916-ban, hogy el tudja hagyni az Antarktiszt, miután hajóját, az Endurance-t a jég összeroppantotta. A brit kutató mentőcsónakjával ekkor Dél-Georgia szigete felé haladt, és nagy a valószínűsége, hogy az A23a is erre sodródik majd tovább, és számos jéghegyhez hasonlóan fennakad majd a Brit Tengerentúli Terület sekély kontinentális talapzatán. Ha valóban megfeneklik Dél-Georgia partjainál, az gondot okozhat a szigeten élő több millió fókának, pingvinnek és más tengeri madárnak, az A23a nagy tömege ugyanis megzavarhatja az állatok szokásos táplálkozási útvonalait, ez pedig megakadályozhatja őket abban is, hogy megfelelően táplálják a kölykeiket.

Az A23a-hoz hasonló nagy jéghegyek vándorlásának és olvadásának azonban van egy jó oldala is, ugyanis a bennük lévő értékes ásványi anyagok a vízbe kerülve fontos tápanyagforrásként szolgálnak az óceáni táplálékláncok alapját alkotó élőlények számára.

(Borítókép: Getty Images/Posnov)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Úton a korlátlan energia felé: rekordok a fúziós energiatermelésben
Úton a korlátlan energia felé: rekordok a fúziós energiatermelésben
Az Egyesült Királyságban a Joint European Torus (JET) létesítmény új fúziós energiakibocsátási rekordot ért el: 69,26 megajoule hőt termelt 0,21 milligramm tüzelőanyagból. Közben az amerikai US National Ignition Facility a befektetett energia majdnem kétszeresét állította elő.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.