Elkezdtek drónokat használni postai kézbesítésre az Egyesült Királyságban

2023 / 08 / 10 / Bodnár Barna
Elkezdtek drónokat használni postai kézbesítésre az Egyesült Királyságban
A leveleket és csomagokat múlt hét óta drónok szállítják az Észak-Skóciában lévő Orkney-szigetek egyes régiói között, ahol az időjárás és a földrajzi viszonyok fennakadásokat okozhatnak a hagyományos kézbesítésben.

A skót szárazföldtől mintegy 32 kilométerre északra fekvő Orkney szigetcsoport több mint 70 szigetből áll, amelyek közül körülbelül 20 lakott. Ezen a területen kezdték meg múlt kedden az első rendszeres postai szolgáltatást légi eszközökkel, pontosabban pilóta nélküli légi járművekkel, azaz drónokkal az Egyesült Királyságban. A leveleket és csomagokat a Royal Mail Kirkwall-i kézbesítő irodájából Stromnessbe szállítják, ahonnan a drónok a Graemsay és Hoy szigeteken dolgozó munkatársakhoz viszik azokat, innen pedig a postai dolgozók a szokásos kézbesítési útvonalaikon viszik tovább a küldeményeket.

A patinás múlttal rendelkező brit postaszolgálat, az 1516-ban alapított Royal Mail szerint a drónszolgáltatás várhatóan jelentősen lerövidíti majd a kézbesítési időt Graemsay és Hoy területén, ahol az időjárás és a földrajzi adottságok fennakadásokat okozhatnak a kézbesítési szolgáltatásokban. Az elektromos drónok, amelyeket a Skyports Drone Services-szel partnerségben működtet a Royal Mail, a biztonságot is növelik, mivel a postai dolgozók így kockázat nélkül kézbesíthetnek a kikötők között, valamint segítenek csökkenteni a károsanyag-kibocsátást is, kiváltva a szállításhoz eddig használt robbanómotoros járműveket.


Fotó: Royal Mail

A világ első drónos kézbesítési szolgáltatása egyébként 2017-ben indult Reykjavíkban, az izlandi fővárosban élők azóta autonóm repülő járművek segítségével közvetlenül a házuk ajtaja elé kaphatják az élelmiszert, elektronikai cikkeket és más termékeket. Izland legnagyobb online piactere, az AHA kínai gyártmányú drónokat és izraeli logisztikai rendszert használ a kézbesítéshez, amelyek nincsenek felszerelve semmilyen érzékelővel az akadályok kikerülésére, sem kamerával, radarral vagy más képalkotó rendszerrel. A légi eszközök GPS-koordináták szerint repülnek, fáktól, épületektől és egyéb akadályoktól igazoltan mentes útvonalakon. Bár sokan aggódnak a balesetveszély miatt, eddig egy sérülésről sem lehetett hallani, ami az automata kézbesítési folyamat során történt volna.

Az AHA által használt DJI Matrice 600 típusú drón összsúlya 15 kilogramm, beleértve a 3 kilogrammos rakományt. A cég légi eszközei a Reykjavík közepén található műveleti központból összesen 8 kilométeres utat képesek megtenni, ezzel nagyjából lefedve az egész várost. A kockázatok minimalizálása érdekében a repülési útvonalakat folyamatosan frissítik, figyelembe véve az új építkezéseket, és a drónokat többnyire tudatosan víz és lakatlan ipari területek felett irányítják.

A borítókép illusztráció. Forrás: Getty Images/Thamrongpat Theerathammakorn


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
A Digit robotot gyártó Agility Robotics tavaly kezdte építeni a gyárat, ahol emberek és robotok együtt készítik el a humanoidokat.
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Az eszköz teljes sötétségben is képes az önálló repülésre, az akadályok elkerülésére, 5 kilométeres távolságból is beazonosít egy autót, 250 méterről pedig akár a rendszámot is leolvassa.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.