Elkezdték építeni a világ első személyvonat-hidrogénkútját

2020 / 07 / 29 / Rácz Tamás
Elkezdték építeni a világ első személyvonat-hidrogénkútját
Németországban bejött a hidrogénvonatozás kísérleti programja. A két éve szaladgáló szerelvények fix töltőállomást is kapnak, a felsővezeték- és füstmentes vasúti hálózat pedig tovább bővül.

Alsó-Szászország tartományban, Németországban, egy Bremervörde nevű településén, helyi politikusok és a fejlesztésben érintett cégek vezetői kiemelték az első, szimbolikus ásónyomnyi földeket, ezzel elindult a világ első, személyvonatoknak készülő hidrogén-töltőállomásának építése. Ezek szerint a klasszikus tyúk-vagy-tojás kérdés német hidrogénvonatokra vonatkozó alesetében a válasz: előbb volt a hidrogénvonat, utána épült hozzá üzemanyag-töltőállomás.

Alsó-Szászországban ugyanis már 2018. ősze óta közlekednek azok az Alstom Coradia iLint típusú hidrogéncellás motorvonatok, melyek eddig egy mobil töltőállomásról tankolták az üzemanyagot: hidrogént, melyből a vonat működtetése során a környezetre káros anyag nem, csupán némi vízpára keletkezik. A csendes, jól szabályozható teljesítményű, felsővezetéket nem igénylő hidrogénüzemű vonatok remek lehetőségnek látszanak a nem villamosított vonalakon a dízelmozdonyok kiváltására zöldebb technikával.

Egy laza 54 perces rajongói videó arról, milyen a hangja a hidrogénvonatnak

Az új, napi 1600 kg kapacitású töltőállomást a Linde gázipari óriásvállalat építi és üzemelteti. A töltőállomás átadását jövő év közepére ígéri a kivitelező. Az erre járó hidrogénvonatok mintegy ezer kilométeres hatótávolság elérésére képesek egy tankolással, a tervek szerint jártában-keltében 2022-től már 14 ilyen vonat áll majd meg naponta egyszer itt tölteni, a klasszikus német vasúti precizitás szerint kiszámított menetrend alapján.

A hidrogénvonat egyébként nagyon nekilendült Európában az utóbbi napokban. Alig egy hete az Alstom és a brit Eversholt Rail vasúti szolgáltató jelentett be egy olyan beruházást, melynek eredményeképpen Breeze néven hamarosan Nagy-Britanniában is elindulhatnak az első hidrogénüzemű vonatok.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Három nagy telekommunikációs cég munkatársai megtartották az első transzatlanti hologrammeetinget 5G kapcsolat segítségével.
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
A Meta a Quest 3 megjelenésével egyre inkább elmossa a határokat a valódi és virtuális világ között, de a mesterséges intelligencia rendszereket több módon is felhasználja.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.