Elkezdték építeni a világ első személyvonat-hidrogénkútját
2020 / 07 / 29 / Rácz Tamás
Elkezdték építeni a világ első személyvonat-hidrogénkútját
Németországban bejött a hidrogénvonatozás kísérleti programja. A két éve szaladgáló szerelvények fix töltőállomást is kapnak, a felsővezeték- és füstmentes vasúti hálózat pedig tovább bővül.

Alsó-Szászország tartományban, Németországban, egy Bremervörde nevű településén, helyi politikusok és a fejlesztésben érintett cégek vezetői kiemelték az első, szimbolikus ásónyomnyi földeket, ezzel elindult a világ első, személyvonatoknak készülő hidrogén-töltőállomásának építése. Ezek szerint a klasszikus tyúk-vagy-tojás kérdés német hidrogénvonatokra vonatkozó alesetében a válasz: előbb volt a hidrogénvonat, utána épült hozzá üzemanyag-töltőállomás.

Alsó-Szászországban ugyanis már 2018. ősze óta közlekednek azok az Alstom Coradia iLint típusú hidrogéncellás motorvonatok, melyek eddig egy mobil töltőállomásról tankolták az üzemanyagot: hidrogént, melyből a vonat működtetése során a környezetre káros anyag nem, csupán némi vízpára keletkezik. A csendes, jól szabályozható teljesítményű, felsővezetéket nem igénylő hidrogénüzemű vonatok remek lehetőségnek látszanak a nem villamosított vonalakon a dízelmozdonyok kiváltására zöldebb technikával.

Egy laza 54 perces rajongói videó arról, milyen a hangja a hidrogénvonatnak

Az új, napi 1600 kg kapacitású töltőállomást a Linde gázipari óriásvállalat építi és üzemelteti. A töltőállomás átadását jövő év közepére ígéri a kivitelező. Az erre járó hidrogénvonatok mintegy ezer kilométeres hatótávolság elérésére képesek egy tankolással, a tervek szerint jártában-keltében 2022-től már 14 ilyen vonat áll majd meg naponta egyszer itt tölteni, a klasszikus német vasúti precizitás szerint kiszámított menetrend alapján.

A hidrogénvonat egyébként nagyon nekilendült Európában az utóbbi napokban. Alig egy hete az Alstom és a brit Eversholt Rail vasúti szolgáltató jelentett be egy olyan beruházást, melynek eredményeképpen Breeze néven hamarosan Nagy-Britanniában is elindulhatnak az első hidrogénüzemű vonatok.

Ha tetszett ez a cikk, kövess minket a Facebookon is!

 

 


Rakéta az Instagramon is!
Kövesd be, később jól jársz majd!
Először vagy itt? Ez itt a Rakéta!
Olvasd el főszerkesztőnk beköszönőjét, mire számíthatsz tőlünk!
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.