Elkezdték összeszerelni a szondát, ami földönkívüli óceánról gyűjt adatokat

2022 / 03 / 08 / Bobák Zsófia
Elkezdték összeszerelni a szondát, ami földönkívüli óceánról gyűjt adatokat
Az Europa Clipper a tervek szerint 2024-ben indul útnak a Jupiter felé, hogy feltérképezze a bolygó egyik holdját és hozzájáruljon az asztrobiológiai kutatásokhoz.

Az Europa Clipper misszió egyike azoknak a manapság egyre sokasodó űrprogramoknak, amelyek távoli helyszíneken igyekeznek segíteni az élet lehetséges jeleinek felkutatásában, vagyis a céljuk, hogy hozzájáruljanak az asztrobiológiai vizsgálatok elvégzéséhez. A NASA küldetése a Jupiter egyik holdját, az Europát fogja alaposabban feltérképezni, ahol a kutatók szerint hatalmas mennyiségű víz rejtőzhet a felszín alatt, a becslések alapján akár a Földön található összes óceáni vízmennyiség kétszerese is megtalálható lehet a főként vízjégből álló fagyott kéreg alatt.

Az Europa óceánjának létezésére utaló sejtéseket a két Voyager és a Galileo űrszonda adatai is alátámasztották, valamint azok a földi teleszkópok is, amelyek a Jupiter holdjait figyelték meg. Az elképzelés szerint a felszíni jég 12-15 kilométer vastagságú, az alatta meghúzódó óceán pedig akár 60-150 kilométer mély is lehet.

Emiatt a tudósok úgy gondolják, hogy a földönkívüli élet utáni kutatások megfelelő helyszíne lehet az égitest és a NASA missziója lesz az első, ami közelebbről is feltérképezi a lehetséges nyomokat.

"Noha az Europa Clipper nem egy élet után kutató misszió, de részletes megfigyeléseket tesz az Europán és megvizsgálja, hogy a jeges hold, a felszín alatti óceánjával, alkalmas-e az élet támogatására."

- írja a NASA - "Az Europa lakhatóságának megértése segít a tudósoknak jobban megérteni, hogy alakult ki az élet a Földön, és a lehetőségét annak, hogy életet találjunk a bolygónkon kívül."

A küldetés főszereplőjét, az Europa Clipper szondát már el is kezdték összeszerelni a dél-kaliforniai Jet Propulsion Laboratory falai között: az elektronikával és rádiókkal felszerelt fő modul és a három méter széles antenna pedig tavasszal érkezik meg a laborba. Az ultraibolya tartományban mérő spektrográf volt az első egység, amelyet a gyártók elküldtek a NASA-hoz, a többi tudományos berendezést és alkatrészt később kapják majd meg a JPL munkatársai, akik előbb tesztelik a készülékeket és összehangolják a rendszer működését, csak ezután rakják össze az űreszközt. Hogy pontosan mikorra készül el a teljes szonda, még nem lehet biztosan tudni, de a kész egységet, a vákuumkamrás tesztek elvégzése után, a tervek szerint, 2024-ben indítják Jupiterig tartó útjára Cape Canaveralból.

(Fotó: NASA/ JPL-Caltech/Johns Hopkins APL/LASP-CU Boulder/JPL-Michael Carroll)

A következő évtizedben kiderülhet, hogy lehet-e élet a jeges Europán A Második űrodisszeia végén elhangzott figyelmeztetés szerint jobb az Europa jege alatt rejtőző életet háborítatlanul hagyni, de a valóságban még csak most derül majd ki, hogy vannak-e egyáltalán életre alkalmas feltételek az égitesten.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.