Ellátogattunk a Széllkapuba, Buda legújabb, európai színvonalú parkjába

2020 / 08 / 22 / Felkai Ádám
Ellátogattunk a Széllkapuba, Buda legújabb, európai színvonalú parkjába
Átadták a Széllkaput, és ezzel kiteljesedett a Millenáris Park a Széna tér környékén. Buda pedig nagyobb, zöld felülethez jutott a Széll Kálmán tér-Széna tér határolta betonteknőben, ahol többféle programot is lehet majd rendezni európai körülmények között. Gyorsan fel is kerestük a helyet.

Némi késéssel (még a hivatalos honlapon is 2019-es átadás szerepel a cikk írásakor – erről már biztosan lecsúsztunk), de a héten végre átadták a Széllkaput, a Millenáris Park kisöccsét, vagyis inkább idősebb, bulizósabb bátyját. Így most a Kettes Mammut bevásárlóközpont tőszomszédságában nagy kiterjedésű, különböző programokat kínáló zöld terület várja a budaiakat, akik ha eddig zöldre vágytak, fel kellett buszozniuk a Normafához. A Park mérete miatt ráadásul nagyobb rendezvények is megvalósíthatóak lesznek a jövőben.

A Park a Ganz gyár egykori területén nyitott meg, és a cél az volt, hogy a környék (ez a Széll Kálmán teret és Margit körutat jelenti) legendásan rossz minőségű levegőjét kicsit belélegezhetőbbé tegyék. A Millenáris Park-Széllkapu végre elkészült duója ehhez a célhoz két módon is hozzájárul a hivatalos honlap tanúsága szerint:

„A fejlesztés első ütemében lebontásra kerültek az átszellőzést gátló, jórészt használaton kívüli építmények, a néhai Ipari Minisztérium hatalmas irodaháza és a Ganz gyári pari épületei.”

A másik út a hatalmas zöldfelület. Számokra átültetve ez az Index beszámolója szerint a következőt jelenti:

„Az új zöldfelületen összesen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat és kialakítottak egy új, 500 férőhelyes mélygarázst is.

A csütörtöki sajtóeseményen elhangzott, hogy a fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választottak.

Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a parkot, mondta Czérna Zoltán, a Parktech Kft. ügyvezetője a helyszínen.”

A Széllkapu másik célja a közösség aktivizálása a következő módon:

„A park területe, jellege lehetővé teszi, értékeinek megőrzése pedig megkívánja a parkot rendszeresen használók aktivizálását. Ezért lehetőséget szeretnénk teremteni olyan „baráti körök” kialakulására, amely a park élővilágának megismerése mellett bepillantást enged a néhány hektáros zöld terület gondozásával együtt járó örömökbe és nehézségekbe is. Az iskolai biológia óráktól az önkéntes növénygondozásig széles a skála.”

Ezek tehát a számok és a megfogalmazott célok, kérdés, hogy miként fest a park a valóságban. Mi a mai napon látogattunk ki 30 Celsius fokos melegben. A Széna tér felől közelítve a döglesztő hőségben valóban bíztatóan fest a Kettes Mammut mellől előbukkanó zöldnövényzet.

Az a rejtélyes, magas fémszerkezet a kép jobboldalán a függőkert, amelyen keresztül át lehet jutni a Millenáris Parkba is. Ennek több szintje is van, és akadálymentesített: mind a Széllkapu irányából, mind a Millenárisról megközelíthető lifttel is. Sőt a tetejére is fel lehet jutni.

A Széllkapuhoz ez az út vezet, amennyiben a 4-6-os villamos megállója irányából közelítünk.

A parkba belépve ez a látvány fogad. Jobboldalt szökőkút, baloldalt a gombaszerűségek pedig valójában napelemek:

A park nagyon tagolt, ez egyrészt arra lesz jó, hogy több program is futhasson párhuzamosan anélkül, hogy zavarnák egymást. Praktikusan viszont, egy látogató szempontjából az a fontos, hogy mindenki találhat magának valami kedvenc törzshelyet.

Le lehet heveredni az árnyas domboldolra egy limonádéval vagy sörrel.

 

Esetleg ki lehet ülni a vízparta, vagy akár pihenni a szembeni nyugágyak egyikén.

Esetleg bemenekülhetünk a függőkert árnyékos hűvösébe, ahol akár egy laptoppal neki is állhatunk dolgozni – még a mai kánikulában is kellemes volt itt a klíma.

Ugyanakkor a Széllkapu nem feltétlen az a hely, ahová gyerekekkel érdemes jönni. A fentebb látható szökőkútban ellocspocsoltak ugyan a gyerekek (és amennyire láttam, ez legális tevékenység, a közelben kóborló biztonsági ember legalábbis nem szólt rá senkire), de a parknak ezen a részén nincs játszótér.

Más kérdés, hogy a szomszédos Millenáris hatalmas, sima zöld területekkel, két játszótérrel, illetve a (fizetős) játszóházzal várja a kisgyerekeseket, és ezek szerint a koncepció az, hogy a családosok inkább abba az irányba gravitáljanak. Amúgy a Millenárisra több úton keresztül is átjuthatunk.

Ezek egyike tehát a függőkert, amely hídként vezet át a korábbi parkba, és ahogy már írtam, mind a két oldalról megközelíthető lifttel is.

Ám a függőkertnek feljuthatunk a tetejére is, ahol egyrészt még több napelemet láthatunk:

Illetve megcsodálhatjuk a csodaszép kilátást:

Na jó, ez a kilátás nem feltétlen csodaszép. Bevallom, nekem nagyon tetszik az új park, de ha akad gyengepontja ez az: a parkra fentről nem lehet normálisan rálátni, a Széna térre viszont rá lehet, csak arra meg nem igazán érdemes.

Egy másik út a Millenárisra a sokszor kárhoztatott, a Fény utcából nyíló aluljáró tetején át vezet.

A Millenáris Parkba átsétálva sem fogunk sokkot kapni a különbségtől, hiszen a korábbi park is felzárkózott pár újdonsággal. Például a Széllkapu közvetlen szomszédságában megnyílt, mászókás játszótér remekül fejleszti a kisebbek és akár a nagyobbak mozgáskultúráját is. Itt sajnos viszont kevés árnyék akad, ami ilyenkor azért probléma.

Ám a parkkomlexumnak akad egy nagyon csúnya szépséghibája, ez pedig a teljesen lepusztult Zöld Péter játszótér a Millenáris Park területén, ahol az egykor szebb napokat (ezek voltak az én huszas éveim – most negyven vagyok) látott fajátékokról rég lekopott a festék, és napszítta, szálkás felszínnel várják sorsuk valamiféle rendezését.

A Zöld Péterről tényleg csak annyi pozítivum mondható el, hogy az igazán életveszélyes darabokat legalább lezárták, mint például ezt a szomorú sárkányt:

A szegény párára még felirat is került, ami külön felhívja a figyelmet a veszélyre, ami valószínűleg nem az, hogy a lény tüzet okád, inkább a rozsdás vaskeretből kikorhadt fához lehet köze a lenti kép baloldalán.

Összeségében tehát csodaszép az új park, Budának ez a része pedig bőven rászorult már ilyesmire (ha már a forgalomcsökkentés valamiért nem akar összejönni). Illetve a Széllkapu tele van potenciállal: a Millenárissal párosban akár egész Buda kulturális szívévé is válhat.

Ugyanakkor jó lenne, hogyha a folyamatos karbantartásra is futná, és nem nézne ki húsz év múlva úgy az egész, mint most a Zöld Péter.

(Kép: Rakéta/Felkai Ádám)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.