Elon Musk egy száz megawattos óriásakkut illeszt a texasi energiahálózatba

2021 / 03 / 08 / Rácz Tamás
Elon Musk egy száz megawattos óriásakkut illeszt a texasi energiahálózatba
Az elektromos rendszert stabilizáló akku 20 ezer háztartás számára képes energiát adni egy forró nyári napon.

A Tesla egyik alvállalkozása, a Gambit Energy Storage LLC nevének megfelelően energiatároló rendszerek gyártására, telepítésére jött létre. A cég eddigi legismertebb projektje egy 2017-es ausztrál munka, amely 100 MW csúcsteljesítménnyel képes működni és 129 MWh a kapacitása.

A texasi téli áramszünetek nem sok mindenkinek hoztak hasznot, de Elon Musk hosszú távon még ebből is profitálhat. Az energiakimaradások valószínűségét is csökkentő nagy akkumulátorok integrálása az energetikai rendszerbe nem csak logikus, de az idei tél tapasztalatai alapján szükséges fejlesztés is lesz a jövőben. A Tesla pedig már ott is van ezen a piacon: a Houstontól 40 mérfőldre fekvő Angleton városában már épül egy ilyen energiatároló. A 100 MW-os akkumulátor 20 ezer háztartást képes ellátni egy forró nyári napon, amikor mindenkinél pörög a légkondi Texasban. A hatalmas szünetmentes táp üzembe helyezését júniusra tervezik.


A negyedik éve működő ausztrál Megabattery egy korai látványterve

Elon Musk a téli áramszünetek idején tett is egy megjegyzést a Twitteren arra, hogy Texas energetikája nem biztos, hogy tökéletes. A hely energiabiztonsági hivatal angol neve: Electric Reliability Council of Texas, és, mint Musk megjegyezte: az R-betűt ezen a télen nem érdemelte ki ez a szervezet.

Érdekes módon az épülő texasi létesítményt a Tesla eddig nem igazán reklámozta. Az érdeklődő fotósokat, újságírókat az itt dolgozó munkások eddig elhajtották azzal, hogy ez egy titkos projekt - de ezt a titkot nem őrzik valami szigorúan, mert a melósok teslás céges sisakban dolgoztak.

További cikkek a témában:

Koncentrált napfény-erőművek: van jövőjük a napelemek mellett? A napenergia-ipar felfutásának kezdetén sok szakértő gondolta úgy, hogy nem a fotovoltaikus napelem lesz a befutó technológia, hanem a parabolatükrös hőerőmű.

Többet ártana, mint használna, ha napelemekkel pakolnánk tele a Szaharát A sivatagba napelemeket rakni jó ötletnek tűnhet, de ha túlzásba visszük, akár az Amazonas-medence is kiszáradhat miatta.

Vízen lebegő naperőművek: érdekes trend a megújuló energia-szektorban A legmenőbb, amikor egy vízerőmű tározótavára telepítenek úszó naperőművet, így növelve meg az erőmű kapacitását.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
A Sony bemutatta koncepcióját a világról, ahol a tartalomgyártók speciális XR-szemüvegekben gyűlnek össze és kreálnak képzeletbeli világokat, amelyben a transzmédia történetmesélés teljesen ki tud bontakozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.