Elon Musk egy száz megawattos óriásakkut illeszt a texasi energiahálózatba

2021 / 03 / 08 / Rácz Tamás
Elon Musk egy száz megawattos óriásakkut illeszt a texasi energiahálózatba
Az elektromos rendszert stabilizáló akku 20 ezer háztartás számára képes energiát adni egy forró nyári napon.

A Tesla egyik alvállalkozása, a Gambit Energy Storage LLC nevének megfelelően energiatároló rendszerek gyártására, telepítésére jött létre. A cég eddigi legismertebb projektje egy 2017-es ausztrál munka, amely 100 MW csúcsteljesítménnyel képes működni és 129 MWh a kapacitása.

A texasi téli áramszünetek nem sok mindenkinek hoztak hasznot, de Elon Musk hosszú távon még ebből is profitálhat. Az energiakimaradások valószínűségét is csökkentő nagy akkumulátorok integrálása az energetikai rendszerbe nem csak logikus, de az idei tél tapasztalatai alapján szükséges fejlesztés is lesz a jövőben. A Tesla pedig már ott is van ezen a piacon: a Houstontól 40 mérfőldre fekvő Angleton városában már épül egy ilyen energiatároló. A 100 MW-os akkumulátor 20 ezer háztartást képes ellátni egy forró nyári napon, amikor mindenkinél pörög a légkondi Texasban. A hatalmas szünetmentes táp üzembe helyezését júniusra tervezik.


A negyedik éve működő ausztrál Megabattery egy korai látványterve

Elon Musk a téli áramszünetek idején tett is egy megjegyzést a Twitteren arra, hogy Texas energetikája nem biztos, hogy tökéletes. A hely energiabiztonsági hivatal angol neve: Electric Reliability Council of Texas, és, mint Musk megjegyezte: az R-betűt ezen a télen nem érdemelte ki ez a szervezet.

Érdekes módon az épülő texasi létesítményt a Tesla eddig nem igazán reklámozta. Az érdeklődő fotósokat, újságírókat az itt dolgozó munkások eddig elhajtották azzal, hogy ez egy titkos projekt - de ezt a titkot nem őrzik valami szigorúan, mert a melósok teslás céges sisakban dolgoztak.

További cikkek a témában:

Koncentrált napfény-erőművek: van jövőjük a napelemek mellett? A napenergia-ipar felfutásának kezdetén sok szakértő gondolta úgy, hogy nem a fotovoltaikus napelem lesz a befutó technológia, hanem a parabolatükrös hőerőmű.

Többet ártana, mint használna, ha napelemekkel pakolnánk tele a Szaharát A sivatagba napelemeket rakni jó ötletnek tűnhet, de ha túlzásba visszük, akár az Amazonas-medence is kiszáradhat miatta.

Vízen lebegő naperőművek: érdekes trend a megújuló energia-szektorban A legmenőbb, amikor egy vízerőmű tározótavára telepítenek úszó naperőművet, így növelve meg az erőmű kapacitását.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.