Vízen lebegő naperőművek: érdekes trend a megújuló energia-szektorban

2020 / 07 / 04 / Rácz Tamás
Vízen lebegő naperőművek: érdekes trend a megújuló energia-szektorban
A legmenőbb, amikor egy vízerőmű tározótavára telepítenek úszó naperőművet, így növelve meg az erőmű kapacitását.

Európában utazgatva gyakran elfogja a megújuló energetika, a fenntarthatóság iránt érdeklődő egyszeri zöldtech-újságírót az enyhe szorongás. Tök jó dolog, hogy egyre intenzívebben használjuk ki több évtizeden át használható és iparilag simán újrafeldolgozható napelemekkel a pár milliárd éve és várhatóan még pár milliárd évig megbízhatóan, ingyen érkező legtisztább energiát, de tényleg el kellett kezdeni már termőföldekre, rétekre is napelemeket ültetni növények helyett?

Napelem a háztetőn: oké. Napelem a bányák meddőhányóin: oké. Napelemek városi parkolók árnyékolójaként: oké. Napelem a Szaharában: oké. De napelem szántók, mezők felett? Valahogy nem oké. Furcsán hatnak a zöld környezetben ezek a fekete sivatagok, az árnyékukban szenvedő halványzöld növénykékkel. Nehéz szabadulni a gondolattól, hogy ha a természetes vagy akár mezőgazdasági vegetációt üveglapokkal helyettesítjük, megint nem tökéletesen azt csináljuk, amire a természettel való harmóniában élésünk érdekében szükség lenne.


Lebegő napelem-park egy kaliforniai szőlészet öntözőtaván. A hol kiürített, hol feltöltött gödörben sok kárt nem okoz az élővilágnak a szerkezet

Van valami hasonlóan nyugtalanító a világszerte egyre többfelé látható vízen lebegő napelemparkokban (floating solar project) is. A szabad vízfelületeket eltakaró, műanyag stégekre épített fém- és üvegszerkezetek megint csak nem pont azt az érzetet keltik, hogy az emberiség épp csökkenteni próbálja ökológiai lábnyomát. Persze ettől még a koncepció önmagában is nagyon érdekes, sok esetben pedig tényleg teljesen logikus és védhető ez a műszaki megoldás az energiatermelésre.

Az ipari létesítmények tűzivíz-tározóinak benapelemezése vagy a mezőgazdasági víztározók fedése lebegő napelemekkel például az eleve mesterségesen létrehozott tavacskák párolgási veszteségét is csökkentő megoldás, amellyel a rendelkezésre álló terület kihasználását lehet javítani. Szintén könnyen ki lehet békülni az amúgy is hatalmas környezeti beavatkozással járó vízerőművek gyűjtőtavaira telepített naperőművekkel.


Portugál lebegő napelem-projekt egy erőmű duzzasztógátja mellett (kép: edp.pt)

Lebegő napelemek a hatalmas betongát mellet? Végülis miért ne, ha már úgyis drasztikusan megváltoztattuk a tájképet és elárasztottuk az addigi vegetációt pár ezer köbméter vízzel, legalább használjuk ki rendesen a helyszínen elérhető energiatermelési kapacitást és a kiépített energetikai logisztikát!

A legfrissebb lebegő napelemes beruházások között is találni olyat, ami szinte egy vízi sivatagra épülve legalább hasznosít egy közel halott felületet. New Jersey-ben egy homokbánya gödrét fedik be hamarosan egy 3,2 MW kapacitású úszó napelemparkkal:


Egy homokbánya vizesgödre: ökológiailag itt nehéz kárt okozni egy lebegő napelemparkkal

Ellenben egy idilli tengerparton legalábbis furán hat a Paradicsom közepén lebegő sötét naptutaj. Mutatjuk videón, a világ első, 2017-ben telepített ilyen beruházásával:

A vízfelületre telepített napelem-parkok az iparág tapasztalatai szerint ugyan kb. 20%-kal magasabb beruházási költséggel építhetők meg, mint a szárazföldiek, viszont az árnyékolásmentes környezet és a vízfelület hűtő hatása az energiatermelésben évi 7-14%-os többletet eredményez. A lebegő rendszerre a legnagyobb kockázatot az erős szél jelenti, de van már kivitelező, aki 140 km/h-s lökésekre is vállal garanciát.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.