Másfél millió forintot ajánlott Elon Musk egy twitterezőnek, ha megszünteti a fiókot, ami a magángépe útjait követi

2022 / 01 / 31 / Bobák Áron
Másfél millió forintot ajánlott Elon Musk egy twitterezőnek, ha megszünteti a fiókot, ami a magángépe útjait követi
A Jack Sweeney nevű egyetemista ugyanakkor tízszer ennyit szeretett volna, most pedig úgy tűnik, hogy ez a hajó mindkettejük számára elúszott.

Az ElonJet nevű Twitter-fiók tavaly júniusban kezdte el rendszeresen megosztani, hogy merre jár a világ leggazdagabb emberének repülőgépe, de csak az elmúlt napokban lett belőle hír, miután a fiók üzemeltetője, Jack Sweeney nyilvánosságra hozta a Muskkal folytatott beszélgetéseit.

"Le tudnád szedni? Ez egy biztonsági kockázat" - írta a Tesla és a SpaceX vezére Sweeneynek még december elején, hozzátéve, hogy nem igazán lelkesedik a gondolatért, hogy egy elmebeteg bármikor lelőheti. A két férfi ezután hosszabb beszélgetésbe elegyedett egymással, amelynek során Sweeney elárulta, hogy nagy rajongója Musknak, a Gulfstream G650-et pedig a minden gépen kötelező ADS-B jeladó segítségével tudja nyomon követni annak ellenére, hogy az FAA adatbázisában Musk gépének a pozíciója le van tiltva. Sweeney hasonló módszerrel követi már egy ideje Jeff Bezos, Bill Gates és számos híresség magángépeit is, amelyek aktuális helyzetét egy bot posztolja ki automatikusan a Twitterre.

Sweeney a Muskkal folytatott beszélgetésében azt is elárulta, hogy a projektet még középiskolásként kezdte, a több százezer követőnek köszönhetően pedig ma már nagyjából havi húsz dollárt keres vele, ami segít neki az egyetemi tanulmányai fedezésében. Musk erre felajánlotta neki, hogy mit szólna hozzá, ha ötezer dollárért (mai árfolyamon kábé 1,6 millió forintért) eltávolítaná az oldalt, azonban Sweeney erre visszakérdezett, hogy nem lehetne-e inkább ötvenezer dollár. "Ez nagy segítség lenne az egyetemi tanulmányaimhoz, és valószínűleg arra is elég lenne, hogy vegyek egy autót - talán éppen egy Model 3-at" - írta.

A hónapokon keresztül csordogáló beszélgetésben Sweeney később azzal kereste meg Muskot, hogy valaki egy bitcoint, azaz az akkori (december 31-i) árfolyamon számolva 46 ezer dollárt ajánlott fel neki, ha nem törli az oldalt, aminek várható megszűnését addigra már jelezte a követőinek. Január közepén aztán ismét megpróbálta nyélbe ütni az üzletet Muskkal, aki ekkor viszont már azt válaszolta neki, hogy "nem érzi helyesnek, hogy fizessen az oldal törléséért". Bár Sweeney még megpróbálta elérni, hogy a pénz helyett esetleg egy gyakornoki állást kaphasson (hogy melyik cégnél, az nem derült ki), de Musk erre a hírek szerint már nem válaszolt.

Bár Sweeney állítólag azért hozta nyilvánosságra a beszélgetéseket, hogy Muskot rávegye az egyezkedésre, ezzel minden bizonnyal éppen az ellenkezőjét érte el. Mivel sikerült jókora figyelmet irányítania az ügyre, így ha Musk ezután valóban fizetne neki, azzal valószínűleg csak azt érné el, hogy tömegével jelennének meg a Sweeneyéhez hasonló oldalak a Twitteren azzal a céllal, hogy pénzt csaljanak ki Musktól, akinek jelenlegi vagyonát 222 milliárd dollárra becsülik. Ennek a folyamatnak már vannak is jelei, hiszen alig két napja jelent meg a közösségi oldalon egy újabb fiók ElonsJet néven, ami Sweeney oldalához hasonlóan szintén a milliárdos Gulfstreamjének a pozícióját posztolja ki valós időben.

(Borítókép: Win McNamee/Getty Images)

Elon Musk valóban elkezdte eladni a Tesla-részvényeit A Tesla vezetője Twitteren szavaztatta meg az embereket, hogy eladja-e a részvényei 10%-át, és egyelőre úgy tűnik, hogy tartja magát a szavazás eredményéhez.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.