Elon Musk valóban elkezdte eladni a Tesla-részvényeit

2021 / 11 / 12 / Bobák Áron
Elon Musk valóban elkezdte eladni a Tesla-részvényeit
A Tesla vezetője Twitteren szavaztatta meg az embereket, hogy eladja-e a részvényei 10%-át, és egyelőre úgy tűnik, hogy tartja magát a szavazás eredményéhez.

A világ leggazdagabb embere az elmúlt időszakban számos támadást kapott azzal kapcsolatban, hogy hatalmas vagyona után alig fizet adót, sőt, már törvényhozói körökben is egyre gyakrabban merül fel annak a lehetősége, hogy a leggazdagabbak esetében valahogyan a nem realizált nyereséget is adóztatni kéne. Ilyen nem realizált nyereségnek számítanak a részvények is, amelyek után - mivel az áruk lefelé is mozoghat - értelemszerűen egészen addig nem kell adót fizetni, amíg el nem adják őket. A milliárdosok ennek ellenére is jól megélnek a részvényeikből, Musk például úgy oldotta meg, hogy éveken keresztül ne kelljen egy részvényt sem eladnia, hogy a részvényeit fedezetként használva kölcsönöket vett fel, így pedig elkerülte az adófizetést.

Így jutottunk el múlt péntekig, amikor is a Tesla első embere egy szavazást tett közzé a Twitteren, amihez magyarázatként annyit fűzött hozzá, hogy mivel sem fizetést, sem bónuszokat nem kap a cégtől, így az egyetlen módja annak, hogy adót tudjon fizetni, ha megválik a részvényei egy részétől. "Mostanában sokat beszélnek arról, hogy a nem realizált nyereség az adóelkerülés eszköze, ezért az a javaslatom, hogy eladom a Tesla részvényeim 10%-át. Egyetértesz ezzel?" - tette fel a kérdést Musk a Twitteren, amire két nap alatt 3,5 millió szavazat érkezett, és végül 58%-kal az igenek nyertek.

A Twitter-felhasználók megszavazták, hogy Elon Musk adja el a Tesla-részvényei 10%-át, de valószínűleg amúgy is eladta volna őket A Tesla vezérét mostanában egyre többen vádolták azzal, hogy nem fizet adót, így Musk a Twitteren indított szavazást arról, hogy eladja-e a részvényei egy jelentős részét.

Ahogy arról számos lap, köztük a The New York Times is beszámolt, úgy tűnik, hogy Musk állja a szavát, ugyanis szerdán több olyan bejelentés is érkezett az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC), amely szerint a milliárdos jelentős mennyiségű Tesla-részvénytől vált meg. A legutóbbi információk szerint nagyjából 4,5 millió részvényről van szó, ami még annak ellenére is közel ötmilliárd dolláros profitot jelent, hogy a Tesla részvényárfolyama az elmúlt napokban jelentősen esett.

Musk Tesla-részvényeinek mennyisége ennek ellenére sem csökkent jelentősen, hiszen mindeközben elkezdte lehívni a cégtől még 2012-ben kapott részvényopcióit, aminek értelmében 6,24 dolláros áron veheti meg a most több mint ezer dollárt érő részvényeket. Ezen a The New York Times számításai szerint Musk több mint 2,3 milliárd dollárt keresett, ugyanakkor a lap által megszólaltatott szakértő szerint az opciós részvények különösen nagy mennyisége és struktúrája miatt ezek már nem esnek a kedvező adóelbírálás alá, így elkerülhetetlen lesz, hogy legalább egy részük után Musknak adót kelljen fizetnie. A hírek szerint a nagy mennyiségű részvényeladást (ami után természetesen szintén adóznia kell Musknak) is az indokolta, hogy valamiből fedezni tudja a jövő augusztusban lejáró opciói lehívását, bár a SEC-hez beérkezett bejelentések szerint ez csak részben van így: Musk nagyjából egymillió részvénynél jelölte meg ezt indokként, további 3,5 millió részvényt viszont magyarázat nélkül értékesített.

Bár Musknak még rengeteg lehívható opciója maradt, ahogy azt a The New York Times megjegyzi, az ezekből keletkező jövedelemadó kifizetéséhez arra azért közel sem lenne szükség, hogy a részvényei 10%-át eladja, így érdekes lesz látni, hogy Musk ennek ellenére betartja-e a Twitteren tett ígéretét, vagy leáll a részvények értékesítésével. A hétvégi hírek hatására egyébként a Tesla részvényárfolyama az elmúlt időszak legnagyobb esését könyvelte el, a részvények eladásának hírére viszont a részvényárfolyam még némileg emelkedett is szerdáról csütörtökre, azóta pedig stagnál.

(Borítókép: Maja Hitij/Getty Images)

További cikkek a témában:

Egy magyar pályakezdő is több adót fizet, mint Elon Musk Kiszivárogtak az amerikai tech milliárdosok adótitkai.

Elon Musk és a fórumozók rángatják az amerikai tőzsdét Több papír ára is megőrült, miután rászálltak a redditezők.

Elon Musk két feltétellel adna hatmilliárd dollárt a Világélelmezési Programnak Az ENSZ illetékes vezetője a Twitteren fordult a világ leggazdagabb emberéhez.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Az EU új jogszabályához igazodva a Meta mostantól lehetővé teszi, hogy Facebook-fiók nélkül is használhassuk a chatalkalmazást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.