Elon Musk 42 ezer műholdat tervez föld körüli pályára állítani

2019 / 12 / 09 / Justin Viktor
Elon Musk 42 ezer műholdat tervez föld körüli pályára állítani
Elon Musk megosztó személyiségű innovátor, ami azt jelenti, hogy ugyanolyan könnyen állít tervei mögé tömegesen támogatókat, mint amilyen könnyen ellenzőkre tesz szert, ez neki napi rutin. Mint ahogy az is, hogy időnként különböző dolgokat lő fel az űrbe, hol egy autót, hol pár tucat műholdat. 

Ez utóbbi esetben azonban úgy tűnik nem aratott osztatlan sikert: a globális internetelérés biztosításához több tízezer műholdat szeretne föld körüli pályára állítani, ami nem tetszik, az amatőr és professzionális földfelszíni csillagászoknak.  A projekt ugyanis főképp az ő munkájukat nehezítheti, arról nem is beszélve, hogy Musk ezzel "divatot", vagy ha úgy tetszik piacot csinált. Az Amazon máris követné a példáját 3236 műhold felbocsátásával, de beállt a sorba a Telesat LEO (300 műhold 2022-ig) és a Oneweb (2622 műhold) is.

Minden szereplő globálisan szeretne internetet szolgáltatni a világűrből, így hamarosan csökkenhet az éjszakai égbolt csillagfényes nyugalma. Fejes Zsolt amatőr csillagász november 29.-én nézte végig ahogy a SpaceX StarLink-rendszerének műholdjai, egyik a másik után, áthaladnak az éjszakai égbolton.

Starlink

A StarLinkre keresztelt műhold projekt, a SpaceX űripari cég világméretű műholdas projektje, amellyel Musk globális internetszolgáltatást szeretne megvalósítani. A Starlink Misszió utoljára 2019 novemberében állított műholdrakományt föld körüli pályára amivel 122-re emelkedett a már odafent keringő műholdak száma.

Összesen 42 ezer műholdat állítanának alacsony vagy közepes föld körüli pályára, Musk állítása szerint ezzel kifejezetten elkerülve az "űrszemét gyártást", mivel ezekről a magasságokról még az elromlott vezérlésű műszaki eszközök is 1-5 éven belül visszahullanak a légkörbe és jó esetben elégnek az atmoszférában. Ugyanakkor az éjszakai égbolt ilyen volumenű vizuális elszennyezésére még nem volt példa a történelemben.

A dolog jó oldala

Az alacsony vagy közepes Föld körüli pályán keringő műholdak segítségével nyújtott internetszolgáltatás olyan helyekre is eljuttathatja a szélessávú kapcsolatot, ahová eddig nem volt rá lehetőség, ez nagyságrendileg újabb 4 milliárd ember bekapcsolását jelentheti az online világba. A tervek szerint a SpaceX-nél 42 ezer ilyen eszközt akarnak Föld körüli pályára állítani. 2019 novemberétől kéthetente indulhatnak az újabb szállítmányok, így 2020 közepére már 12 ezer műholddal üzemelhet a rendszer.

A kontra

Jelenleg tehát 122 műhold van felettünk, és itt adjuk vissza a szót Fejes Zsoltnak:

"Reggeli kávémat szürcsölgetve északnyugati irányba tekintve felfigyeltem egy műholdra. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre.Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre.Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre. Majd még egyre."

 

Ha valaki összeszámolja, hányszor írtam le, akkor huszonötig fog eljutni. Csaknem tíz percen keresztül vándoroltak át az égbolton. Azonban a terv nem áll meg ennyinél. (Musk) 42000 hasonlót szeretne a továbbiakban még pályára állítani. Csak hogy szemléltessem, mit is láttam és mire is lehet számítani, két képet mellékelek ehhez a bejegyzéshez.

A kép 2017 decemberében készült néhány óra alatt

A második kép csupán egy szimuláció, ami azt mutatja meg, hogyan festene a fotó, ha a 32 átvonuló Starlink műholdat is rákerült volna. Hogyan fest majd az éjszakai égbolt, ha fellövik mind a 42 ezret?

A Starlink világszerte sok vitát kavart, a vezető is foglalkoztak a felmerült problémákkal. A Rakéta állandó olvasói tudják, hogy mi is foglalkoztunk már a témával. A felháborodást látva Elon Musk azzal csitította a kedélyeket Twitteren, hogy utasította a SpaceX-et, a műholdak láthatóságának minimalizálására. Azt is elárulta, hogy a rádióteleszkópok miatt a Ku-sáv bizonyos frekvenciáit nem fogják használni, valamint tilalmi övezeteket hoznak létre, így a műholdak lekapcsolnak arra az időre, amíg elrepülnek a rádiócsillagász létesítmények felett.

(Forrás: HVG Képek: Fejes Zsolt Facebook, Starlink)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Újraírták a Tejútrendszer történetét
Újraírták a Tejútrendszer történetét
Nem először történt ilyen és lehetséges, hogy további elemzések után tovább tisztul a kép a galaxis múltját illetően.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.