Először azonosítottak agyi elváltozásokat azoknál, akik migréntől szenvednek

2022 / 11 / 24 / Felkai Ádám
Először azonosítottak agyi elváltozásokat azoknál, akik migréntől szenvednek
Eddig nem tudták, hogy miben különbözik a krónikus migrén-beteg agya az egészséges ember agyától, a 7T MRI-nek hála erre is fény derült. Mutatjuk a felvételeket.

Egy új tanulmány most először azonosított megnagyobbodott perivaszkuláris tereket a migrénes betegek agyában – írja a sajtóközlemény. A perivaszkuláris tér, egy folyadékkal teli tér, amely számos szervben, köztük az agyban veszi körül a vérereket, és a leggyakrabban a bazális ganglionokban, a nagyagy fehérállományában, valamint a látóideg mentén helyezkednek el. A perivaszkuláris tereket számos tényező befolyásolja, beleértve a vér-agy gát rendellenességeit és a gyulladásos folyamatokat. A perivaszkuláris terek tágulata az agyi kis erek betegségének a jele is lehet.

A migrént ehhez képest valószínűleg nem kell bemutatni: ez egy gyakori, gyakran levertséggel társuló és súlyos, visszatérő fejfájással járó állapot. A migrén ezen kívül még émelygést, gyengeséget és fényérzékenységet is okozhat. Az American Migraine Foundation szerint világszerte 148 millió ember szenved krónikus migrénben.

A mostani tanulmányhoz a kutatók tudomása szerint először használtak ultra-nagy felbontású MRI-t a migrén okozta agyi mikrovaszkuláris változások tanulmányozására. Mint azt az egyik kutató elmondta:

„Mivel a 7T MRI képes sokkal nagyobb felbontású és jobb minőségű képeket készíteni az agyról, mint más MRI-típusok, így ezek a felvételek felhasználhatóak akár a sokkal kisebb változások kimutatására is, amelyek migrén után az agyszövetben történnek.”

Ennek köszönhető, hogy először sikerült megfigyelni, hogy a krónikus migrénben és epizodikus, aura nélküli migrénben szenvedőknél jelentős változások következnek be a centrum semiovale nevű agyi régió perivaszkuláris tereiben. A 7T MRI egyébként annyira új technológia, hogy a londoni King's College is tavaly készített ilyen felvételt először. A T betű a Teslára utal, ami ebben az esetben a mágneses indukció mértékegysége – a technológia lényege ugyanis, hogy az erősebb mágnesek segítségével képes jóval nagyobb felbontású képeket készíteni az eddigi MRI készülékeknél, így ezeken már az egészen finom elváltozások is érzékelhetőek.

A mostani kutatási eredményre visszatérve: mindez azért lehet fontos, mert a perivaszkuláris terek az agy folyadéktisztító rendszerének a részei, így ha megvizsgáljuk, hogyan járulnak hozzá ezek az elváltozások a migrénhez, jobban megérthetjük a migrén kialakulását is.


(A) Agyi mikrovérzések (rövidítésük: CMB) kerek, sötét elváltozásokként (nyíl) láthatók a SWI-szekvencián a bal halántéklebenyben aurával járó migrénes esetben. (B) A kérgi erek megjelenésében az aszimmetria hangsúlyosabb a bal oldalon (nyíl), a CMB-vel azonos oldali oldalon. (Forrás: RSNA és Wilson Xu)

A vizsgálatban 10 krónikus migrénben szenvedő, 10 aura nélküli epizodikus migrénben szenvedő beteg, valamint öt főnyi korosztályos egészséges kontrollcsoport vett részt – minden beteg 25 és 60 év közötti volt. A statisztikai elemzés kimutatta, hogy a centrum semiovale-ban a megnagyobbodott perivaszkuláris terek száma szignifikánsan magasabb volt a migrénes betegekben, mint az egészséges kontroll csoport tagjai esetében. A kutatók azt feltételezik, hogy a migrénes betegek perivaszkuláris tereinek jelentős különbségei az egészséges csoporthoz képest az agyi glimphaticus rendszer (tehát a korábban említett „tisztító rendszer”) zavarára utalhat. Mindennek bizonyításához további, kiterjedtebb vizsgálatokra van azonban szükség.

(Kép: Pixabay/TheDigitalArtist)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.