Először indították be a Stratolaunch hiperszonikus járművét

2024 / 03 / 11 / Bobák Zsófia
Először indították be a Stratolaunch hiperszonikus járművét
A cég nem árulta el, hogy a jármű pontosan milyen tempóra gyorsult, de elmondásuk szerint megközelítette a Mach 5-ös sebességet.

A Stratolaunch céget a Microsoft társalapítója, Paul Allen és Burt Rutan hozta létre 2011-ben azzal a céllal, hogy légi járművek nagysebességű tesztjéhez szükséges szolgáltatást nyújtsanak az ügyfelek számára. A cég ennek érdekében építette meg a Scaled Composites együttműködésével a Roc teherszállító repülőgépet, ami hatalmas méretéről lett ismert: a gép 117 méter széles, hat darab Boeing 747-es hajtóművel van felszerelve és szállítási kapacitása 226 796 kg. A duplatörzsű repülőgép a legnagyobb szárnyfesztávolságú repülőgép, ami jelenleg működik és már 14 alkalommal emelkedett a magasba a különböző tesztek során.

A legutóbbi alkalmakkor a Roc a Talon-1-es modellt szállította, ami a Stratolaunch hiperszonikus programjának második tesztjárműve és a Talon-0-val ellentétben már hajtóművet is tartalmaz. A Talonokkal a cég a Roc hiperszonikus járművek szállítására és kibocsátására való alkalmasságát vizsgálta, egyúttal előkészíti a terepet a Talon-2 platform számára, ami a tervek szerint már egy újrafelhasználható hiperszonikus jármű lesz. A Talon-1 még nem újrafelhasználható, így a próba végén a Csendes-óceánban landolt. A tesztről a Stratolaunch közzétett ugyan egy videót, de a Talon teljesítményével kapcsolatban nem árult el pontos részleteket, csak annyit, hogy a jármű sebessége megközelítette a Mach 5-öt, azaz majdnem hiperszonikus sebességre gyorsult. A Talon-2 első repülésére még ebben az évben sor kerülhet.

A Stratolaunch a járművet nem katonai célokra fejleszti, de a hiperszonikus járművek tesztelése a védelmi erők számára is hasznos lehetőséget biztosít, ezért a Talont is belefoglalják a Mach-TB (Multi-Service Advanced Capability Hypersonic Test Bed) programba, aminek célja a hiperszonikus technológia fejlődésének elősegítése és az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítése.

(Fotó: Stratolaunch)

A Stratolaunch Roc, a világ legnagyobb repülőgépe, mérföldkőnek számító teszten van túl A Stratolaunch Roc gépe először szállított rakományt.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.