Először készült kép egyszerre ezer és ezer fekete lyukról a galaxisunk szívéhez közel

2020 / 06 / 21 / Felkai Ádám
Először készült kép egyszerre ezer és ezer fekete lyukról a galaxisunk szívéhez közel
A képet a Chandra űrtávcső által rögzített adatok felhasználásával készítették el.

A Chandra űrtávcső (Chandra X-Ray Observatory) egy röntgentechnológiát használó műhold, amely az amerikai Nagy obszervatóriumok sorozat harmadik tagja. A Chandrát 1999-ben bocsátották fel a Columbia űrrepülőgéppel, és a mai napig ez a legnagyobb, űrrepülővel indított műhold.

A röntgentávcső tehát a Nagy obszervatóriumok harmadik tagja, a többi tag is ismerős lehet: az először felbocsátott Hubble, mely a látható fény tartományát vizsgálja, ezt követte a Compton, amely a gamma tartományt figyeli, és végül az infravörös tartományt analizáló Spitzer fellövését követően lett teljes a program.

A mostani képen ezer meg ezer, csillagtömegű fekete lyuk látható. Ezek tömege jellemzően a napunk tömegének az ötszöröse és harmincszorosa között mozog. A fekete lyukak kozmikus léptékkel mérve viszonylag közel, három fényévnyi távolságon belül helyezkednek el a Galaxisunk közepén található fekete lyukhoz, a Sagittarius A*-hoz (Sgr A*).

A kutatók azt már eddig is feltételezték a csillagok mozgása alapján, hogy a csillagtömegű fekete lyukak nagy része – legalább 20000 fekete lyuk – az idők folyamán elkezdhet a Galaxis közepe felé tendálni, és felgyűlni a Sgr A* körül. Ugyanakkor a Chandra űrtávcső által összegyűjtött adatok ennek az első, megfigyeléses bizonyítékai.

A fekete lyuk önmagában természetesen nem látható, ugyanakkor amennyiben egy csillaghoz közeli pályára áll rá, úgy ez utóbbitól gázokat vonhat el. Az így kialakult rendszereket a csillagászok kettős röntgen-csillagrendszereknek nevezik. A név onnan származik, hogy a gázok mielőtt eltűnnének a fekete lyukban, röntgensugarakat produkálnak. A Chandra képén amúgy ilyen rendszerek is felfedezhetőek, ezek a pontszerű fényforrások.

(Kép: Wikipedia, NASA)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Újraírták a Tejútrendszer történetét
Újraírták a Tejútrendszer történetét
Nem először történt ilyen és lehetséges, hogy további elemzések után tovább tisztul a kép a galaxis múltját illetően.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.