Először készült kép egyszerre ezer és ezer fekete lyukról a galaxisunk szívéhez közel

2020 / 06 / 21 / Felkai Ádám
Először készült kép egyszerre ezer és ezer fekete lyukról a galaxisunk szívéhez közel
A képet a Chandra űrtávcső által rögzített adatok felhasználásával készítették el.

A Chandra űrtávcső (Chandra X-Ray Observatory) egy röntgentechnológiát használó műhold, amely az amerikai Nagy obszervatóriumok sorozat harmadik tagja. A Chandrát 1999-ben bocsátották fel a Columbia űrrepülőgéppel, és a mai napig ez a legnagyobb, űrrepülővel indított műhold.

A röntgentávcső tehát a Nagy obszervatóriumok harmadik tagja, a többi tag is ismerős lehet: az először felbocsátott Hubble, mely a látható fény tartományát vizsgálja, ezt követte a Compton, amely a gamma tartományt figyeli, és végül az infravörös tartományt analizáló Spitzer fellövését követően lett teljes a program.

A mostani képen ezer meg ezer, csillagtömegű fekete lyuk látható. Ezek tömege jellemzően a napunk tömegének az ötszöröse és harmincszorosa között mozog. A fekete lyukak kozmikus léptékkel mérve viszonylag közel, három fényévnyi távolságon belül helyezkednek el a Galaxisunk közepén található fekete lyukhoz, a Sagittarius A*-hoz (Sgr A*).

A kutatók azt már eddig is feltételezték a csillagok mozgása alapján, hogy a csillagtömegű fekete lyukak nagy része – legalább 20000 fekete lyuk – az idők folyamán elkezdhet a Galaxis közepe felé tendálni, és felgyűlni a Sgr A* körül. Ugyanakkor a Chandra űrtávcső által összegyűjtött adatok ennek az első, megfigyeléses bizonyítékai.

A fekete lyuk önmagában természetesen nem látható, ugyanakkor amennyiben egy csillaghoz közeli pályára áll rá, úgy ez utóbbitól gázokat vonhat el. Az így kialakult rendszereket a csillagászok kettős röntgen-csillagrendszereknek nevezik. A név onnan származik, hogy a gázok mielőtt eltűnnének a fekete lyukban, röntgensugarakat produkálnak. A Chandra képén amúgy ilyen rendszerek is felfedezhetőek, ezek a pontszerű fényforrások.

(Kép: Wikipedia, NASA)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
A JWST infravörös tartományban mérő műszerei által a Hubble képein jóformán láthatatlan galaxisok is megfigyelhetővé válnak.
Első alkalommal készült fotó a teljesen kiépült kínai űrállomásról
Első alkalommal készült fotó a teljesen kiépült kínai űrállomásról
A kínai űrügynökség a napokban tette közzé a fotókat, amelyeken már a teljesen kiépült, három modulból álló Tienkung űrállomás látható.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.