Először lehet látni videón, hogy az F–35 elfogás közben kilő egy drónt

2022 / 03 / 08 / Felkai Ádám
Először lehet látni videón, hogy az F–35 elfogás közben kilő egy drónt
Izrael feloldotta a titkosítást egy videón, melyen az F–35 semmisít meg iráni drónokat éles bevetés során. Ez az első mozgókép arról, hogy milyen megsemmisítő erővel bír a csúcstechnológiájú amerikai gép a gyakorlatban is.

Miközben a világ Ukrajnára figyel, azért máshol is történnek katonai cselekmények, még ha ezek többé-kevésbé megszokottak is. Az izraeli hadsereg, az IDF hivatalos Youtube csatornáján közzétett videónak azonban több érdekes vonatkozása is akad – haditechnikai és politikai egyaránt.

Miként az a videóból is kiderül, a harci cselekményre még tavaly került sor, és ekkor a légierő két F–35I lopakodója lőtt le legalább két iráni drónt, amelyek Izrael felé tartottak. Mint arról a The Drive beszámol, ez az első eset, hogy bármely nemzet által üzemeltetett F–35-ösről olyan videó kerüljön a nyilvánosság elé, amelyen a csúcstechnológiájú vadászgép éles bevetésen semmisít meg valamely légi fenyegetést. A videóhoz mellékelt bejegyzésben olvasható egyébként a gép izraeli „beceneve” is – az „Adir”, amely azt jelenti, hogy „Hatalmas”.

A hadsereg említett szövege azt fejti ki, hogy Irán évtizedek óta próbálja terorista csoportokon keresztül destabilizálni a Közel-Keletet, és most erre egy új eszközt találtak, az UAV-okat (legénység nélküli légi jármű). A videón látható elfogásra 2021. március 15-én került sor, ami a világon az első (videón rögzített) példa arra, hogy a szóban forgó gép kilő egy drónt. A drónok repülési útvonala alapján az IDF esélyesnek tartja, hogy ezek fegyvereket szállítottak volna Gázába a Hamász részére. A The Drive kitér arra, hogy a videóból sajnos nem derül ki, hogy ezt a gép célzórendszere (Electro-Optical Targeting System/EOTS) vagy a pilótasisak kamerája rögzítette-e.

Ami a helyszínt illeti – az IDF ezzel kapcsolatban sem túl beszédes, de mivel a közlemény szerint a műveletre a szomszédos országokkal együttműködve került sor, ez alapján a The Drive cikke úgy spekulál, hogy a drónok Irak vagy Szíria területéről Irán-barát erők által emelkedhettek a magasra, az elfogásra pedig Jordánia felett kerülhetett sor. A beszámolók szerint egyébként a vadászok két drónt szedtek le, a harmadikat pedig valamiféle elektromos hadviselésre fejlesztett rendszer hatástalanította. Az IDF a drónokra Shahed–197-esként hivatkozik, viszont ilyen típusról nyilvánosan eddig még nem beszéltek. A The Drive cikke szerint viszont a dizájn arra a Shahed–161 iráni dróntípusra hajaz, amelynek az amerikai RQ–170 Sentinel volt az „előképe”, bár akadnak érdemi különbségek – az iráni változat például jóval kisebb és propeller hajtású. Az izraeli sajtó szerint a drónok Irán részéről egy új utánpótlási útvonal kiépítését jelentheti.

Érdekes a videó időzítése is, tehát, hogy Izrael miért épp most hozta ezt nyilvánosságra. Előfordulhat, hogy a dolognak a bécsi egyeztetésekhez van köze, melyek enyhíthetnének (Teherán reményei szerint teljesen meg is szüntethetik) az országot sújtó szankciókat.

Az Izraelt őrző Vaskupola és a Hamász egyszerű trükkje, amivel rést üthet rajta Mennyire hatékony és hogyan működik a Vaskupola, valamint a Hamász miként veszi fel ellene a harcot – cikkünkben ezekre a kérdésekre válaszolunk.

Izrael 2018-ban jelentette be, hogy az elsők közt fog F–35-ösöket üzemeltetni, és eddig 50 F–35I-t vásároltak, de ezt még újabb 25 követheti. Látszik tehát, hogy Izrael rengeteget költ légvédelemre, mert bár nem tudni, a repülő milyen fegyvert vetett be a drónok ellen, de tipikusan egy lövedék ára a géphez a félmillió dollár felé közelít – míg a drón ennél nyilvánvalóan olcsóbb. Ez a felállás pedig nagyon emlékeztethet a Vaskupolával kapcsolatos költségegyenlőtlenségre, melyről fentebb írtunk részletesen.

(Fotó: Twitter/IAF)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Lassan, de egyre gyorsulva gördül az autógumigyártás is a fenntarthatóság felé
Lassan, de egyre gyorsulva gördül az autógumigyártás is a fenntarthatóság felé
A német Continental portugáliai gumiabroncsgyárában mutatta be, hogyan formálják a gumigyártást CO2-semlegessé, körforgásossá, fenntarthatóvá.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.