Először repült be egy ember egy működő vulkánba 2021 / 12 / 19 / Felkai Ádám

A chilei légierő egykori pilótája, Sebastian Alvarez lett az első a világon, aki ki- és berepült egy aktív vulkánba – számolt be róla a CNN. Alvarez a múlt hónapban érte el ezt a bravúrt a dél-chilei Villarrica vulkánnál, amely legutóbb 2020-ban tört ki. Alvarez a Chilei Légierőnél a repülésen kívül az ejtőernyős ugrás csínját-bínját is elsajátította, és ez annyira megtetszett neki, hogy egyéb műfajokat is kipróbált, a BASE-jumpot, valamint az egyre népszerűbb szárnyruhát is – amelynek első elektromos változatáról, és az ahhoz kapcsolódó rekordról itt írtunk. A szárnyruha egyébként sem egy túl nyugodalmas hobbi – a ruha modernkori kidolgozója, Patrick de Gayardon ennek az eszköznek a használatakor vesztette életét, de egyébként sem nyílik sok tér a hibázásra. Alvarez viszont még ezeket a szűk határokat is tágnak érezhette, így jött a vulkánba ugrás ötlete – ezt pedig csak egy módon lehetett végrehajtani: tökéletesen, mert egyébként nekicsapódik a tűzhányó falának. Az előkészületek során aztán több körben számították ki a legideálisabb repülési útvonalat, valamint magán a ruhán is módosításokat hajtottak végre. Az ugrást megelőző évben Alvarez Európába és Dél-Amerikába utazott, és a felkészüléshez körülbelül 500 ugrást hajtott végre. További nehézséget jelentett, hogy a vulkánból felszálló füstoszlopok turbulenciát és instabilitást idéztek elő. Alvarez végül a talaj felett 3350 méter magasan, egy helikopterből ugrott ki, és háromperces repülése során 288 km/h végsebességet ért el – ekkor lépett be a vulkán 198 méter széles kráterébe. Alvarez 7 m és 10 m közötti mélységig ereszkedett le a kráterbe.
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.