Először repült be egy ember egy működő vulkánba 2021 / 12 / 19 / Felkai Ádám

A chilei légierő egykori pilótája, Sebastian Alvarez lett az első a világon, aki ki- és berepült egy aktív vulkánba – számolt be róla a CNN. Alvarez a múlt hónapban érte el ezt a bravúrt a dél-chilei Villarrica vulkánnál, amely legutóbb 2020-ban tört ki. Alvarez a Chilei Légierőnél a repülésen kívül az ejtőernyős ugrás csínját-bínját is elsajátította, és ez annyira megtetszett neki, hogy egyéb műfajokat is kipróbált, a BASE-jumpot, valamint az egyre népszerűbb szárnyruhát is – amelynek első elektromos változatáról, és az ahhoz kapcsolódó rekordról itt írtunk. A szárnyruha egyébként sem egy túl nyugodalmas hobbi – a ruha modernkori kidolgozója, Patrick de Gayardon ennek az eszköznek a használatakor vesztette életét, de egyébként sem nyílik sok tér a hibázásra. Alvarez viszont még ezeket a szűk határokat is tágnak érezhette, így jött a vulkánba ugrás ötlete – ezt pedig csak egy módon lehetett végrehajtani: tökéletesen, mert egyébként nekicsapódik a tűzhányó falának. Az előkészületek során aztán több körben számították ki a legideálisabb repülési útvonalat, valamint magán a ruhán is módosításokat hajtottak végre. Az ugrást megelőző évben Alvarez Európába és Dél-Amerikába utazott, és a felkészüléshez körülbelül 500 ugrást hajtott végre. További nehézséget jelentett, hogy a vulkánból felszálló füstoszlopok turbulenciát és instabilitást idéztek elő. Alvarez végül a talaj felett 3350 méter magasan, egy helikopterből ugrott ki, és háromperces repülése során 288 km/h végsebességet ért el – ekkor lépett be a vulkán 198 méter széles kráterébe. Alvarez 7 m és 10 m közötti mélységig ereszkedett le a kráterbe.
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak
Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak
Az amerikai Consumer Reports kutatása szolgált egy-két meglepetéssel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.