Először repült világ legfejlettebb bombázója, a B-21 Raider

2023 / 11 / 11 / Felkai Ádám
Először repült világ legfejlettebb bombázója, a B-21 Raider
A Raider a második lopakodó bombázó a világtörténelemben, valamint a jelenlegi legfejlettebb bombázó. A következő generációs B-21 először emelkedett a magas égbe.

A B-21 Raider nem csak a világ legfejlettebb bombázógépe, de a második lopakodó bombázó a történelemben (legalábbis aminek a létezéséről tudni lehet). A kaliforniai Palmdale-ben található, a légierő 42-es üzemén kívülről készült videón tegnap, helyi idő szerint kora reggel pedig immár a B-21 látható lefelé tartó futóművel, egy F-16-os követőgép kíséretében.

Ann Stefanek, a légierő szóvivője nyilatkozatában megerősítette a The War Zone-nak, hogy valóban sor került a repülő tesztjére.

Ha minden a tervek szerint halad, az első működő B-21-esek a 2020-as évek közepén fognak szolgálatba állni, és a Raiderek a légierő B-2 és B-1 bombázóit váltják majd fel. A dél-dakotai Ellsworth légibázis lesz az első bázis, amely megkapja az új bombázókat, ezt követi a missouri Whiteman légibázis, majd pedig a texasi Dyess légibázis.

A B-21 a titkos Long Range Strike Systems-család (LRS FoS) egyik összetevője is – az LRS FoS pedig köztudottan magában foglalja a lopakodó Long Range Stand-Off (LRSO) nukleáris fegyveres robotrepülőgépet, amely a Raider egyik fő fegyvere lesz. Ez utóbbi már szintén repülési tesztelés alatt van.

A War Zone szerint az is nagyon valószínű, hogy a B-21 a Next Generation Air Dominance (NGAD) kezdeményezés fejlesztéseit is hasznosítani fogja. Az NGAD részeként a légierő a Collaborative Combat Aircraft (CCA) program keretében több ezer nagymértékben autonóm drón beszerzését tervezi, amelyek a jövőben akár együtt is működhetnek a Raiderekkel. Az NGAD tehát az LRS FoS-hoz hasonlóan szintén egy rendszercsalád, de ez az utóbbival szemben inkább taktikai – ugyanakkor a két rendszercsalád között várhatóan lesz kapcsolat: a drónok és a hálózati architektúra a lehetséges szinergia két nyilvánvaló pontja.

A lezajlott teszt után már több mindent megtudtunk a Raiderről. Először is a levegőben látható gép rendelkezik egy saját becenévvel – Cerberusnak nevezik a görög mitológiában az alvilág bejáratát őrző kutya után.

A B-21 kialakítása az Advanced Technology Bomber program Senior Ice dizájnjához kapcsolódik, amelyből a B-2 Spirit is lett. A gépen látható különös szarvszerűségek valójában kiegészítő légbeömlő ajtók. A repülőgép légbeömlő nyílásai, amelyek elengedhetetlenek a lopakodási képességekhez, egyedi háromszög alakú ajtókat használnak a légáramlás szabályozására.

A gép letisztult profilja, valamint szögletes ablakai, elődjéhez, a B-2-höz hasonlóak, ám annál tehát kisebbek, mint ahogy az egész gép is az – ez utóbbi információ már ismert volt korábban is egyébként:

Bemutatták a világ legfejlettebb lopakodó bombázóját Az ígéreteknek megfelelően ma sajtó-nyilvános eseményen leplezték le a B–21 Raidert, amely nem csak egy lopakodó bombázó, de a világ egyik legfejlettebb repülője.

Az elsődleges fegyvertér kisebb, mint a B-2 esetén, valószínűleg egy Massive Ordnance Penetrator vagy egy annál kisebb fegyver azért elfér benne, ám akadnak találgatások további kisebb, kiegészítő rekeszekrők a fejlett rakéták számára.

A B-21 színe maradt világosszürke, ami alapján nappali és éjszakai műveletekre egyaránt alkalmas.

A B-2-vel ellentétben nem biztos, hogy nagyméretű radarral rendelkezik, esetleg kisebb, de fejlettebb technológiákat használ. Mint arról volt már szó fentebb, a B-21 egy rendszercsaládon belül működik, és így potenciálisan megoszthatja a képességeit más repülőgépekkel. Ezket a repülőgépeket úgy tervezték, hogy könnyen lehessen őket frissíteni, modernizálni, szükség szerint akár új képességekkel is kiegészíteni. Ez utóbbira már egyébként a fejlesztés közben is sor került:

Még nem is repült, de már modernizálni kell a B-21 Raidert A közel negyedmilliárdos kiegészítő program egyik része, hogy a bombázó készen álljon a még fejlesztés alatt álló, következő generációs nukleáris töltetek fogadására.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
Ha bejön, akkor pickup-nagyhatalom lehet a cégből, ami Amerikában egyenlő a sikerrel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.