Először repült világ legfejlettebb bombázója, a B-21 Raider

2023 / 11 / 11 / Felkai Ádám
Először repült világ legfejlettebb bombázója, a B-21 Raider
A Raider a második lopakodó bombázó a világtörténelemben, valamint a jelenlegi legfejlettebb bombázó. A következő generációs B-21 először emelkedett a magas égbe.

A B-21 Raider nem csak a világ legfejlettebb bombázógépe, de a második lopakodó bombázó a történelemben (legalábbis aminek a létezéséről tudni lehet). A kaliforniai Palmdale-ben található, a légierő 42-es üzemén kívülről készült videón tegnap, helyi idő szerint kora reggel pedig immár a B-21 látható lefelé tartó futóművel, egy F-16-os követőgép kíséretében.

Ann Stefanek, a légierő szóvivője nyilatkozatában megerősítette a The War Zone-nak, hogy valóban sor került a repülő tesztjére.

Ha minden a tervek szerint halad, az első működő B-21-esek a 2020-as évek közepén fognak szolgálatba állni, és a Raiderek a légierő B-2 és B-1 bombázóit váltják majd fel. A dél-dakotai Ellsworth légibázis lesz az első bázis, amely megkapja az új bombázókat, ezt követi a missouri Whiteman légibázis, majd pedig a texasi Dyess légibázis.

A B-21 a titkos Long Range Strike Systems-család (LRS FoS) egyik összetevője is – az LRS FoS pedig köztudottan magában foglalja a lopakodó Long Range Stand-Off (LRSO) nukleáris fegyveres robotrepülőgépet, amely a Raider egyik fő fegyvere lesz. Ez utóbbi már szintén repülési tesztelés alatt van.

A War Zone szerint az is nagyon valószínű, hogy a B-21 a Next Generation Air Dominance (NGAD) kezdeményezés fejlesztéseit is hasznosítani fogja. Az NGAD részeként a légierő a Collaborative Combat Aircraft (CCA) program keretében több ezer nagymértékben autonóm drón beszerzését tervezi, amelyek a jövőben akár együtt is működhetnek a Raiderekkel. Az NGAD tehát az LRS FoS-hoz hasonlóan szintén egy rendszercsalád, de ez az utóbbival szemben inkább taktikai – ugyanakkor a két rendszercsalád között várhatóan lesz kapcsolat: a drónok és a hálózati architektúra a lehetséges szinergia két nyilvánvaló pontja.

A lezajlott teszt után már több mindent megtudtunk a Raiderről. Először is a levegőben látható gép rendelkezik egy saját becenévvel – Cerberusnak nevezik a görög mitológiában az alvilág bejáratát őrző kutya után.

A B-21 kialakítása az Advanced Technology Bomber program Senior Ice dizájnjához kapcsolódik, amelyből a B-2 Spirit is lett. A gépen látható különös szarvszerűségek valójában kiegészítő légbeömlő ajtók. A repülőgép légbeömlő nyílásai, amelyek elengedhetetlenek a lopakodási képességekhez, egyedi háromszög alakú ajtókat használnak a légáramlás szabályozására.

A gép letisztult profilja, valamint szögletes ablakai, elődjéhez, a B-2-höz hasonlóak, ám annál tehát kisebbek, mint ahogy az egész gép is az – ez utóbbi információ már ismert volt korábban is egyébként:

Bemutatták a világ legfejlettebb lopakodó bombázóját Az ígéreteknek megfelelően ma sajtó-nyilvános eseményen leplezték le a B–21 Raidert, amely nem csak egy lopakodó bombázó, de a világ egyik legfejlettebb repülője.

Az elsődleges fegyvertér kisebb, mint a B-2 esetén, valószínűleg egy Massive Ordnance Penetrator vagy egy annál kisebb fegyver azért elfér benne, ám akadnak találgatások további kisebb, kiegészítő rekeszekrők a fejlett rakéták számára.

A B-21 színe maradt világosszürke, ami alapján nappali és éjszakai műveletekre egyaránt alkalmas.

A B-2-vel ellentétben nem biztos, hogy nagyméretű radarral rendelkezik, esetleg kisebb, de fejlettebb technológiákat használ. Mint arról volt már szó fentebb, a B-21 egy rendszercsaládon belül működik, és így potenciálisan megoszthatja a képességeit más repülőgépekkel. Ezket a repülőgépeket úgy tervezték, hogy könnyen lehessen őket frissíteni, modernizálni, szükség szerint akár új képességekkel is kiegészíteni. Ez utóbbira már egyébként a fejlesztés közben is sor került:

Még nem is repült, de már modernizálni kell a B-21 Raidert A közel negyedmilliárdos kiegészítő program egyik része, hogy a bombázó készen álljon a még fejlesztés alatt álló, következő generációs nukleáris töltetek fogadására.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.