Először töltötték fel üzemanyaggal a Mars meghódítására tervezett Csillaghajót – Videó

2023 / 01 / 24 / Felkai Ádám
Először töltötték fel üzemanyaggal a Mars meghódítására tervezett Csillaghajót – Videó
Ez azt jelenti, hogy már a következő hónapban sor kerülhet a Földet megkerülő próbarepülésre, addig is nézzük meg a történelmi pillanatot!

A SpaceX többször bizonyította, hogy magáncégként képesek olyan teljesítményre, mint a nemzeti űrhivatalok – a legnagyobb dobásuk azonban még hátravan: ez lesz a Starship vagy magyarul Csillaghajó, amely nem csak átveszi a távlati tervek szerint mindazon feladat oroszlánrészét, amit jelenleg a cég Dragon űrhajói végeznek – tehát például a műholdaknak a világűrbe juttatását –, de segítenek abban is, hogy az emberiség ismét a Holdra léphessen, sőt hogy elérjük a Marsot is.

A tegnapi, a fenti videón megtekinthető sikeres „wet dress rehearsal” teszt pedig egy újabb lépés abba az irányba, hogy sor kerüljön a Starship első útjára a világűrben. A 120 méter magas Starship tegnap a texasi Starbase-en ugyanis az említett teszt során sikeresen túljutott több olyan folyamaton is, amelyek majd a kilövésnél is várnak rá. Ezen folyamatok közül a legfontosabb a Super Heavy gyorsítórakéta, valamint az azon felső fokozatként helyet foglaló Starship feltöltése volt folyékony oxigén és folyékony metán hajtóanyagokkal – számol be róla a Space.com.

Mint arra páran talán emlékeznek, a NASA holdrakétája esetén hidrogén volt a hajtóanyag, amely több bonyodalmat is okozott a feltöltés során. Musk akkor beszélt arról is, hogy a SpceX lényegében épp az ilyen nehézségek miatt nem használ hidrogént üzemanyagként.

Nagyon egyszerűen oldaná meg a holdrakéta hidrogénszivárgását Elon Musk Nem használna hidrogént – legalábbis erre utalt a Twitteren, és nagyjából ő az egyetlen fontos iparági szereplő, aki bármilyen módon kommentálta az SLS startjának eddigi kudarcait.

Mindez tehát azért is jelentős teljesítmény mert ezzel először végeztek hasonló tesztet sikeresen az immár egybeszerelt Super Heavy és Starship kettősén. A most feltöltött szerkezet egyébként a Super Heavy esetén a Booster 7 prototípust jelenti, míg a Starship esetén a Ship 24-es variánst. A Starshipek közül már több korábbi prototípus is az égbe emelkedett egy-egy rövid repülési teszt erejéig, de sikeres landolásra először a SN15 (az SN amúgy mindössze annyit jelent, hogy „ship number”) volt képes. Ez utóbbi sikeres tesztre 2021 májusában került sor – ekkor a prototípus a három hajtóműve segítségével 10 km-es magasságba emelkedett.

A következő lépés tehát immár a Ship 24 orbitális repülése – amely út során a hajó egyszer megkerüli a Földet, majd Hawaii közelében becsapódik a Csendes-óceánba. Minderre Elon Musk szerint akár a következő hónapban sor kerülhet. Ezelőtt azonban még akad pár kritikus lépés – a legfontosabb talán, hogy szét kell szedni a Starshipet és a Booster 7-et, hogy kipróbálják ez utóbbi összes Raptor hajtóművét. A Booster 7-en egyébként 33 Raptor kapott helyet, és ezek egyszerre járatása azért lesz nagy feladat, mert a cég eddig legfeljebb 14 ilyen hajtóművet járatott szimultán. Ezt a fajta tesztet egyébként „static fire-nek” nevezik.

(Kép: SpaceX)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Csillagok Háborújából érkezett a lábakkal rendelkező jármű, ami egy napon az ajtónk előtt is megjelenhet
A Csillagok Háborújából érkezett a lábakkal rendelkező jármű, ami egy napon az ajtónk előtt is megjelenhet
A lábakkal ellátott autonóm egykerekűt többek között a Csillagok Háborúja Tsemu-6 járműve ihlette. A jövőbeli felhasználási köre még nem egyértelmű, de néhány plusz kiegészítővel akár házhozszállító robotként is lehet alkalmazni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.