Első alkalommal készült fotó a teljesen kiépült kínai űrállomásról

2023 / 12 / 04 / Bobák Áron
Első alkalommal készült fotó a teljesen kiépült kínai űrállomásról
A kínai űrügynökség a napokban tette közzé a fotókat, amelyeken már a teljesen kiépült, három modulból álló Tienkung űrállomás látható.

A fényképeket a Sencsou-16 misszió legénysége készítette október végén, akik a Földre való visszatérés előtt egy bonyolult manőverrel közvetlenül az űrállomás fölé navigálták az űrkapszulát, hogy nagy felbontású fotókon örökítsék meg a Tienkungot - írja az Interesting Engineering.

Kína 2021 áprilisában, a Tienhó modul pályára állításával kezdte el kiépíteni a saját űrállomását, ami 2022 októberére nyerte el jelenlegi formáját, miután a Mengtien modult is csatlakoztatták a Tienkunghoz. Az űrállomás a jelenlegi konfigurációban 340 köbméternyi nyomás alá helyezett modulból áll, vagyis nagyjából harmadakkora, mint a Nemzetközi űrállomás.

A hat ember fogadására alkalmas Tienkungnak köszönhetően a történelem során először fordult elő, hogy egyszerre két olyan űrállomás kering a Föld körül, amin emberek is tartózkodnak, az ISS-hez hasonlóan pedig mostanra már folyamatosan váltják rajta egymást az űrhajósok féléves turnusokban. A tervek szerint a Tienkung a jövőben akár három további modullal is bővülhet, emellett itt fogják javítani és üzemanyaggal feltölteni a kínai űrügynökség új űrteleszkópját, a Csuntiant is, ami várhatóan 2025-ben indul útjára.

(Fotó: Kínai űrügynökség)


Újabb, független vizsgálat erősítette meg: valóban akadhat élet a Naprendszer egyik bolygóján
Újabb, független vizsgálat erősítette meg: valóban akadhat élet a Naprendszer egyik bolygóján
2020-ban a Vénusz atmoszférájában felfedezett foszfin, amely életre utalhat, komoly port kavart. A felfedezést akkor többen vitatták, de ezt most megerősítette egy újabb, független vizsgálat.
Furcsa üzenetet sugárzott a NASA a Vénuszra
Furcsa üzenetet sugárzott a NASA a Vénuszra
"Ki nem állhatom az esőt" - többek között ez volt az üzenet tartalma, amelyet az űrügynökség Deep Space Network hálózatán küldtek a Vénuszra.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.