Átadták Magyarország első mesterséges intelligencia ipari tanszékét

2022 / 05 / 09 / Bobák Áron
Átadták Magyarország első mesterséges intelligencia ipari tanszékét
A Bosch támogatásával az ELTE Informatikai Karán létrehozott új tanszéken többek között az önvezető járművek, a gépi látás és a mesterséges intelligencia lesznek a középpontban.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Lágymányosi Campusán hétfőn átadott, négyszáz négyzetméteres tanszék az egyetem és a Bosch csoport szoros együttműködésének keretében valósult meg. Dr. Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Karának dékánja a rendezvényen elmondta, hogy az új tanszék jelentős lépés a harmadik generációs kutatóegyetemi modell kialakítása szempontjából, ami külföldön már régóta alapvetésnek számít az olyan rangos felsőoktatási intézmények esetében, mint amilyen például az Oxfordi Egyetem. A szakirodalom "harmadik generációs" modell névvel jellemzően azt az egyetemi berendezkedést jelöli, amelyben már nem csak az oktatás és a kutatás magas színvonala valósul meg, de a helyi gazdaság szereplői is képesek hasznosítani az egyetem eredményeit, ezáltal növelve a vállalkozások, szélesebb kontextusban pedig az egész térség versenyképességét.

Horvát elmondta, hogy bár egy üzleti alapokon működő cég és egy egyetem céljai értelemszerűen jelentősen eltérnek egymástól, ám a jelenlegi együttműködésben ezek a célok nem kioltják, hanem kiegészítik egymást. Ez az ELTE szempontjából elsősorban abban nyilvánul meg, hogy a Bosch-sal való együttműködésnek köszönhetően olyan tudáshoz, kompetenciához és versenyképességhez jutnak hozzá, amire más módon nem tudnának szert tenni. Az Informatikai Kar vezetője hozzátette, hogy a karon már ma is több, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos képzés működik, mint például az autonómrendszer-informatikus mesterképzés vagy a mesterséges intelligencia specializáció, és éppen most indult intelligens terepi robotika mesterszakos képzésük is.

Dr. Szászi István, a Bosch csoport magyarországi és Adria-régiójának vezetője az átadón elmondott beszédében azt emelte ki, hogy a hazai felsőoktatási intézményekkel való szoros együttműködés lehetővé teszi, hogy az egyetemek közvetlenül bekapcsolódjanak az ipari innovációba. "Ez lehetőséget biztosít, hogy a hallgatók gyakorlatiasabb, versenyképesebb tudást szerezzenek" - hangsúlyozta Szászi, aki elmondta, hogy az ELTE új tanszékén az ipari automatizáció, a gépi látással kapcsolatos fejlesztések, az emberi agyműködést leképező neurális hálózatok valamint az önvezető járművek lesznek a középpontban. "A Bosch és az ELTE egyik legizgalmasabb közös kutatási területe a Level 4 és 5 szintű önvezetést támogató rendszerek fejlesztése, ahol a gépi intelligencia már teljes mértékben, emberi felügyelet és beavatkozás nélkül át tudja venni a járművek biztonságos irányítását" - teszi hozzá a cég sajtóközleménye.

Ebbe a hivatalos átadó után a sajtó munkatársai is nyerhettek egy rövid bepillantást, ugyanis a tanszéken több olyan fejlesztést is demóztak, amelyek a fent említett területek valamelyikét érinti. A bejáráson többek között bemutatták, hogy a Bosch és az ELTE technológiái hogyan képesek felismerni az önvezető autók szenzorai által érzékelt objektumokat és előre jelezni azok várható mozgását, emellett egy olyan megoldást is láthattunk, amely a virtuális valóság segítségével hozza közelebb a neurális hálózatok "gondolkodását" az emberekhez. A harmadik demóban a mélytanulásban rejlő lehetőségeket mutatták be egy robot segítségével, ami egy saját fejlesztésű szoftverrel képes felismerni a szolmizációs kézjeleket és a ritmust, ez alapján pedig elzongorázni a jelzett dallamot. Dr. Botzheim János tanszékvezető utóbbi megoldással kapcsolatban elmondta, hogy a robot egyik különlegessége, hogy az MI modellt nagyon kevés adattal tanították be, ez a módszer pedig az iparban is sokkal költséghatékonyabbá teheti a mélytanuláson alapuló megoldásokat.

A gyakornoki, ösztöndíj- és doktori programokat kínáló tanszék megvalósításában a Bosch nem csak az ipari háttér biztosításával vett részt, de a tantermek, a rugalmasan használható kutatói munkaállomások, a kollaborációs tér, a workshopszoba és könyvtárhelyiség kialakításában is aktívan részt vettek. Szászi szerint a cél az volt, hogy olyan teret alakítsanak ki, ahol minden könnyen elérhető, és a lehető legjobban segíti a közös gondolkodást a hallgatók, az oktatók és az ipari szakemberek között.

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)

A Huawei magyarországi ellátó központjában már önműködő targoncák pakolják a készleteket A Huawei pátyi logisztikai és gyártóközpontjában szinte minden megtalálható egy helyen, amiről a technológiai innováció az elmúlt években szólt: önvezető járművek, 5G, mesterséges intelligencia és kiterjesztett valóság is segíti a hatékonyabb munkavégzést.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Spotify elbocsátja a dolgozói 17 százalékát
A Spotify elbocsátja a dolgozói 17 százalékát
Daniel Ek vezérigazgató tegnap jelentette be a leépítéseket, amelyek várhatóan mintegy 1500 embert érintenek a vállalatnál.
A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít
A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít
Egyre több olyan cég áll elő emberszerű robotokkal, amelyek fő profilját hagyományosan nem a humanoidok tervezése jelenti.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.