Eltűnt az Univerzum fele, de szerencsére megtalálták

2020 / 05 / 30 / Felkai Ádám
Eltűnt az Univerzum fele, de szerencsére megtalálták
A barionikus anyag, vagy másképp fénylő anyag (hogy megkülönböztessék a sötét anyagtól) az a „normális” anyag, amely a periódusos rendszer elemeit adja. Ebből épülnek fel az égitestek, az űrben található gázok, vagy akár mi, emberek is.

Az kilencvenes években kiszámolták, hogy a barionikus anyag az Univerzum öt százalékát adja (a maradék kilencenöt százalék a sötét anyag).

Egyetlen baj volt csak vele: a felét sosem tudta detektálni senki.

A kutyafarkát!

Évtizedekkel ezelőtt a tudósok összeszámolták az összes anyagot, amit csak láttak: galaxisokat, csillagokat, bolygókat és gázködöket. Ám a kijött eredmény jócskán alatta maradt annak a bizonyos öt százaléknak.

A csillagászoknak sejtésük volt arról, hol keressék a hiányzó anyagot, csak nem volt megfelelő módszerük ennek az észlelésére. Elsősorban azért nem, mert mindig csak az űr egy bizonyos szegletére tudtak csak az eszközeikkel koncentrálni. A mostani kutatást vezető tudós ezt ahhoz hasonlította, mintha úgy próbálnánk kitalálni egy kutya méretét, hogy csak a farkát látjuk.

Rejtélyes rádiójelek

A kutatók most azonban egy új módszerrel álltak elő, amely az űrből érkező, rejtélyes rádiójelekre alapul. Annak is bizonyos fajtájára, a gyors rádiókitörésekre, más néven: FRB-kre. Az FRB-kről nem tudunk sokkal többet, mióta 2007-ben először érzékelték ezeket, viszont egyre könnyebben vesszük őket észre. Az újabb teleszkópok és rádióteleszkópok segítségével még az FRB jelek forrása is megállapítható.

Az ASKAP

A mostani kutatáshoz használt, harminchat antennából álló ASKAP (Australian Square Kilometre Array Pathfinder) is egy rádióteleszkóp, amely Nyugat-Ausztrália rádiójelektől csendes sivatagában figyeli az űrt. Az ASKAP azért volt kulcsfontosságú a mostani kutatásban mert az ég egy igen nagy szeletét tartja folyamatosan szemmel.

Másodpercenként 10 billió mérést végez, amit aztán másodpercenkénti egy milliárd méréssé átlagol – így kutat az FRB-k után.

Itt az anyag, hol az anyag

A kutatók új módszere tehát az ASKAP kifinomult érzékelésén alapul: rájöttek, hogy az FRB segítségével bemérhető az Univerzum hiányzó barionikus anyaga. Az FRB ugyanis rádiójel, amit torzít, ha valamiféle anyaggal találkozik. Vagyis ahogy az FRB áthalad az Univerzumon, szabad elektronokkal találkozik, amelyek torzítják az eredeti rádiójelet.

Ezután már csak ki kellett számolni a torzítóhatásért felelős elektronok számát visszamenőleg az FRB kiindulási pontjáig (ami tehát az ASKAP segítségével meghatározható), és így megmérhető az Univerzumban eddig rejtve maradt barionikus anyag.

A kutatók öt különböző helyről érkező öt FRB vizsgálatának segítségével végezték el a számításaikat, és a kapott eredmény pontosan egybevágott azzal, hogy mennyi „valódi” anyagnak kellene előfordulnia a Mindenségben.

Most hogy ez az sok évtizedes rejtély megoldódott, kutatók ezután is felhasználják az FRB-ket különböző vizsgálatokhoz.

(Kép: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az Antarktisz alatt tesztelik a mini tengeralattjárót, ami más bolygók jeges óceánjaiban is kutathat majd
Az Antarktisz alatt tesztelik a mini tengeralattjárót, ami más bolygók jeges óceánjaiban is kutathat majd
A mini tengeralattjárók nagyon kicsik lesznek, mindössze 50 centiméter hosszúak és 10 centiméter átmérőjűek, hogy beférjenek a jégolvasztó űrszondába, amely lehetővé teszi, hogy bejussanak a felszín alá az idegen holdon.
Megérkeztek a Földre az ősi kőzetek, amelyek akár az élet eredetéről is árulkodhatnak
Megérkeztek a Földre az ősi kőzetek, amelyek akár az élet eredetéről is árulkodhatnak
Az OSIRIS-REx 300 millió kilométerről hozta el a Bennu aszteroidáról gyűjtött kőzetmintákat, majd az értékes rakománytól megszabadulva azonnal tovább is indult egy másik kisbolygó felé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.