Akkora problémát okoznak a vonatsínekre ejtett fülhallgatók Japánban, hogy a Panasonic egy speciális porszívót is kifejlesztett a probléma kezelésére

2020 / 11 / 06 / Bobák Áron
Akkora problémát okoznak a vonatsínekre ejtett fülhallgatók Japánban, hogy a Panasonic egy speciális porszívót is kifejlesztett a probléma kezelésére
Amikor az Apple bemutatta az első AirPodsot, már lehetett sejteni, hogy a teljesen vezeték nélküli eszköz az elvesztett fülhallgatók új korszakát nyithatja meg, a statisztikák szerint pedig ez a félelem nem volt teljesen alaptalan.

A Tokió és Tohoku régiókban üzemelő JR East vasúti társaság statisztikái szerint július és szeptember között az emberek 950 fülhallgatót ejtettek a sínekre az általuk üzemeltetett állomásokon, amelyeknek a kihalászása nem egyszerű feladat. A sínekre ejtett tárgyak visszaszerzésére a társaság dolgozói normál esetben egy "mágikus kéz" névre keresztelt fogót használnak, azonban az apró vezeték nélküli fülhallgatókat ezzel az eszközzel nehéz kihalászni, így sokszor meg kell várniuk, amíg az utolsó szerelvény is elhagyja az állomást.

Tényleg a halálos ítéletünket írjuk alá, ha sétálás közben a telefonunkat nyomkodjuk? A sétálás közbeni mobilozás veszélyeire egyre több szakértő hívja fel a figyelmet, a korlátozása pedig már Magyarországon is felvetődött. Mások szerint egyszerűen áldozathibáztatásról van szó.

A The Verge beszámolója szerint ezért a JR East most egy új módszerrel kísérletezik, mégpedig egy olyan, a Panasonic által kifejlesztett speciális porszívóval, ami akár a Man in Black egyik kellékének is beillene. A készüléket egyelőre egy állomáson, az észak-tokiói Ikebukuro állomáson tesztelik, és az eddigi tapasztalatok alapján valóban hatékonyabb, mint a hagyományos markoló szerszám.

Az elvesztett AirPodsok nem csak Japánban okoznak gondot, a New York-i metrót üzemeltető társaság tavaly például arról számolt be, hogy egy év alatt száz AirPods fülhallgatót és tokot mentettek ki a sínek közül. Ez feltehetően csak a töredéke lehet annak a mennyiségnek, amit az emberek évente elszórnak, hiszen a wall street-i Wedbush Securities befektetési cég elemzője, Dan Ives szerint az Apple 2019-ben 10-12 milliárd dollárt keresett az AirPodsok értékesítéséből, ennek az összegnek az 5-7%-a pedig az elveszett készülékek pótlásából keletkezett. Az Apple-t ez egész biztosan nem érte váratlanul, hiszen már jó ideje külön a bal és jobb fülbe való AirPodsot is árulnak.

(Fotó: JR East, Getty Images)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Egészen apró, agyba ültethető érzékelőt fejlesztettek kínai kutatók, ami vezetékek nélkül működik és néhány hét alatt lebomlik a testben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.