Utazás az atomok világába egészen a kvarkokig 2023 / 01 / 22 / Bobák Zsófia

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) munkatársai nap mint nap a világ legkisebb építőegységeivel végeznek kísérleteket a részecskegyorsítók és -lassítók segítségével, amelyekben a kvantumvilág szabályait és a standard modell titkait kutatják az ütköztetések eredményei alapján. A kísérleteknek köszönhetően sok újdonságra fény derült már a kvarkokkal kapcsolatban, amelyek a központi szerkezeti elemeit jelentik azoknak a protonoknak és neutronoknak, amikből az atommagok épülnek fel és amelyek az egész világ, beleértve az emberi test, alapját adják. A CERN animációjában betekintést nyerhetünk a test egy részletének, a hajszálnak a szerkezetébe, a szálat felépítő rostoktól kezdve egészen a szénatomokig és végül a protont alkotó fel, és le kvarkokig. A videóban a méretskálán a még emberi szemmel is látható méretektől a mikrométeres makroszálakon, a 10 nanométeres mikroszálakon, a 2 nanométeres keratinon, a néhány tíz pikométeres (a méter egy billiomod része) oxigén-, nitrogén-, és szénatomokon át az egy femtométeres (a milliméter egy billiomod része) protonig jutunk az út végére. (Fotó: D Dominguez/CERN)
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
A feltárt gyermeki csontok annyira porózusak voltak, hogy ez alapján keresztülmehetett a madár emésztőrendszerén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.