Empátiára tanítja és önbizalmat ad a gyerekeknek a rajzfilmfigurára hasonlító robot

2020 / 05 / 25 / Perei Dóra
Empátiára tanítja és önbizalmat ad a gyerekeknek a rajzfilmfigurára hasonlító robot
Moxie barátságos külseje miatt kiérdemelhetné a világ legcukibb robotja címet, ő azonban nem pusztán gyerekjáték: első és legfontosabb küldetése, hogy segítse a kiskorúak érzelmi és kognitív fejlődését.

Adott egy alig negyven centiméter magas robot, rajzfilmfigurákra emlékeztető kerek arccal, hatalmas kék szemekkel és manósapkás fizimiskával. Nem csoda, ha az ember elsőre játéknak nézi, fejlesztői azonban valódi társnak szánták a gyerekek, és segítőnek a szülők mellé. A találmány segíti a kiskorúak érzelmi és kognitív fejlődését, barátságos külsejétől pedig azt várják, hogy szimpátiát és bizalmat keltsen az öt-tíz éves korosztályban. Moxie Yves Béhar, svéd dizájner és a kaliforniai Embodied vállalat közös projektje, a Design Boom értékelése szerint

"Minden idők legaranyosabb robotja, a gyerekek tanuló- és játszótársa."

Az Embodied fő profilja a mesterséges intelligencia és a robotika, több éves megalakulásuk óta pedig folyamatosan olyan robotok fejlesztésével foglalkoznak, amelyek képesek valódi segítséget nyújtani az otthoni betegápolásban, a gyerekek tanulásában, röviden a családi életminőség javításában. Társas interakciókra képes háztartási robotjaik a mesterséges intelligenciának köszönhetően az emberihez hasonló személyiséget kapnak, hogy a mindennapok során érzelmileg is támogató társként viselkedjenek. Akárcsak legújabb fejlesztésük, Moxie.

Mit rejt a szoftver?

Az eszköz szoftverébe pozitív emberi tulajdonságokból felépülő készletsort programoztak, így például klasszikus beszélgetési mintákat, melyek által Moxie meghallgatja gazdáját, miközben szemkontaktust tart, majd adott pillanatban megfelelő arckifejezéssel reagál. Mindemellett meditálni, rajzolni, olvasni tanítja a gyerekeket, valamint kreatív aktivitásra, és családi beszélgetésre ösztönzi őket. Moxie beprogramozható, így a szülők akár hétről hétre új célokat adhatnak gyermeküknek, egyfajta játékos küldetésbe bújtatva, amit együtt teljesíthetnek elektronikus barátjukkal.

A robot továbbá hetente újabb és újabb fontos témákról mesél, mint a barátság vagy az empátia jelentősége életünk során.

Igazi családtag

Moxie felismeri a lakás helyiségeit, beazonosítja a tárgyakat, a gyerekek által készített alkotásokat (például rajzokat), sőt mi több, a család tagjait is felismeri.

Egyfajta mini coach-ként a feladatokra adott pozitív értékeléssel önbizalmat ad a gyerekeknek, ezáltal támogatja társas készségeik fejlődését.

Szoftvere minden, a fejlődéssel kapcsolatos adatot és változást egy applikáción belül gyűjt, amelyben a szülők a gyerek különböző fejlődési szakaszához illő nevelési tippeket kaphatnak, vagy beállíthatnak olyan mérföldköveket is, mint például az iskolakezdés, így Moxie idejében elkezdheti a kicsik felkészítését az előttük álló időszakra. Az alkalmazás havi előfizetése hatvan dollár (körülbelül húszezer forint), a robot ára pedig ezerötszáz dollár, vagyis mintegy négyszáznyolcvanezer forint. Érdekesség, hogy Moxie ötletét nemcsak az Embodied támogatja, de az Amazon, az Intel, a Sony és a Toyota is, akik összesen negyvenegymillió dolláros befektetéssel szálltak be a fejlesztésekbe. - olvasható a Business Insider cikkében.

A gyerekek érzelmileg kötődhetnek a robotokhoz

A fejlett országokban egyre inkább elfogadott, hogy a gyerekek emberszerű robotikus készülékekkel, illetve oktatási eszközökkel nőnek fel. (Ők az úgynevezett Alpha generáció, az első robotokkal felnövekvő nemzedék.) Sokan szkeptikusak a gépekkel kapcsolatban, pedig felmérések szerint azok sokat segíthetnek a készségek elsajátításában, ahogy a tanulási folyamatot is felgyorsíthatják. Ugyanakkor a gyerekek jellemzően szuperhősként tekintenek rájuk, és emiatt akár érzelmileg is kötődhetnek hozzájuk.

Mivel a mesterségesen intelligens eszközökkel való nevelkedés hosszútávú következményei egyelőre ismeretlenek, ezért amerikai kutatók a tanuláson kívüli tevékenységeket és hatásaikat vizsgálják, hogy jobban megértsék az MI-működését.

Craig Le Clair, a Forrester elemzője szerint a legfontosabb (akár már a bölcsődében) megtanítani a gyerekeknek, hogy a robotokkal félelem nélkül együttműködhetnek és dolgozhatnak. Cynthia Breazeal, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) Médialaboratórium kutatója személyes robotika csoportot is vezet az intézményben: a PopBots névre keresztelt tantárgy keretében a gyerekek négyéves koruktól kezdve tanulják az MI tanulási módszer alapjait, melyekből kiindulva a gép később értelmezi a világot.

"A gyerekek általában nyolcéves kortól kezdik átvenni szüleik technológiákhoz fűződő viszonyát, vagyis a felnőtteknek nagyon tudatosan kell beszélniük robotokról. - mondja Breazeal.

Ugyanakkor figyelmeztet, hiába tűnik egy robot emberinek, nem célszerű nemet társítani hozzájuk. Ahogy fogalmaz, "A gyerekeknek tudniuk kell, hogy ezek elsősorban gépek, a velük folytatott kommunikáció pedig évtizedes emberi erőfeszítés eredménye."

(Fotó: Design Boom)


Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
A Microsoft a napokban mindenki számára elérhetővé tette a Designer nevű szolgáltatást, ami az OpenAI képgenerátorának képességeit kihasználva tervez meg nekünk szinte bármit üdvözlőlaptól az emojikig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.