Engedékenységet kér Európában szabadalmi ügyekben a Microsoft, az Apple és a BMW

2020 / 01 / 17 / Pőcze Balázs
Engedékenységet kér Európában szabadalmi ügyekben a Microsoft, az Apple és a BMW
Az FT cikke szerint 35 cég és négy iparági csoport kérte Thierry Breton belső piacért felelős biztost, hogy legyen szigorú a szerintük szabadalmakkal visszaélő cégekkel szemben. Miért kér segítséget a világ két legnagyobb tőzsdei vállalata egy európai politikustól? Mert a trollkodással még nekik is könnyen meggyűlik a bajuk.

2012-ben különös pert nyert meg a Google, az Amazon és a Yahoo - írta meg akkor a Wired. A vád az volt, hogy jogtalanul használnak interaktív webes megoldásokat. Mi az az "interaktív webes megoldás"? Az őket perlő Eolas szerint például a videók lejátszása vagy képek forgatása. Állításuk szerint, mivel az alapítójuk találta ki, hogy egy böngészőben lehessen képeket szerkeszteni, minden hasonló szolgáltatás csak az ő engedélyükkel lehetséges. Szerencsére az esküdtek gyorsan megállapították, hogy a vádnak nincs alapja. Ha másként tettek volna, most lehet, hogy a fél világ ennek az ismeretlen cégnek csengetne, amikor valaki elindít náluk egy videót, vagy átszínez egy képet.Arra is létezett szabadalom, hogy “internetes tartalom megtekintő rendszer, melyben egy szolgáltatóhoz csatlakozva látható egy karakter ikon”. Értsd, ahogy az Independent rámutatott, minden egyes videójáték. A Cloudflare nevű internet infrastruktúra-óriást egy “harmadik fél általi internetes csatorna biztosítása” szabadalom alapján fogták perbe. Valószínűleg, ha eléggé beleásnánk magunkat, a “rágcsálónévvel ellátott kattintható eszköz” és a “betűkkel ellátott megnyomható gombok” is valakinek a szellemi tulajdonát képezik, mert egy hivatalnok a lajstromba vételkor nem gondolt bele, hogy ez mennyi fejfájást jelenthet majd a világnak.

Szabadalmi trolloknak, patent trolloknak azokat a cégeket volt szokás hívni, akiknek az egyetlen igazi tevékenységük, hogy felvásárolnak vagy bejegyeznek ilyen szabadalmakat, majd azok alapján perekkel, vagy perrel való fenyegetéssel keresnek pénzt. Hogy miért csak régen hívták trolloknak ezeket a cégeket? Azért, mert pereskedni kezdtek azért, hogy sérti őket a név.


Ráadásul korábban az Egyesült Államokban szinte bárhol lehetett ilyen eljárásokat indítani - így fordulhatott elő, hogy egy kelet-texasi bíróság a trollok kedvencévé vált, mert általában nekik adott igazat, ezért az ilyen ügyek közel harmada náluk kötött ki. Később ezt a lehetőséget a Legfelsőbb Bíróság megszüntette, így most eggyel nehezebb dolga van a szabadalom-tulajdonosoknak, de ez nem feltétlenül veszi el a kedvüket a régen trollkodásnak nevezett tevékenységtől.

Az Apple egyik legismertebb ilyen ügye a VirnetX nevű cég ellen zajlik immár kilenc éve. Egy ponton úgy tűnt, hogy több mint félmilliárd dollárt kell fizetniük, mert egy bíróság szerint sértik a cég biztonságos kommunikációval kapcsolatos szabadalmait. Ugyan novemberben a Legfelsőbb Bíróság vitatta az esküdtek ítéletét, de amikor ilyen összegek forognak egy-egy vitában, nem meglepő, hogy a tech vállalatok szeretnék minél jobban bebiztosítani magukat. Pereskedni drága, hosszadalmas és megosztja a cég figyelmét, így sokaknak egyszerűbb peren kívül megállapodni, hogy aztán a régen trollnak nevezett cég máshol végezhesse trollkodásra emlékeztető tevékenységét. Hogy Thierry Breton biztos, aki korábban tech vállalatoknál dolgozott, kinek a pártját fogja majd, kiderül.

(Fotó: Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorának vendége Dr. Varga Máté egyetemi docens, az ELTE TTK Biológiai intézetének, Genetikai tanszékének az oktatója volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.