Ennyivel jobb fotókat készít a James Webb űrteleszkóp, mint az elődje

2022 / 07 / 14 / Bobák Áron
Ennyivel jobb fotókat készít a James Webb űrteleszkóp, mint az elődje
A NASA két nappal ezelőtt mutatta be az első teljes értékű fotókat, amelyeket már az új, tízmilliárd dollárba kerülő James Webb teleszkóppal készítettek a világűrről. Hogy a több mint két évtizede tervezett teleszkóp körüli felhajtás nem csak üres szemfényvesztés, azt pedig most már a saját szemünkkel is megnézhetjük.

Valaki ugyanis létrehozott a Githubon egy oldalt, amelyen egymás mellé rakta a James Webb kedden nyilvánosságra hozott képeit, valamint a korábban az ugyanazokról az objektumokról a Hubble űrtávcsővel készített fotókat. A galéria ide kattintva érhető el, és az egér (mobilon az ujjunk) jobbra és balra húzásával lehet megnézni a Hubble és a James Webb fotóit.


A James Webb (balra) valamint a Hubble (jobbra) által készített kép az NGC 3132 planetáris ködről

Hogy a James Webb ennyivel tisztább és részletesebb fényképeket tud készíteni, annak számos oka van. A legkézenfekvőbb nyilvánvalóan az, hogy míg a Hubble főtükre mindössze 2,4 méter széles, addig az új űrteleszkóp egy 6,5 méter széles tükörrel van felszerelve, de szintén nagyon fontos különbség az is, hogy míg a régebbi űrtávcső elsősorban a látható tartományon belüli fényeket gyűjtötte össze, addig a James Webb az infravörös tartományban dolgozik, így könnyedén átlát a porfelhőkön és egyéb akadályokon.

Ahogy az Interesting Engineering megjegyzi, a jobb képminőség nem minden, hiszen amíg a Hubble-nek például az SMACS 0723 galaxiscsoportról készült fotó elkészítése több mint tíz napba telt, addig a James Webb ugyanezt a képet 12,5 óra alatt készítette el.

(Fotó: NASA)

A NASA bemutatta a James Webb űrteleszkóppal készült első tudományos értékű fotókat A James Webb már az első fotókkal rendkívül fontos információkkal látta el a csillagászokat, többek között vízpára jelenlétét is kimutatták egy bolygó légkörében.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.