Építsünk magunknak otthon „asztali” fúziós reaktort!

2022 / 06 / 25 / Felkai Ádám
Építsünk magunknak otthon „asztali” fúziós reaktort!
Meglepően sok próbálkozás akad azzal kapcsolatban, hogy amatőrök otthon maguknak készítsenek „asztali” fúziós reaktort. Még meglepőbb, hogy ezek a kísérletek akár sikerre is vezethetnek.

A házi-barkács fúziós reaktorok világába a belépés egy relatíve kicsi, de annál lelkesebb online közösségen keresztül történik, akik a Fusor.net oldalon csoportosulnak. Az úgynevezett fusioneer-ek garázsokban és pincékben építik a Fusor nevű készülékeket. A honlap tanúsága szerint ezek alacsony fogyasztású eszközök, amelyek a Philo T. Farnsworth-féle megközelítés egy változatán alapulnak, amelyet Farnsworth kollégái, Eugene Meeks és Robert L. Hirsch fejlesztettek ki, és viszonylag egyszerűen megépíthetők, viszont alkalmazzák a fúzióhoz szükséges összes multidiszciplináris technikát. A szóban forgó weboldalon pedig ezek a lelkes fejlesztők egymással megosztják a tapasztalataikat, tippeket és technikákat cserélnek.

Ez oldja meg az energiaellátásunk? – Mágnesek nélküli fúziós reaktor, amely elfér egy garázsban Habár a nukleáris reaktorok esetén már többen kacsintgatnak a kisebb, moduláris változatok felé, az erősen kísérleti fúziós reaktorokkal kapcsolatban ritkán hallani ilyesmit – ezért is jelentős, hogy a FuZE-Q prototípus célja már több energia termelése, mint amennyi a működtetéséhez szükséges. Minderre pedig bonyolult mágnesek nélkül lesz képes a reaktor.

Az amúgy puritán honlapon (a jelző ebben az esetben nem feltétlen értékítélet, pusztán arra utal, hogy nagyon könnyű itt eligazodni) az első lépésünk a fusioneer-ré válás útján a felül található „Start here...” fülre kattintás – az így megnyíló oldalon olvashatunk az alapokról, arról, hogy mi a fúzió (lényegében a Napban zajló energiatermelési folyamatok rekonstruálása), és arról is hogy a végső cél ennek megfelelően költőien szólva egy csillag létrehozása egy befőttesüvegben. Kevésbé poétikusan: a cél alapjában pont ugyanaz, mint a „nagyobb” fúziós reaktorok esetén, vagyis hogy a reakció több energiát termeljen, mint amennyibe a létrehozása került. A közösség tagjai a legkorábban egyébként már a kilencvenes évek vége óta próbálkoznak ezzel a DIY (Do It Yourself) fúzióval.

Az Interesting Engineering már több próbálkozóról is írt, például még 2020-ban arról az új-zélandi srácról, aki eladásra kínált egy házi barkács fúziós reaktort – ugyanakkor ez az eszköz sem volt valódi fúziós reaktor, inkább egy kiállítási darab, egy plazmagenerátor, ami segíthet valakinek a következő lépésben, tehát a nukleáris reakció beindításában. Egyébként a TradeMe-re felpakolt darab a 3000 dolláros kikiáltási áron végül nem kelt el.

Legutóbb pedig a New York-i Mark Suppes próbálkozásáról számoltak be, aki civilben a Gucci webfejlesztője, és a 38-dik amatőr próbálkozó a Fusor.net felhasználói közül. De szót érdemel Nathan Marshall is, aki 13 éves kora óta szeretne egy fúziós reaktort készíteni – Marshall egyébként jelenleg egyetemista, és a koronavírus miatti online oktatásra történő áttérés miatt költözött haza, ahol komoly előrehaladást ért el a projekttel, amit most már be is szeretne fejezni. Minderről az alábbi videónaplót állította össze:

Ami a költséget illeti – Suppes az eBay-en vásárolt a reaktorához alkatrészeket nagyjából 39 ezer dollár értékben (ami körülbelül 15 millió forint jelenleg), vagyis nem egy olcsó hobbiról van szó, még akkor sem, ha ezen összeg egy részét (4000 dollárt) különböző befektetők biztosítottak a számára.

A másik kérdés a biztonság. A fúziós reaktor úgy általában elég biztonságos (ez az egyik előnye az eddigi nukleáris reaktorokkal szemben), mivel nem tartalmaznak nukleáris anyagokat, például uránt vagy plutóniumot. Emellett a környezetet sem terhelik. Más lapra tartoznak a házi reaktorok, amelyek a fenti veszélyeket szintén nem rejtik magukban, de nem árt ha legalább egy szükséges terület szakemberei vagyunk, mielőtt reaktor építésre adjuk a fejünk. Ezen a honlapon szépen végigvezetnek minket a házi fúziós reaktor építésének stációin, de az egész folyamat pár figyelmeztetéssel indul:

  • A projekt kapcsán halálos feszültségszintek fognak előfordulni, ezért győződjünk meg róla, hogy ismerjük a nagyfeszültséggel kapcsolatos biztonsági teendőket, de még jobb, ha egy szakképzett elektromos tanácsadó segítségét kérjük.
  • A folyamat során potenciálisan veszélyes mértékű röntgensugárzás keletkezik, az eszközön a betekintőablakok ólomárnyékolása ezért kötelező!
  • Deutériumot, ezt a robbanásveszélyes gázt fogjuk használni, ezért mindig ellenőrizzük az üzemanyag szivárgását!

(Kép: TradeMe)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.