Erdei okos város épülhet Mexikóban

2019 / 11 / 24 / Justin Viktor
Erdei okos város épülhet Mexikóban
A modern városokban kevés a zöldfelület, a természeti környezet szinte csak a fogyatkozó területű parkokban mutogatott kuriózumként jelenik meg. Mindez elképesztő mértékben rombolja a bent lakók testi és lelki egészségét. Nyaranta a hőhullámok, telenként a sivár kietlen fagyos betondzsungel pusztít. De lehetne ez másképp is.

A milánói székhelyű Stefano Boeri Architetti építőipari cég innovatív terveket mutatott be a mexikói Cancúnban létesítendő természeti környezettel egybeépülő intelligens város számára, amely példaként szolgál a rugalmas és fenntartható városok tervezéséhez. A Grupo Karim's hondurasi székhelyű textil-konglomerátum és ingatlanfejlesztő számára létrehozott “Smart Forest City - Cancun”, a környéken tervezett bevásárlónegyed helyett javasolt alternatív terv. A mesterterv 557 hektáros területet erdősítene újra, - melyet jelenleg a szállodák homokbányájaként használnak - és vegyes hasznosítású fejlesztést hozhatna létre, amely teljes élelem és energia-függetlenséggel járna.

Bölcs erdei modernitás

A javasolt "Smart Forest City - Cancun" 130 000 lakónak, valamint 400 különböző fajból származó 7,5 millió növénynek adna otthont, melyeket a botanikus és tájépítész Laura Gatti választott ki. Több mint 200 000 fát ültetnének, hogy egy lakosra 2,3 fa jusson , míg a vegetáció fennmaradó részét főként cserjék, bokrok, zöldtetők és függőleges kertek alkotnák.

„Az új nyilvános parkoknak, magánkerteknek, a zöld tetőknek és a zöld homlokzatoknak köszönhetően a ténylegesen elfoglalt területeket a visszaadnák a természetnek, tökéletes egyensúlyt teremtve a zöld területek nagysága és az épületek ökológiai lábnyoma között”

- nyilatkozta a Stefano Boeri.

A német Transsolar társaság segítségével a vegyes hasznosítású fejlesztést egy napelem gyűrű venné körül, amely elegendő megújuló energiát biztosítana a lakosok igényeinek kielégítéséhez. A város magában foglalna egy mezőgazdasági területekből álló övezetet is, amely gyűrűként övezné a városi területet.

Az élet vize

A mezőket egy vízcsatorna öntözné, amelyet egy víz alatti tengeri cső táplálhatna, sótalanító toronnyal kiegészítve. A hagyományos járművek a város perifériáján elhelyezett parkolókban állhatnának meg, ahonnan a MIC (Mobility in Chain) rendszer elektromos és félautomata járműveket biztosítana a lakosok és a látogatók szállításához a belső területekre.

A fenntartható urbanizmus teszt-központjaként szolgáló “Smart Forest City - Cancun” javaslat tartalmazza egy fejlett kutatási központ terveit is, amely elég nagy ahhoz, hogy befogadja a nemzetközi szervezeteket, egyetemi tanszékeket és vállalatokat. A központ természetszerűleg elsősorban fenntarthatósági kérdésekre és a zöld infrastruktúrára összpontosító kutatási és fejlesztési létesítményeket foglalna magában. A város-koncepció nagyban épít Cancun Maya örökségére, beemelve a történelmet és a hagyományok tiszteletét az ízig-vérig 21. századi projektbe.

"Az intelligens erdőváros évente 116 000 tonna széndioxidot nyelhet el, 5800 tonna széndioxid megkötése mellett. A városkoncepció egy kortárs botanikus kert, amely a Maya örökségén alapul, annak természet és szakrális világfelfogásával azonosulva"

- mondta Stefano Boeri Architetti.

A háttérben: Big data

A város irányítását, ezáltal a polgárok életét a Big data beemelésével is javítják. Az intelligens város adatait a polgárok magánéletének teljes tiszteletben tartása mellett kezelik, ez különösen fontos elem a Facebook – Cambridge Analytica botrány után, amely állítólag adatokat használt a szavazók befolyásolására politikai kampányokban. A Boeri rendszerében az adatokat a városi élet különféle körülményeinek javítására használnák fel.

A Boeri márciusban mutatta be a koncepció főtervét a Régiós és Városi elöljáróknak, most a jóváhagyásra várnak.

(Forrás: Inhabitat Képek: Stefano Boeri Architetti)

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.