Erdei okos város épülhet Mexikóban
2019 / 11 / 24 / Justin Viktor
Erdei okos város épülhet Mexikóban
A modern városokban kevés a zöldfelület, a természeti környezet szinte csak a fogyatkozó területű parkokban mutogatott kuriózumként jelenik meg. Mindez elképesztő mértékben rombolja a bent lakók testi és lelki egészségét. Nyaranta a hőhullámok, telenként a sivár kietlen fagyos betondzsungel pusztít. De lehetne ez másképp is.

A milánói székhelyű Stefano Boeri Architetti építőipari cég innovatív terveket mutatott be a mexikói Cancúnban létesítendő természeti környezettel egybeépülő intelligens város számára, amely példaként szolgál a rugalmas és fenntartható városok tervezéséhez. A Grupo Karim's hondurasi székhelyű textil-konglomerátum és ingatlanfejlesztő számára létrehozott “Smart Forest City - Cancun”, a környéken tervezett bevásárlónegyed helyett javasolt alternatív terv. A mesterterv 557 hektáros területet erdősítene újra, - melyet jelenleg a szállodák homokbányájaként használnak - és vegyes hasznosítású fejlesztést hozhatna létre, amely teljes élelem és energia-függetlenséggel járna.

Bölcs erdei modernitás

A javasolt "Smart Forest City - Cancun" 130 000 lakónak, valamint 400 különböző fajból származó 7,5 millió növénynek adna otthont, melyeket a botanikus és tájépítész Laura Gatti választott ki. Több mint 200 000 fát ültetnének, hogy egy lakosra 2,3 fa jusson , míg a vegetáció fennmaradó részét főként cserjék, bokrok, zöldtetők és függőleges kertek alkotnák.

„Az új nyilvános parkoknak, magánkerteknek, a zöld tetőknek és a zöld homlokzatoknak köszönhetően a ténylegesen elfoglalt területeket a visszaadnák a természetnek, tökéletes egyensúlyt teremtve a zöld területek nagysága és az épületek ökológiai lábnyoma között”

- nyilatkozta a Stefano Boeri.

A német Transsolar társaság segítségével a vegyes hasznosítású fejlesztést egy napelem gyűrű venné körül, amely elegendő megújuló energiát biztosítana a lakosok igényeinek kielégítéséhez. A város magában foglalna egy mezőgazdasági területekből álló övezetet is, amely gyűrűként övezné a városi területet.

Az élet vize

A mezőket egy vízcsatorna öntözné, amelyet egy víz alatti tengeri cső táplálhatna, sótalanító toronnyal kiegészítve. A hagyományos járművek a város perifériáján elhelyezett parkolókban állhatnának meg, ahonnan a MIC (Mobility in Chain) rendszer elektromos és félautomata járműveket biztosítana a lakosok és a látogatók szállításához a belső területekre.

A fenntartható urbanizmus teszt-központjaként szolgáló “Smart Forest City - Cancun” javaslat tartalmazza egy fejlett kutatási központ terveit is, amely elég nagy ahhoz, hogy befogadja a nemzetközi szervezeteket, egyetemi tanszékeket és vállalatokat. A központ természetszerűleg elsősorban fenntarthatósági kérdésekre és a zöld infrastruktúrára összpontosító kutatási és fejlesztési létesítményeket foglalna magában. A város-koncepció nagyban épít Cancun Maya örökségére, beemelve a történelmet és a hagyományok tiszteletét az ízig-vérig 21. századi projektbe.

"Az intelligens erdőváros évente 116 000 tonna széndioxidot nyelhet el, 5800 tonna széndioxid megkötése mellett. A városkoncepció egy kortárs botanikus kert, amely a Maya örökségén alapul, annak természet és szakrális világfelfogásával azonosulva"

- mondta Stefano Boeri Architetti.

A háttérben: Big data

A város irányítását, ezáltal a polgárok életét a Big data beemelésével is javítják. Az intelligens város adatait a polgárok magánéletének teljes tiszteletben tartása mellett kezelik, ez különösen fontos elem a Facebook – Cambridge Analytica botrány után, amely állítólag adatokat használt a szavazók befolyásolására politikai kampányokban. A Boeri rendszerében az adatokat a városi élet különféle körülményeinek javítására használnák fel.

A Boeri márciusban mutatta be a koncepció főtervét a Régiós és Városi elöljáróknak, most a jóváhagyásra várnak.

(Forrás: Inhabitat Képek: Stefano Boeri Architetti)

 


Igényes és férfias történeteket keresel? A Roadstert neked írjuk!
Olvass bele az egyik legszínvonalasabb hazai magazinba, szeretni fogod! A Roadster egy fantasztikus utazás az élet legjobb területein...
Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.