A jövő metropoliszaiban mind madárcsicsergésre ébredhetünk majd, jósolják a világ ökoépítészei

2019 / 11 / 12 / Bobák Zsófia
A jövő metropoliszaiban mind madárcsicsergésre ébredhetünk majd, jósolják a világ ökoépítészei
Az előrejelzések szerint 2050-re a Föld népességének 68%-a, a mostaninál 2,5 milliárddal több ember válik városlakóvá. A túlzsúfolt, szennyezett megapoliszok réme a cyberpunk filmek jövőképét vetíti elénk, azonban a 21. század vizionárius építészei már a nagyvárosi dzsungel kifejezés újraértelmezésén dolgoznak.

A World Urbanization Prospects Report, melyet az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztálya (DESA) adott közre 2018-ban a népességnövekedés, a demográfiai elöregedés és a nemzetközi migráció mellett az urbanizációt jelöli meg korunkra jellemző négy globális megatrend egyikeként. A felmérés szerint az 1950-es állapotokhoz képest, mikor még csak a lakosság 30%-a élt városokban, az arány 2050-re 68%-ra emelkedik, Észak-Amerikában ez az arány már most 82%, Magyarországon az európai átlagtól kissé elmaradva 71%, de ez a szám folyamatosan, Ázsiában pedig ugrásszerűen nőhet az elkövetkezendő években.

A túlzsúfoltság problémájának orvoslása első látásra pofonegyszerűnek tűnik: ne költözzünk városokba. A kormányok vidékfejlesztési politikája, a falusi élet romantikájának hangsúlyozása, a médiában való trendivé tétele (lásd pl. Mi kis falunk, Házasodna a gazda és egyéb, manapság egyre gyakrabban felbukkanó falusi témájú műsor) mind-mind hatékony eszközzé válhatnának a lakosság friss és egészséges vidéki levegőn tartásához, de az emberek úgy tűnik, másra vágynak.

Városi vagányok vs. Country Joe

Az urbánus lét mindig is mágnesként vonzotta a vállalkozó kedvűeket, a jobb megélhetésre, magasabb kultúrára vágyókat, míg Rosseau nemes vademberének eszméje, aki a természet közelében talál valódi önmagára vagy a 18.-19. század romantikus költői, akik az erdő hűs magányának és sziklák vad ormainak szépségéről énekeltek, de akár a hippimozgalom „vissza a farmokra” szlogenje is elsősorban a filozófiában, a képzőművészetekben és a zenében hagyott maradandó nyomot, a valóságban a vidék vs. város meccset mindig a város nyerte, méghozzá kiütéssel.

Az urbanizáció ősi és visszafordíthatatlan folyamat, így a jövő városrendezésének feladata a hatalmas tömegek emberi életkörülményeinek megteremtése lesz. A DESA jelentése szerint: „ A Fenntartható Fejlődés Célja értelmében elkötelezzük magunkat a városokat inkluzívvá, biztonságossá és fenntarthatóvá tétele mellett[…] a lakhatás biztosításával, a nyomornegyedek minimalizálásával, az egészséges környezet kialakításával.”

Kill the streets

A környezet kialakítása részben az építészek felelőssége. A modern, idealisztikus, egész városokat megálmodó építészek sorát Ebenezer Howard nyitotta meg. 1898-ban tervezte a Garden City-t, a központból sugarasan kifelé futó utak az eredeti elképzelés szerint a nyugodt külvárosi élet elérhető közelségét hivatottak biztosítani a fáradt munkásosztály számára. A napjaink Angliájában található sivár, egyforma külvárosi házak monoton látványa ennek az elkorcsosult változata, mint ahogy a szovjet éra szürke betontömbjei Howard követője, Le Corbusier víziójának, a Ville Radieuse-nek lebutított és élhetetlenné tett utódai.

Le Corbusier és építésztársai, többek közt a Bauhaus tagjainak nemes célkitűzése: a kisemberek egészséges és kulturált lakhatáshoz juttatása hívta életre a CIAM-et (Modern Építészet Nemzetközi Kongresszusa) 1928-ban.

Az első La Sarraz-i Nyilatkozatban a kiemelték természettel élő kapcsolatban álló, nyugalmat és védettséget biztosító lakások építésének fontosságát, a III. Brüsszeli Kongresszuson kijelölték a lakóövezet ideális arányait: a beépítendő terület csökkentésének érdekében 10 emeletnél magasabb házak, 11% lakóépület, 8% utca, 81% park. Corbusier az utca elszánt ellensége volt, „Kill the streets!”, hirdette több ízben is, helyette az életet tetőkertekben, az emeleteken végigfutó folyosókon elhelyezett függőkertekben (Freehold Maisonettes) vagy a házak közti parkokban sétálva képzelte el, megkezdve ezzel a természet városokba integrálását, az ipari forradalom alatt kialakult mocskos, fojtogató munkásnegyedeinek helyére kerülő ragyogó, tiszta, zöld jövő álmával.

A CIAM szellemi hagyományainak örököseként 1976-ban Vancouverben létrehozott UN-HABITAT, az ENSZ Emberi Települések Központja a II. világháború utáni és jelenkori urbanizáció megváltozott feltételei miatt még súlyosabbá váló környezeti problémákkal birkózik. A cél változatlanul az emberhez méltó lakhatás széles körű, lehetőleg mindenki számára elérhetővé tétele, de az egyre romló levegőminőség és a zöld területek drasztikus csökkenése még tovább nehezíti a kivitelezést.

Welcome to the jungle

Szerencsénkre a 21. század sem szűkölködik nagy álmodókban és invenciózus terveikben. A zöld építészet egyik új keletű és talán legérdekesebb formája a vertikális erdő, a toronyházak emeletein elhelyezett fák, cserjék, növények egybefüggő, dús vegetációjú együttese, ami lehetőséget ad a természet integrálására akár igen zsúfolt nagyvárosokban is. Gyönyörű példái közé tartoznak, a teljesség igénye nélkül:

- Emilio Ambasz, a legelismertebb argentin ökoépítész munkája, a fukuokai ACROS Prefekturális Nemzetközi Csarnok

- Ken Yeang, maláj építész Solaris épülete Szingapúrban

- Jean Nouvel One Central Parkja Ausztráliában

- Stefano Boeri Architetti Bosco Verticale-ja Milánóban

Stefano Boeri irodája a függőleges erdők evangélistájaként hirdeti az erdősítés örömét szerte a világban. A 2014-ben épült Bosco Verticale volt az első ilyen jellegű munkájuk.

„A Függőleges Erdő a mintapéldája a fenntartható lakóépületnek, a project célja a metropoliszok újraerdősítése, hozzájárulva a környezet regenerációjához és városi biodiverzitáshoz területi terjeszkedés hatásaitól mentesen.”- olvashatjuk az iroda hivatalos oldalán. A két, 110 és 76 méteres torony összesen 800 fának, 2500 bokornak, 15000 növénynek és a köztük berendezkedő madárfajok sokaságának ad otthont, persze a szerencsés és nem utolsó sorban tehetős lakók mellett. A növények hozzájárulnak a mikroklíma egészségesebbé tételéhez párásítással, a CO2 elnyelésével, por és más káros anyagok szűrésével, zajcsökkentéssel. A zöldfelület természetes hőszabályozóként működik, így nyáron energiatakarékos alternatívát nyújt a légkondi használatával szemben. A ház egyik lakója a Gardener’s Worldnek adott interjújában elmeséli, milyen érzés madárcsicsergésre ébredni egy toronyház sokadik emeletén: „A növények árnyat és védelmet nyújtanak[…]úgy érzem, mintha nem is városban élnék.”

Ennek a pszichológiai hatásnak, mentális jólétnek megteremtése a zöldépítészet egyik kiemelt célja. A kényelmetlen és lélekölő városi élet lelki problémák sokaságát okozhatja: stressz, szorongás, agresszió, depresszió, elidegenedés… A természet közelsége ezzel szemben ellazít és energiával tölt fel, csökkenti a stresszhormonok: adrenalin, noradrenalin, kortizol szintjét. Egy japán kutatás szerint, melyet a Mijazaki Josifumi által népszerűsített Shinrin-yoku, vagyis a mostanában rendkívül felkapott erdőfürdőzés kapcsán végeztek, a növények által termelt fitocid vegyületek, melyek a fertőzéstől védik őket, az emberi immunrendszerre is jó hatással lehetnek.

Zöld remények

A vertikális erdők előnyeit vétek lenne nem kihasználni bárhol a világon, különösen a szmogban fuldokló Ázsiai metropoliszokban. A Stefano Boeri Architetti is Kína felé kacsingat, Nanjing és Shanghai is kap zöld tornyokat, a Dél-Kínában felépülő Liuzhou Forest City-vel pedig egy egész városrész építését tervezi. A 40 000 fa és 1 millió növény évente 900 tonna oxigént kreál majd és 10 000 tonna CO2-ot nyel el. Sőt jövőre már Egyiptom új közigazgatási központjában is épül Afrika első zöld toronyháza.

De mi a helyzet Magyarországon?

Mivel a vertikális erdőknek és általában a zöldépítészetnek elsősorban a városokban van funkciója, nem vidéken, a magyar nagyvárosok pedig viszonylag jól állnak parkokkal (nem beszélve a fővárosban a budai hegyek közelségéről) nálunk az épületek fásítása nem játszott kiemelt szerepet a tervezéseknél. Pedig a légszennyezés itt is probléma, a cikk írásának napján például Budapesten 53%-os szennyezettséget mutatnak a mérők, ez még csak a kedvezőtlen, de Miskolc 89%-kal már az egészségtelen kategóriába esik. Valamint Budapest egyre több pontján találhatóak lehangoló, teljesen lebetonozott terek (lásd pl. a Keleti környékét), melyek esztétikáján sokat javítana egy-egy Bosco Verticale.

A zöldépítészet más módjai viszont fellehetőek nálunk is:

- Extenzív zöldépítészeti megoldások, ami elsősorban a tetők kisméretű, szárazságtűrő növényekkel (pl.varjúháj) való beépítését jelenti.

- Zöldhomlokzatok, melynek indulását Stanley Hart White amerikai tájépítész professzor 1938-ban szabadalmaztatott ún. botanikus téglájához szokás kötni és manapság egyre inkább terjed a világ minden pontján, nem utolsósorban esztétikai értéke miatt. Budapesten ennek egyik példája az Istenhegyi úti Mol-kút.

- Intenzív zöldépítészet, ami az extenzívvel szemben már fák, bokrok telepítését is lehetővé teszi a vastagabb talajréteg használata miatt: pl. a Westend tetőkertje vagy Millenárisban most készülő, látványosnak ígérkező függőkert.

Vertikális erdő építésének Budapesten egyedül a Metrodom építészeti cég veselkedett neki, a Metrodom Panoráma azonban, a külföldi példáktól eltérően nemcsak egy, hanem rögtön négy épülettömbből álló lakóövezet, ill. új városközpont lesz a nemrégiben felújított Szent István térrel és a Duna partig kialakított sétánnyal egybekapcsolódva. A Panorámát a Hajnal Építész Iroda Kft., Hajnal Zsolt irodája tervezte, az építész tervező Kendelényi Péter közreműködésével. Az Ybl-díjas építész magazinunknak elmondta: a magyar viszonyok egészen más építészeti megoldásokat tesznek lehetővé és más problémákat vetnek fel, mint a nyugat-európai környezet.

Más költségvetéssel, más anyagokkal, más konstrukciókkal dolgoznak, Újpesten például szigorú szabályokhoz kellett alkalmazkodni a történelmi városmag közelsége miatt, az önkormányzat az építési területnek csak egy erre kijelölt részén engedélyezte a toronyházak felhúzását. A Budapesten szokatlanul magas, 55 méteres tornyok zöldben pompáznak majd, a kerttervező szakemberek, köztük Balogh Péter, az s73 Kft tervezője által kiválasztott növények, a rengeteg, nagyméretű, akár 6 méteresre növő fa és összesen 3,6 km-nyi cserje „erdei” hangulatot teremt, anélkül, hogy a lakóknak kertészkedéssel kéne bajlódnia, hiszen az öntözést vagy a növények gondozását központilag oldják majd meg. Noha a klímaváltozás miatt fontos lenne, hogy az ehhez hasonló épületek tervezése bevált, működő gyakorlattá váljon, (megkockáztatjuk: nem csak a luxusingatlanok esetében) Hajnal Zsolt szerint a beruházóknak vannak fenntartásaik, nagyfokú, bár érthető óvatossággal közelítenek a témához. Egy vertikális liget felépítése sokkal nehezebb és költségesebb feladat, amire egyelőre kevesen vállalkoznak. Reméljük később ez a helyzet megváltozik, mindenesetre a szerencsés újpestiek már jövőre madárcsicsergésre ébredhetnek akár a 16. emeleten is.

Űrerdő?

Ha pedig minden erőfeszítés ellenére sem sikerül élhetővé tenni a földi metropoliszokat és tényleg a Marsra kell költöznünk, ne bánkódjunk, hiszen ott is a jó öreg vertikális erdők várnak majd ránk. Vagy legalábbis a kínaiakra. Stefano Boeri Shanghai 2117 projectje egyelőre csak elméleti koncepció, de ha így haladunk, nem kizárt, hogy az ökoépítészet határa a jövőben tényleg a csillagos ég lesz.

(Forrás: Nature.org, Treehugger, Stefanoboeriarchitetti, Fotó: Facebook/Metrodomkft, Wikimedia Commons, Flickr/robert-glod)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Simon Gergellyel, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjével beszélgettünk az egyre terjedő, de 2024-től már kötelező rögzített kupakok, és a PET-palackok körüli kérdésekről.
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Az 1991-es Robin Hood filmben is látható, a táj látképét több száz éve meghatározó fa kivágása sokkolta a helyi közösséget, szomorúságot és dühöt váltott ki az itt élőkből.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.