Érdekérvényesítő szövetséget alapított hatvannégy nagy techcég

2021 / 05 / 15 / Perei Dóra
Érdekérvényesítő szövetséget alapított hatvannégy nagy techcég
SIAC, azaz Semiconductors in America Coalition nevet kapta az a koalíció, ami a napokban alakult hatvannégy különféle, a félvezetőpiacon érdekelt technológiai vállalatok összefogásával.

Szövetségük célja a félvezetőpiacon uralkodó hiány mérséklése, valamint hogy az amerikai félvezetős beruházások végre megkapják a Joe Biden által beígért támogatást, amitől az amerikai gyártás új erőre kaphat, és nem kell többé átélni egy a mostanihoz hasonló, globális félvezetőhiányt, amely más iparágak működését is befolyásolja. A SIAC-ban az ipar minden fontos képviselője megtalálható, így az Amazon, az Apple, a Google, illetve a Microsoft mellett a Cisco és a Dell Technologies, valamint a chiptervezéssel és -gyártással foglalkozó ARM, a Samsung, a TSMC, az Intel és az AMD -írja a The New York Times.

A tagok első közleményében az amerikai kongresszusnak címzett nyílt levelet idézi: eszerint a Joe Biden által előzetesen beígért, több tízmilliárd dolláros támogatásról szóló CHIPS for America törvénytervezet elfogadása kiemelten fontos az USA közép- és hosszútávú félvezetőipari szerepének kapcsán. A SIAC hangsúlyozza a félvezetőgyártás szükségességét, amely manapság szinten minden piacon jelen van, így többek között a telekommunikációban, az egészségügyben és a kormányzati szektorban is. A SIAC levele kitér továbbá a félvezetőipar évtizedek óta tartó hanyatlására is, aminek egyik oka szerintük, hogy az ázsiai országok (Kína, Dél-Korea, Tajvan) különféle támogatásokkal próbálják megszerezni és megtartani a piaci szereplőket, hiszen ezáltal - az amerikai árakhoz képest -

akár húsz-negyven százalékkal olcsóbb befektetésekhez juthatnak.

Az állami finanszírozások egyenlőtlen elosztása miatt pedig az elmúlt három évtizedben harminchétről tizenkét százalékra csökkent az USA globális félvezetőgyártásbeli részesedése. A SIAC szerint részben ennek köszönhető a jelenlegi globális félvezetőhiány, amit hosszabb távon csak új gyárak felépítésével mérsékelhető. A SIAC ezért a CHIPS for America kezdeményezés támogatását kéri a kongresszustól. (Joe Biden még februárban jelentős támogatást ígért az amerikai félvezetős beruházásoknak annak érdekében, hogy az USA-ban minél hamarabb beindulhasson a gyártás). Az amerikai elnök összesen

harminchétmilliárdnyi, vissza nem térítendő támogatást és adókedvezményt ígért egy kongresszusi intézkedéscsomag részeként.

Csakhogy időközben változtak a dolgok, így a SIAC ötvenmilliárd dollárnyi támogatást szeretne kiharcolni, mondván egy modern, nagy teljesítményű félvezetőgyár felépítése manapság akár a tizenöt-húsz milliárd dollárt is meghaladhatja. Ott van például a Samsung tervezete egy új, texasi gyár építéséről, ami becsléseik szerint tizenhatmilliárd dollárt felemésztene. (Az üzemben egyébként elsősorban az Nvidia, a Qualcomm és a Tesla számára készülnének félvezetők).

A TSMC pedig Arizonában tervez hasonlókat, és körülbelül tizenkétmilliárd dollárból létesítene chipgyártó üzemet, a termelést pedig már 2024-ben megkezdené. És akkor még nem említettük a cég két zajló építkezését Tajvanon és Kínában, ahol természetesen szintén gyárak épülnek az egyre növekvő félvezető-kereslet miatt. Ezek után érthető, hogy a Samsung és a TSMC is belépett a szervezetbe, már csak az a kérdés, megkapják-e az állami támogatást saját gigaberuházásukhoz.

(Fotó: Unsplash/Ales_Nesetril)

További cikkek a témában:

A világ legkisebb beültethető chipje akkora, mint egy porszem, egerekben már működik Az eszköz szabad szemmel alig látható, de helyet kapott rajta minden, áramkör, transzduktor, kommunikációs egység és szenzorok. A funkciója elsősorban a testhőmérséklet monitorozása, amit később emberekben is szeretnének tesztelni a kutatók.

Bejelentette az IBM, hogy két nanométeres chipet készítettek Egy 2 nm-es processzorral felszerelt telefont mindössze négynaponta kellene tölteni.

Csúszhatnak a telefonok, drágulhatnak a tévék a chiphiány miatt A Samsung Galaxy Note készülékei is veszélybe kerültek.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
És ehhez sem magas nyomásra, sem kiinduló gyémántmagra nem volt szükség.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.