Erősebben szorongunk a második hullámban

2020 / 10 / 14 / Raketa.hu
Erősebben szorongunk a második hullámban
A koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában az összefogás, a kölcsönös segítségnyújtás és a szabályok elfogadása segíthet megküzdeni a magasabb pszichés feszültséggel a Magyar Pszichológiai Társaság katasztrófapszichológiai szekciójának elnöke szerint.

"A járvány jogi és pszichológiai értelemben katasztrófának számít, amelyben előre megjósolható időfázisok szerint követik egymást sajátos pszichés és viselkedéses reakciók" – fogalmazott V. Komlósi Annamária, az ELTE PPK címzetes egyetemi tanára, a Magyar Pszichológiai Társaság katasztrófapszichológiai szekciójának elnöke. Az első fázist a félelem és felfokozott izgalom jellemzi. Csak a veszéllyel kapcsolatos híreket hallgatjuk, és ez fokozza az eleve meglévő szorongást. A második fázisban kezdjük felismerni, mi a fő veszély, és próbálunk cselekedni: maszkokat varrunk, bevásárolunk az időseknek és betartjuk a kormányzati előírásokat.

A harmadik fázisban kezdjük pontosabban látni a helyzetünket és a feladatainkat. Új oktatási formákat kellett megtanulni, tudatosulnak a gazdasági problémák. Emiatt egyeseknél megjelenik a karanténfáradtság, depresszió, másoknál az agresszió vagy a tehetetlenség érzése. Végül a negyedik fázisban szeretnénk visszanyerni a régi életünket. Mivel a járvány első hullámát Magyarország viszonylag szerencsésen átvészelte, nyáron a „felszabadulást” a kormány is legalizálta.

Az emberek utaztak, nyaraltak, de sajnos a veszély bagatellizálása is megjelent – mondta a pszichológus.

A szorongással való megküzdésben az összefogás, a kölcsönös segítségnyújtás és a szabályok elfogadása (távolságtartás és maszkviselés) segíthet. Az első hullám tapasztalatai alapján ezeket lehet tökéletesíteni, finomhangolni, azonban az állami és hivatali segítő megoldások most elkerülhetetlenek, ezek nélkül tovább romolhat a pszichés állapot.

(Forrás: ELTE via Magyar Hírlap, fotó: Unsplash/engin_akyurt)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.