Erre járhat, és ilyen sors várhat Elon Musk Teslájára, amit négy éve lőttek ki az űrbe

2022 / 02 / 09 / Felkai Ádám
Erre járhat, és ilyen sors várhat Elon Musk Teslájára, amit négy éve lőttek ki az űrbe
Hogy régen volt, vagy nem rég az a bizonyos négy év, az hozzáállás kérdése, de az biztos, hogy a Tesla fellövése az egyik legismertebb űripari esemény volt az előző évtizedben. De hol járhat most az autó, és annak sofőrje, Starman?

Annyi minden történt az elmúlt években, hogy az egy évtizedre is sok lenne, ezért veszhet a múlt homályába, hogy Elon Musk ezen a héten négy éve fellőtt egy Teslát az űrbe. A másik ok, ami miatt könnyű elfeledkezni erről az eseményről, hogy a SpaceX manapság nem szorul ilyesféle reklámtrükkökre, hiszen magán űripari vállalatként megkérdőjelezhetetlen az egyeduralma a szektorban. A SpaceX azótaembert juttatott a Nemzetközi Űrállomásra, műholdakat szállít rendszeresen az űrbe, illetve immár az Artemis programban is komoly szerephez jutott a következő generációs űrhajó, a Starship révén.

Elkészült a Starship, a világ legmagasabb rakétája Elon Musk a Twitteren osztott meg képeket a SpaceX új űrhajójáról, ami az állvánnyal együtt magasabb, mint a gízai nagy piramis.

Négy éve azonban ezek az eredmények még a cég előtt álltak, és ekkoriban az egyik leglátványosabb show-húzás éppen az volt, hogy a vállalat amolyan keresztreklámozásként kilőtte az űrbe Musk piros Tesla roadsterét egy Falcon Heavy rakétán. Már akkor akadtak, akik krizilták a lépést, olcsó reklámfogásnak minősítve azt, ugyanakkor az űrbe lőtt piros autó – mint azt a The Atlantic cikkében is leírják – valóban kiemelt jelentést hordozott: azt, hogy a magánszféra betoppant az űrutazásba és az űrkutatásba, és hogy a 21. században ez a szektor más alapokra fog épülni és másként fog működni, mint eddig. Ennek a kijelentésnek pedig azóta valóban sorjázik a számtalan alátámasztása a magánűrhotelektől kezdve a legnagyobb cégeket érintő űrturizmuson át egészen odáig, hogy a SpaceX az űrkutatás egyik legmeghatározóbb szereplőjévé nőtte ki magát akár egész nemzetállamokkal versenyezve.

Musk húzását pedig lehet kritizálni, de kétségtelenül látványos űripari beköszönő volt (amit természetesen iszonyatos munka előzött meg). Kérdés azonban, hogy hol járhat jelenleg a piros autó, és annak „utasa”, a szkafanderbe öltöztetett bábu, Starman? A válasz pedig nem is lehetne egyszerűbb, hiszen egy egész weboldalt, a Where is Roadster-t szenteltek annak, hogy a NASA adataira támaszkodva élőben számítsák ki a kocsi helyzetét. Ezek szerint a cikk írásának a pillanatában a jármű a bolygónktól körülbelül 377 millió km-re található, és jelenleg nagyjából 5600 km/h sebességgel távolodik a Földtől. Az autó épp a Mars felé tart, a vörös égitesttől mért távolsága 320 millió km, és a planétát 28 000 km/h sebességgel közelíti meg (az űrben minden mozog, ezért más és más a különböző égitestekhez mért relatív sebesség). Az oldalon vicces statisztikákat is találni, így például azt, hogy a Nap körüli útja alatt a 36 000 mérföldre adott garancia eddig nagyjából 55 000-szer járt le. Érdekesség az is, hogy ha az akkumulátor még működőképes, akkor Starman mostanra az egyik fülében 397641-szer hallgathatta meg a Space Oddity című számot, míg a másikban 535805-szer az Is there Life On Mars?-ot. A kocsi eddig kicsit több, mint két és félszer kerülte meg a Napot. Összességében az autó eddig annyit utazott, mintha a Föld összes útjának megfelelő távolságon 49,5-ször hajtott volna végig.

A kocsinak egyébként nincs célja, mivel négy évvel ezelőtt ez csak egy teszt volt, tehát Starman csak úgy autózgat és lazul a végtelenben, jellemzően messze a különböző égitestektől. Egy, a CNN-nek nyilatkozó szakember szerint a kocsi még jó eséllyel egyben van, bár meteorok okozhattak benne kisebb sérüléseket. A szakértő elmondta azt is, hogy mivel tudományos szempontból a Tesla útjának nincs nagy jelentősége, ezért a tudósok ezzel kevésbé foglalkoznak – ennek ellenére készült már tudományos munka a kocsi várható jövőjéről: eszerint 22 százalék az esélye, hogy az autó becsapódik bolygónkba az elkövetkező 15 millió évben. Míg 12 százalékos esélye van, hogy a Napba vagy a Vénuszba csapódik.

Az emberi történelemben azért fontos piros autó jövője ennek megfelelően csak évmilliók múlva derül ki, Musk maga viszont ugyanakkor úgy nyilatkozott 2018-ban, hogy reméli, hogy még mielőtt a kocsi valamely égitestbe csapódna, a leszármazottaink benépesítik a csillagrendszert, és képesek lesznek elkapni az autót, és kiállítani egy múzeumban.

(Fotó: Flickr/Stuart Rankin)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.