Európa leggyakoribb zoonózisos betegségére már készül a vakcina

2022 / 08 / 09 / Bobák Zsófia
Európa leggyakoribb zoonózisos betegségére már készül a vakcina
Az első, szélesebb körben is alkalmazható Lyme-kór elleni oltás tesztjei megkezdődtek az Egyesült Államokban és Európában élő tesztalanyok részvételével.

A kullancsok által terjesztett Lyme-kór (Lyme borreliosis) kezelhető, de alattomos betegség, mivel a kezdeti tünetek: láz, gyengeség, izomfájdalmak és fejfájás számos más egészségügyi probléma következményeként is jelentkezhetnek, ezért az esetek jelentős részében nem kap időben megfelelő antibiotikumos kúrát a páciens. A kullancscsípés körül kialakuló jellegzetes, kör alakú, vörös kiütés árulkodó jel, de ez nem minden alkalommal jelenik meg a bőrön (az esetek 60-90%-ban). A betegség később a szív vagy az idegrendszer működését érintő negatív hatásokkal járhat, ezért a legjobb megoldás a kockázatok elkerülésére a megelőzés lenne, csakhogy a kórt terjesztő kullancsok észrevétele és időben történő eltávolítása nem mindig sikeres.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint (PDF) az elmúlt két évtizedben Európában körülbelül 360 000 megbetegedést okozott a Lyme-kór, de ez csak a regisztrált betegek számát mutatja. A fertőzés lehetőségének leginkább kitett régiót a közép-európai térségben található országok jelentik, köztük Szlovénia, ahol 100 000 emberre számolva átlagban 130 megbetegedés történik, Csehország, Észtország és Litvánia (100 000/36 megbetegedés), de például Magyarország is az "élmezőnybe" tartozik átlag 16/100 000 betegséggel, bár hazai adatok ennél jóval magasabb számot adnak meg, évi 80-100/100 000 esettel. A felismert betegségek száma az elmúlt időkben folyamatosan nőtt, amihez a jobb diagnosztikai lehetőségek is hozzájárulhatnak, de egyúttal jelzik a kullancsok mennyiségének növekedését is.

A Lyme-kór úgynevezett vektor betegség, vagyis a fertőző ágenst egy, sokszor vérszívó élőlény (vektor) terjeszti és viszi át állatról állatra vagy emberre. A betegséget egy baktérium, a Borrelia burgdorferi okozza, amelyet csak a nyolcvanas években azonosítottak, mint a fertőzésért felelős kórokozót. Ennek a baktériumnak az OspA nevű (Outer surface protein A, külső felszíni fehérje) proteinjét kódoló gén játssza a legnagyobb szerepet a baktérium fertőzőképességében, ami a Lyme-kór legfőbb antigénjét hozza létre a kutatók szerint. A kór elleni vakcina ezt a fehérjét veszi célba és úgy hatástalanítja a betegséget, hogy az ne terjedhessen el a kullancs által megcsípett (megharapott) alany szervezetében, a beoltott ember vérében található antitestek ugyanis még azelőtt elvégzik a feladatukat, hogy a fertőzést tovább vinné a kullancsból kikerülő baktérium, ami a hatóanyagnak köszönhetően nem tudja egykönnyen elhagyni a hordozószervezetet.

Ezzel a módszerrel korábban már készített oltási anyagot a GlaxoSmithKline, csakhogy annak a vakcinának nem volt túl nagy sikere: a vállalat ezért be is szüntette a gyártást és kivonta a forgalomból a LYMErixet 2002-ben. A problémát a cég szerint nem a hatékonyság hiánya vagy más gondok okozták, akkoriban egyszerűen nem volt elegendő kereslet a termékre az Egyesült Államokban (Európában nem árusították a vakcinát), de a 75%-os eredményesség, bizonyos, a biztonsággal kapcsolatos ellentmondó jelentések és a tény, hogy a készítményt gyerekeken nem tesztelték, ezért a betegség potenciális célszemélyeinek egy része nem kaphatta meg az oltást, szintén hozzájárult a siker elmaradásához.

A mostani vakcinát a Pfizer a Valneva céggel együttműködésben fejleszti és ugyan a GlaxoSmithKline termékéhez hasonló módon az OspA fehérje célzásával működik, de már nem csak egy, hanem hat törzs ellen is hatásos lehet, valamint gyerekeknek is adható lesz 5 éves kortól. A két vállalat tavaly nyáron jelentette be a tesztek második fázisának kezdetét, amit 625 személy bevonásával végeztek el. Az idei nyáron a harmadik körös tesztek is elindultak, így a VLA15 vakcinát már 6000 személyen vizsgálják az Egyesült Államokban, Finnországban, Németországban, Lengyelországban, Svédországban és Hollandiában.

Az alanyok összesen három alkalommal kapják meg az oltást a jövő évi kullancsszezonig, majd egy év múlva még egy emlékeztető oltással is fokozzák a hatást. Annaliesa Anderson, a Pfizer oltásokért felelős vezetője elmondta: a cél, hogy egy szezonális vakcinát hozzanak létre, hogy a beoltottak antitest mennyisége abban az időszakban legyen a legnagyobb, amikor a legjobb esély van a kullancsokkal való találkozásra.

(Fotó: Wikimedia Commons/John Tann)

Találtak egy fehérjét, ami hatásos lehet a Lyme-kór ellen A több mint 1000 emberi gén analizálásával készült tanulmányban a kutatók beazonosítottak egy fehérjét, ami figyelmeztető jeleket küldött az immunrendszer felé a Lyme-kórt okozó baktérium felbukkanásáról.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
A tudatos álmodást elősegítő eszközt a Neuralink agy-varrógépének tervezője segített kifejleszteni.
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
A világ első élő robotjainak, a xenobotoknak megalkotói arra a kérdésre keresték a választ, hogy a programozható organizmusokat elő lehet-e állítani emberi sejtekből és ezek a robotok mire képesek. Az eredmény a kutatókat is meglepte.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.