Találtak egy fehérjét, ami hatásos lehet a Lyme-kór ellen

2020 / 11 / 17 / Perei Dóra
Találtak egy fehérjét, ami hatásos lehet a Lyme-kór ellen
A több mint 1000 emberi gén analizálásával készült tanulmányban a kutatók beazonosítottak egy fehérjét, ami figyelmeztető jeleket küldött az immunrendszer felé a Lyme-kórt okozó baktérium felbukkanásáról.

A Lyme-kór a világ több helyén az egyik leggyakoribb betegség, terjesztői a borrelia burgdorferi sensu lato törzsbe tartozó baktériumok, melyekből a tudomány évről évre egyre több fajt megismer. (A betegséget az ezzel a kórokozóval fertőzött kullancsok terjesztik.) A kullancs gyomrában szaporodó borreliák a legalább huszonnégy órája tartó vérszívás során, vagy a kullancs szakszerűtlen eltávolításakor kerülnek a szervezetbe. A baktériumok a vérárammal és a szövetek közt vándorolva terjednek el az ember, vagy a társállat szervezetében. A Lyme-kór lefolyása egyénenként változó, a többség enyhe tüneteket tapasztal, amit antibiotikumokkal kezelnek, egyes esetekben azonban a fertőzés átterjedhet a szívre, az ízületekre, az idegrendszerre és más szervekre.

A Yale Egyetem kutatói nemrégiben azonban felfedeztek egy fehérjét, amely segít megvédeni a gazdaszervezeteket a kullancs által terjesztett spirochete fertőzésétől - ami Lyme-kórt okoz -, ezáltal segíthet a kór diagnosztizálásában és kezelésében -olvasható a PLOS Pathogens szaklapban publikált tanulmányban.

A több mint ezer emberi gén analizálásával készült tanulmányban a kutatók beazonosítottak egy fehérjét, ami figyelmeztető jeleket küldött az immunrendszer felé a Lyme-kórt okozó baktérium felbukkanásáról.

(A géneket élesztőbe helyezték, majd megvizsgálták kölcsönhatásukat a B. burgdorferi baktérium harminchatféle változatával.) A jelentés alapján a Lyme Spirochaete baktériumoknak való kitettség esetén a PGLYRP1 hiányában szenvedő egereknél a B. burgdorferi szintje sokkal magasabb volt, mint a fehérjét tartalmazó egerekben, emiatt a kutatók náluk az immunrendszer működési zavarának jeleit tapasztalták. "Az emberi szervezet azon képességének ösztönzése, hogy többet termeljen ebből a fehérjéből, hozzájárulhat a fertőzés leküzdéséhez"- magyarázza Erol Fikrig, a Yale fertőző és mikrobiális betegségekkel foglalkozó professzora, a tanulmány társszerzője. Fikrig és munkatársai emellett azt is vizsgálják, hogy a magasabb PGLYRP1-szinttel rendelkező személyek kevésbé érzékenyek-e a B. burgdorferi által okozott fertőzésekre, ami segíthet megmagyarázni, hogy egyes fertőzöttek miért produkálnak jobb eredményeket a vizsgálatokon.

Hasznos tudnivalók a Lyme-kórról

Az eddigi vizsgálatok szerint a kullancsok ötven százaléka fertőző, kilencvennyolc százalékuk pedig a Lyme valamelyik kórokozójával fertőz. Egy kullancs többfajta fertőzést is terjeszthet, így egyszerre többfajta borrelia kórokozót is el lehet kapni. Aki kullancsot talál magában, legalább két hónapon keresztül figyelje magát, az immunrendszer ugyanis körülbelül hat hét alatt termel vérből kimutatható mennyiségű ellenanyagot. Mivel hosszú távon nem alakul ki védettség a szervezetben, ezért újra és újra el lehet kapni a fertőzést. A kullancsot minél előbb el kell távolítani a bőrből, ezzel csökkenthető a fertőződés esélye. A kullancs eltávolításakor tilos lekenni az állatot, csipesszel, két körömmel megragadni, összeszorítani, mert a szakszerűtlen eltávolítás során kórokozó juthat a szervezetbe. A kullancsot nem tanácsos megsemmisíteni, mert fontos információt hordoz. (Kullancsteszttel megállapítható, hogy van-e benne Lyme-kór baktérium.)

Fontos tudni, hogy a kullancs érzésteleníti a bőrt mielőtt szúr, emiatt nem érezni a csípését.

A borrelia baktérium nemcsak véráram útján, hanem a szövetközti térben saját mozgása révén is eljuthat bárhová a szervezetbe. A tünetek attól függően alakulnak ki, hogy hová kerül a szervezetben, és ott elszaporodik-e, vagy sem. Tehát ez az egész szervezetet érintő betegség, ezért bárhol, bármikor lehet tünetekre számítani. A fertőzöttek harminc százalékánál jelentkezik bőrtünet, és jellemzően idővel "kokárda alakú" piros folt, úgynevezett Lyme-folt jelenik meg, ami nem viszket, nem fáj. A Lyme-kór általános tünetei: fáradékonyság, fejfájás, alvászavar. Szervi tünetek az ízületi panaszok, az arcidegbénulás, a különböző idegfájdalmak, a fülzúgás, a fülcsengés, a nyelési problémák, bőr- és szemészeti tünetek. Sokfajta antibiotikum hatásos erre a kórokozóra, és ha idejében elkezdik a kezelést, a páciens meggyógyul. A probléma abból adódik, ha éveken keresztül nem ismerik fel, esetleg egyéb társfertőzés is kialakul.

Ez is érdekelhet

A bélfertőzések mindenkire másként hatnak. De vajon miért?

Florida hamarosan szélnek ereszt 750 millió génmanipulált szúnyogot

A vérünk ősi eredete és egy régen sejtett felfedezés az evolúció működéséről

(Fotó:Pixabay)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
A feltárt gyermeki csontok annyira porózusak voltak, hogy ez alapján keresztülmehetett a madár emésztőrendszerén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.