Európai csillagászok olyan bolygót találtak, ahol vaseső hullik az égből

2020 / 03 / 11 / Bobák Áron
Európai csillagászok olyan bolygót találtak, ahol vaseső hullik az égből
Az Európai Déli Obszervatórium Nagyon Nagy Teleszkópjával sikerült megfigyelni a nem mindennapi bolygót, ami 640 fényévre található a Földtől.

A Nature tudományos folyóiratban most megjelent tanulmány szerint a WASP-76b-n a hőmérséklet akár a 2400 Celsius-fokot is elérheti, így a felszínén a fémek is elpárolognak. "Mondhatjuk, hogy ezen a bolygón esősek az éjszakák, csakhogy itt vaseső esik" - mondta a felfedezés kapcsán David Echtenreich, a genfi egyetem professzora, aki a mostani kutatást vezette.

A különleges jelenség oka, hogy a WASP-76b kötött keringésű bolygó, vagyis a keringési ideje megegyezik a forgási idejével. Mivel mindig ugyanaz az oldala néz a napja felé, így a bolygó két oldalán extrém hőmérsékletbeli különbség figyelhető meg: míg az "éjszakai" oldalon csupán 1500 Celsius-fok van, a "nappali" oldalon a hőmérséklet a 2400 Celsius-fokot is eléri. Ilyen melegben a molekulák atomokká bomlanak szét, a fémek pedig elpárolognak az atomszférában.


Fantáziaarajz a WASP-67b ékszakai oldaláról (Forrás: ESO)

Az eredetileg a földszerű bolygók keresésére kifejlesztett Espresso műszerrel való kutatások alátámasztották, hogy a hőmérséklet-különbségből fakadó folyamatos szelek a vaspárát a bolygó hűvösebbik oldalára szállítják. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a bolygó két szürkületi zónájából csupán az estinél figyelhető meg vaspára, a reggelinél viszont nem, így arra következtetnek, hogy a pára a naptól távolabbi oldalon eső formájában visszahull a földre.

(Forrás: ESO)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az Antarktisz alatt tesztelik a mini tengeralattjárót, ami más bolygók jeges óceánjaiban is kutathat majd
Az Antarktisz alatt tesztelik a mini tengeralattjárót, ami más bolygók jeges óceánjaiban is kutathat majd
A mini tengeralattjárók nagyon kicsik lesznek, mindössze 50 centiméter hosszúak és 10 centiméter átmérőjűek, hogy beférjenek a jégolvasztó űrszondába, amely lehetővé teszi, hogy bejussanak a felszín alá az idegen holdon.
Megérkeztek a Földre az ősi kőzetek, amelyek akár az élet eredetéről is árulkodhatnak
Megérkeztek a Földre az ősi kőzetek, amelyek akár az élet eredetéről is árulkodhatnak
Az OSIRIS-REx 300 millió kilométerről hozta el a Bennu aszteroidáról gyűjtött kőzetmintákat, majd az értékes rakománytól megszabadulva azonnal tovább is indult egy másik kisbolygó felé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.